Krivokapić izjavio ''Ko ima veru, ne može se zaraziti na pričešću'', građani traže da Krivokapić snosi odgovornost zbog kršenja mera i skandaloznih izjava



Mandatar za sastavljanje nove vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, kazao je da "onaj ko ima veru, neće se zaraziti koronavirusom istom kašikom na pričešću". Krivokapić je rekao da je koronavirus preboleo na nogama i da je to saznao tek kada je uradio test na antitela.

Upitan da li veruje da se pričešćem može preneti virus, mandatar je rekao da je to “poseban trenutak za svakog vernika” i da se “u istoriji to pitanje nikada nije postavljalo”.

“Vera nadvladava sve. Postoje mnogobrojni dokazi da kada je neko rekao: ‘Ako imaš vere, pomerićeš planinu s jednog na drugo mesto’, to se i desilo. Stvarno se fizički desilo! Ako vi imate veru, verujte da nemate nikakvih problema i da se nećete zaraziti pričešćem”, rekao je on u intervju za TV Vijesti.

Mandatar je bio među stotinama vernika koji su se na sahrani mitropolita SPC Amfilohija pričestili istom kašikom.

“Vi znate da čovek koji dođe – Slava mu i Milost – pod Ostrog, ako dođe s verom, da će što-šta da doživi kao preporod. Pričešće je poseban čin i, naravno, u istoriji se nekad postavljalo to pitanje. To je praksa koju crkva propisuje”, kazao je mandatar.

Krivokapić je rekao da je koronavirus preboleo na nogama i da je to saznao tek kada je uradio test na antitela.

On se izvinio građanima što nije nosio masku na sahrani mitropolita Amfilohija koji je umro od posledica koronavirusa i rekao da je time “iskazao nepoštovanje, iako pouzdano znam da sam covid-19 preboleo na nogama, a to govore antitela. Preležao sam koronu i ne znajući da je imam”, rekao je Krivokapić.


Građani traže da Krivokapić snosi odgovornost zbog kršenja mjera i skandaloznih izjava

Grupa građana je pokrenula peticiju kojom zahtijevaju od Skupštine Crne Gore i nadležnih državnih organa utvrđivanje odgovornosti mandatara Zdravka Krivokapića zbog kršenja mjera protiv koronavirusa i, kako su rekli, izrečenih stavova kojima je diskriminisao više od 70 odsto građana Crne Gore i ugrozio ustavni poredak države širenjem vjerskog fundamentalizma.

Uprava policije dostavila je tužiocu informacije i analize iz javno dostupnih izvora kako bi se odredili oko odgovornosti mandatara Zdravka Krivokapića, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića zbog kršenja mjera i sumnje u širenje koronavirusa na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, i litirgije održane dan ranije na Cetinju.

Podsjećamo, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je 4. novembra da je episkop Joanikije pozitivan na koronavirus, tri dana nakon što je mitropolit Amfilohije sahranje u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Takođe, mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak saopštio u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti da je na nogama odbolovao virus. Ni jedan, ni drugi nijesu poštovali mjere tokom sahrane Amfilohija.

- Krivokapić je u emisiji „Načisto“ TV Vijesti kazao da je na nogama prebolio koronavirus, čime je javno priznao da je bio prenosilac zaraze zadnjih sedmica, slobodno se krećući među građane, a da nije bio u izolaciji, protivno zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti. Ovaj skandalozni slučaj je uslijedio kao posljedica Krivokapićevog nonšalantnog kretanja bez maske mjesecima unazad i pričešćivanja istom kašičicom, suprotno zdravstvenim propisima. Krivokapićevo pričešćivanje istom kašičicom. Poziv mandatara da građani poštuju mjere, jer je virus već odnio previše života zasluživao bi pozdrav i poštovanje, međutim iskrenost istog je upitna s obzirom da dolazi od čovjeka koji je dan ranije javno saopštio da "ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem” - stoji u obrazloženju pokrenute peticije.

