Organizovani kriminal stvorila je Državna bezbednost



DOBRIVOJE RADOVANOVIĆ, KRIMINOLOG

Organizovani kriminal stvorila je Državna bezbednost

Ako država ima neke sumnje ili informacije o ugroženosti bezbednosti predsednika, to se ne iznosi javno, u protivnom to je politička igra, način kojim se pokušava povećati autoritet predsednika porukom - on obavlja veliki posao za Srbiju iako mu je život u opasnosti

Ne znam da li na svetu ima još neka zemlja u kojoj premijerka u svom ekspozeu navodi da je jedan od najvažnijih zadataka buduće vlade da sačuva život predsednika, u našem slučaju - Aleksandra Vučića. Ali to može da znači samo jedno – mi smo blokbaster tragikomedija od države. Države sa plantažom marihuane koju su posećivali i ministri, a posao obezbeđivali pripadnici BIA i VBA. Ne besni ovde rat protiv mafije, da bi predsednik bio targetiran kao meta, kaže za NIN Dobrivoje Radovanović, kriminolog, profesor Univerziteta i bivši direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Da li vas je ipak taj visoko postavljeni cilj premijerke iznenadio?

I da i ne. Ako država ima neke sumnje ili informacije o ugroženosti bezbednosti predsednika, to se ne iznosi javno dok se ti ljudi ne pohapse. Jer, kad se to javno iznese, onda se faktički daje upozorenje onima koji eventualno spremaju napad na predsednika. Ali, takođe, to može biti politička igra, način kojim se pokušava povećati autoritet predsednika i broj njegovih simpatizera. Sa porukom - on obavlja veliki posao za Srbiju iako mu je život u opasnosti.

Sećate se kada su tabloidi „preklinjali“ predsednika da ne ide u Kinu, da se živ neće vratiti, da taj avion neće sleteti…

Ne mogu da razlučim da li se tu radi o paranoidnim idejama tabloida, što je moguće, ili o podstrekivanju tabloida da bi se glorifikovao odlazak predsednika kao čoveka koji ide da sklapa korisne ugovore za Srbiju i kako bi pojačali efekat propagande. Koristeći ovu manipulaciju, on se uz pomoć tabloida predstavlja kao čovek koji rizikuje svoj život za Srbiju, odlazi navodno uprkos svim opasnostima po život, zato je taj čovek i više nego junak. Moguće je da je ta vrsta podsticaja paranoidnih vesti motivisana glorifikovanjem jednog čoveka, ipak mislim da se radi o kiksu tabloida.

Autor: TANJA NIKOLIĆ ĐAKOVIĆ
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 5.11.2020.