Usred krize, MUP spiskao 12,3 miliona € na nove automobile



Ministarstvo unutrašnjih poslova u 2019. godini kupilo je automobile u vrednosti od čak 1,45 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra. Nova vozila MUP je nabavio preko sedam dobavljača, a ubedljivo najviše novca, oko 8,1 miliona evra, od ovog posla dobila je firma “Auto Čačak”, čiji je vlasnik biznismen Milenko Kostić blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Godinama unazad Ministarstvo untrašnjih poslova, na čijem čelu je donedavno bio Nebojša Stefanović, nabavljalo je nova vozila direktnom pogodbom i pod oznakom tajnosti, a u okviru “kapitalnog projekta osavremenjivanje voznog parka”.

Kako su automobili nabavljeni u 2019, da li tajno i bez tendera, nije poznato. Ipak, u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja MUP-a za prošlu godinu, koji je uradila Državna revizorska institucija, navodi se da je to ministarstvo imalo izdatke za kupovinu vozila u iznosu od 1.455.033.000 dinara ili oko 12,3 miliona evra.

U tom dokumentu piše i da su ti automobili nabavljeni preko sedam firmi, a jedna od njih je “Auto Čačak”, u vlasništvu Milenka Kostića, biznismena bliskog Srpskoj naprednoj stranci. Kostić je inače bio šef Milunu Todoroviću, gradonačelniku Čačka iz redova SNS, koji je pre dolaska na tu funkciju bio direktor u njegovoj firmi.

Od posla u nabavci automobila MUP-u najviše je profitirala upravo Kostićeva firma, na čiji je račun samo u 2019. uplaćeno 953.691.000 dinara ili oko 8,1 miliona evra.

Podsećamo, kako su pisali mediji, od ove kompanije je i u 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke “škoda” i taj posao je proglašen tajnom. Naime, Vlada Srbije je prethodno donela Zaključak kojim je ta nabavka označena kao poverljiva, zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Inače, tokom 2019. sudeći po dobavljačima, MUP nije nabavaljao samo “škode”, što je bio slučaj pre dve godine.

Automobili su kupovani preko firmi “Autopromet Beograd”  (45.422.000 dinara ili oko 385.000 evra), koja je uvoznik “citroena” i “opela”, zatim preko “Euroimpeks autogrup” (87.329.000 dinara ili oko 740.000 evra) koja je uvoznik “pežoa”, a dobavljač vozila za MUP bila je i firma “Ehom auto” (107.043.000 dinara ili oko 907.000 evra), koja je zastupnik za “hjundai”, “subare” i “sangjong”.

Policija je automobile kupovala i preko firme “Auto Garant Čačak” (162.716.000 dinara ili oko 1,4 miliona evra), koja je zastupnik “fiata”, “alfe”, “lancia” i BMW, kao i od “Porše inter auta” (2,47 milona dinara ili oko 21.000 evra) i “Hit auta” (58,7 miliona dinara ili oko pola miliona evra).

Odbačena krivična prijava zbog tajnih nabavki  

Kako je pisao Insajder, zbog tajnih nabavki zaposleni u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a podneli su u oktobru 2017. godine tužilaštvu krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv načelnika tog sektora Željka Veselinovića i državnog sekretara u MUP-u Miroslava Miličkovića.

Ta prijava je odbačena, a u obrazloženju koje je dostavljeno Insajderu, pisalo je da je policija Tužilaštvu navela da je razlog tajnosti ovih nabavki posebna oprema, ali i uslovi plaćanja.

“Poverljivost je tražena zbog posebne opreme, ali i zbog posebnih uslova plaćanja gde sproveden postupak pregovaranja sa ciljem dobijanja što većeg broja vozila u što kraćem roku”, navodi se u obrazloženju koje je TOK dostavio Insajderu.

U obrazloženju nema detalja o tome šta znače posebni uslovi plaćanja i posebna oprema unutar automobila kao ni obrazloženje zbog čega se ove nabavke razlikuju od ranijih nabavki vozila za MUP koje su sprovođene javno.

U obrazloženju je takođe pisalo da su od MUP-a dobili informacije da je 700 škoda samo deo planiranih nabavki automobila kao i da će nova vozila biti nabavljena i u 2018. i 2019.

U 2018. Stefanović uručio 300 vozila kriminalističkoj policiji

Inače, sredinom novembra 2018. tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović svečano je uručio oko 300 vozila različitih modela pripadnicima kriminalističke policije. Nije poznato pod kojim uslovima, od kojih firmi i po kojim cenama su ti automobili nabavljeni.

Izvor: Nova.rs