Najveći ekološki stručnjak otpušten zbog svog stavaMilenko Jovanović, jedan od najvećih stručnjaka u Srbiji, čovek koji je postavio svih 36 mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, oteran je jer nije hteo da se povinuje volji direktora i menjanju parametara, ukazao je pokret Tvrđava. Kako za Nova.rs. navodi Nikola Krstić iz ovog pokreta, reč je o klasičnom vidu pristiska na struku i pokušaju sakrivanja da imamo izuzetno veliko zagađenje tako što se menjaju kriterujumi. A, kad neko od struke ukaže da to tako ne može da se radi, da kriterijumi ne mogu da se menjaju netransparentno, onda taj neko, kako navodi - dobije otkaz. 

“Radi se o čoveku koji  je najveći stručnjak u Srbiji, koji je postavio svih 36 mernih stranica Agencije. To je za mene jedan poraz struke i poraz ekologije. Mislim da su svi građani izgubili njegovim otkazom. To je čovek koji ima 63 godine. On ima još 1,5 godina do penzije, ceo svoj život posvetio ekologiji, da bi na kraju završio ovako kako je završio””, navodi Nikola Krstić.

To je, kako ističe – skandalozno.

“I to pokazuje odnos države po pitanju ekologije”, naglašava on.

Kako podseća, u novembru je direktor Agencije, Filip Radović, pet puta menjao krterijume za  ocenu kvaliteta vazduha.

“I Milenko je više puta ukazivao da se tako ne radi promena parametara. Postoje mejlovi i cela prepiska o tome”, navodi Krstić.

Kako je dodao usledio je disciplinski postupak – procedura je sprovedena protivpravno, a optužbe su neistinite.

Pokret Tvrđava je upravo na svom svom Tviter nalogu ukazao da su kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha menjani pet puta u poslednjih mesec dana.

Otpušteni Jovanović je ukazivao da to ne rade, a direktor Filip Radović je na sve načine pokušavao da promeni kriterijume kako bi se umanjile razmere ogromnog zagađenja.

Izvor: Nova.rs