Ističe se da je protivustavnim djelovanjem u svojim izrečenim stavovima mandatar diskriminisao više od 70 odsto građana Crne Gore, negirao antifašističke tekovine države i kazao da je Crna Gora srpska država i da ne treba da slavi 9. maj, što je, kako se napominje, u suprotnosti sa ustavnim uređenjem Crne Gore kao nezavisne i suverene države, republikanskog oblika vladavine, koja je definisana kao građanska i demokratska.

- Mandatar Krivokapić je ugrozio ustavni poredak države svojim širenjem vjerskog fundamentalizma, negiranjem civilizacijskih tekovina i kreiranjem srednjovjekovnog društvenog uređenja karakterističnog za teokratske države Bliskog istoka, što je u suprotnosti sa ustavnim uređenjem Crne Gore, koji jasno razdvaja vjerske zajednice od države (čl. 14 Ustava). Podsjećamo, radi se o pojedincu koji se ranije sastajao sa osuđenim teroristom; koji je u manastiru "biran" za mandatara; koji govori o "pomijeranju planina sa jednog na drugo mjesto"; koji je mjesecima unazad kršio zdravstvene mjere, da bi se odjednom naprasno sjetio da je "obaveza svakog vjerujućeg i nevjerujućeg čovjeka da poštuje zakone države"; koji u svom timu bira dvije kandidatkinje za ministarke koje su zbog svog javnog djelovanja dužne da krivično odgovaraju zbog kršenja Krivičnog zakonika Crne Gore i dr. - stoji na sajtu peticije.

Naglašava se da javno djelovanje i izrečeni stavovi Krivokapića utiču na dodatno raspirivanje mržnje u Crnoj Gori, negiranje crnogorske nacije i prava nacionalnih manjina, kao i prijetnje teritorijalnom integritetu susjednih država ("Dogodine u Prizrenu", incident ispred ambasade Hrvatske...), "čemu svakodnevno svjedočimo kao građani".

- Mandatar Zdravko Krivokapić, osim retrogradnih ideja kojima zasipa javnost, svojim dosadašnjim nastupima pokazao je da nema jasnu viziju daljeg društveno-ekonomskog razvoja i da ne shvata stepen odgovornosti vezano za poziciju na kojoj se nalazi i ponašanje i poruke koje šalje javnosti, što zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih institucija - navedeno je u peticiji.

Perovićev ukor

Sa druge strane, policija je tužilaštvu dostavila informacije i o rektoru Cetinjske bogoslovije Gojku Peroviću, odnosno ukoru koji je uputio snimatelju Mitropolije crnogorsko-primorske na liturgiji održanoj povodom Lučindana kada je u živom prenosu snimao sveštenika dok pričešćuje vjernike istom kašikom.

- ''Nadam se da nijesi pričešće pustio uživo? Pa sijeci ga brate. To nam ne treba, niti onima što se pričešćuju treba, niti popu treba'' - rekao je Perović snimatelju tada.

- O ovim informacijama obaviještene su nadležne inspekcije i tužilaštvo, ali još nije donijeta odluka o ovim slučajevima - kazao nam je izvor iz policije.

Slučaj starješine Hrama

Što se tiče kršenja medicinskih protokola Kliničkog centra i slučaja starješine hrama Dragana Mitrovića, koji je dok se nalazio na liječenju od koronavirusa obukao svešteničku odoru, te izašao iz bolesničke sobe i sa ostalim sveštenstvom, ljekarima i medicinskim osobljem ispratio posmrtne ostatke mitropolita do izlaza Kliničkog centra, tužilac se oglasio da nema elemenata ničije krivične odgovornosti.

Zbog mitrovdanske liturgije i sedmodnevnog pomena mitropolitu Amfilohiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja saslušani su episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo i sveštenici Dalibor Milaković i Branko Vujačić, te podgorički protojerej Miladin Knežević.

- U vezi liturgije u Hramu u toku je saslušanje više sveštenika - kazao je izvor Pobjede.

Izvor: Nova.rs, Pobjeda