Piše Ranko Pivljanin: Čija je vakcina?Piše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Vlast je do kraja poludela, društvo je bespovratno obolelo, ljudi su pretvoreni u sluđene jedinke koje tumaraju bez orjentira i bilo kakvog uporišta i ako je to bila agenda režima, svih ovih opozicija , na kraju i beslovesnih masa – možemo proglasiti apsolutni uspeh. Bingo, to je to! Nema kud dalje, osim ako pod P.S. nije ostavljena mogućnost da se međusobno poubijamo u nekoj formi, recimo, seljačkog rata  - teško da više može biti građanski, jer su građani i građansko gotovo potrti i poništeni.

Kao što više ne postoji nijedna tema, nijedna stvar, nijedan projekat oko koga se ovde svi možemo složiti, tako je i vakcinacija poslužila za otvaranje još jednog fronta a od vesti koje sa njega stižu normalnom čoveku se diže kosa na glavi i ima samo jedan poriv: da se spakuje i glavom bez obzira pobegne odavde i to na najudaljenije mesto na planeti.

Kad bi za ove svinjarije kojima smo izloženi u priči oko vakcinacije, kojim slučajem, saznale, ili se zainterosavale, (hoće, baš ih briga, nemaju preča posla) ozbiljne države, otud bi nam uz vakcine poslali i kontigente ludačkih košulja, samo što bi morali da dođu i timovi da nam ih stavljaju, jer se mi ne bismno mogli dogovoriti ni oko toga da li se one kopčaju napred ili na leđima.

Naime, linija podela je povučena i špricem vakcinaške igle pa se sad prepucavamo oko toga da li oni koji kritikuju režim imaju moralno pravo da prime vakcinu, da li su ti i takvi koji su je primili moralno posrnuli i time podržali vlast, da li je ovo dobra volja vlasti ili njena obaveza i tako dalje i tako bliže – bliže Guberevcu, Toponici i Padinskoj Skeli.

Koji je to još reper (osim proste činjenice da čovek koji želi i hoće ima pravo na vakcinu protiv korona virusa) po kome treba da se orjentišemo po pitanjima ko, kada, zašto, pod kojim uslovima (osim onih stručno medicinskih) treba da primi cepivo?

Samo u potpuno iščašenom miljeu ludnice na otvorenom nešto što se predstavlja kao novinar može pitati ovog koji nam je, u sklopu Božije kazne (mislim, definitivno zaslužene) trenutno predsednik, kako komentariše to što su se „neki od njegovih najoštrijih kritičara pohvalili da su primili kinesku vakcinu“ a on se sublesasto osmehuje i poentira, demonstrirajući velikodušnost i širokogrudost. Vučić je rekao ono što i treba da se kaže  („nije to vakcina koju treba da prime neki koji misle na jedan ili na drugi način, nego svi građani Srbije“), problem je samo što je napravio ambijent u kome se uopšte i moglo postaviti to kretensko pitanje, ako ga već nije i lično naručio.

Samo u toj kaljuzi propagandnog galimatijasa nešto što je kao urednik nečega, može da prebaci vakcinisanje sociologu koji samo radi svoj posao na istraživanju javnog mnjenja a čiji rezultati se ne poklapaju sa zvaničnom slikom, da „pljuje i učestvuje u najcrnjim kampanjama i hajkama, al vakcinu je dobio u tom zlom režimu“, umesto da kaže “Hvala državo, svaka čast predsedniče A.Vučiću!“ Budi Bog s nama, ali mislim da nam on više neće davati kvorum!

Samo u tom rolerkosteru opšte pometnje i zamene teza neko može optužiti voditelja popularne satirične televizijske emisije – koji je više uradio na demaskiranju pokvarenog i odvratnog režima, od svih kilotona njihovih tvitova i fejsbuk objava zajedno – da je debelo naplatio promovisanje vakcine i da se prodao vlastima. Zaslepljeni mržnjom, ne pada im na pamet ili ne žele da posmatraju stvari u pravcu kako je Zoran Kesić iskoristio svoju popularnost da narod ( kome mozak negde i dalje burgija teorija o „gejts čipovanju“) pozove na imunizaciju i da od toga neće početi da im se kose oči, frizura da liči na Trampovu ili da će se probuditi pevajući „Kaljinku“.

Samo u ovom demantiju svake normalnosti Ivan Ivanović,  koji je objavio da se ne ide nepozvan i neprijavljen na vakcinaciju, jer nećete biti primljeni, dobije i drvljem i kamenjem po glavi od režimske medijske paščadi kao neko ko zbunjuje građane i radi im o glavi, dok se svetle perjanice vlasti pokidaše da nam te glave spasu. Inače, je li, ne bi morali? Vučićeva je dobra volja što je uvezao vakcine,  mogao je da uvozi kinesku svilu, američke farmerke ili još malo polovnih „migova“ da mu se vulini igraju.

Kakva je to pamet (hm, pamet?) vakcinaciju izjednačila sa podrškom režimu i kakav je to bezobrazluk i pokvarenost, obavezu jedne države i onih koji je vode da zaštiti svoje stanovništvo i izbori se sa pandemijom koja nas sve blokira (ništa ni više ni manje), beskrupulozno preštelovala u predizborni marketing po kome Onaj Jedan Čovek, nakon svega što može i radi, sada i vakciniše? Posle takvog medijskog bombardovanja, logično je da ona nesretna baba mrtva hladna, i duboko ubeđena u to što govori, kaže kako je Vučić izmislio vakcinu.

Ko je to imunološku tečnost u cilindru šprica obojio ideološki pa je jedna, planetarno podrazumevajuća, stvar ovde dobila konotaciju političke borbe, ove ili one opredeljenosti i još jedne zgodne koske oko koje ćemo da se glođemo i mrzimo?

Je l to treba da se vakcinišu samo pripadnici Srpske napredne stranke a da oni koji se sa njom ne slažu i kritikuju je, svoju doslednost moraju dokazivati tako što će sa indignacijom odbiti „Vučićevu vakcinu“  i prkosno stradati od kovida? Jel to to znači?

Koju, bre, Vučićevu vakcinu, koje Vučićeve penzije, kojih Vučićevih sto, trideset ili pedeset evra, koja Vučićeva pomoć privredi, koja Vučićeva borba za Kosovo, koji Vučićevi investitori? Ako je on pomislio i sebe ubedio da je on država, moramo li i mi tako da mislimo, odnosno da se pomirimo sa tom činjenicom.

Kad se, i ako se, ikad završi ova priča sa koronom, nadam se da će neki umovi u svetskim naučnim centrima početi da rade na cepivu protiv kolektivnog ludila i da će Srbija imati prioritet u toj vakcinaciji koja bi, ako sebi mislimo dobro, morala biti obavezna. Vraćanje pod vinklo ovog društva nije više stvar hvatanja priključka sa normalnim sveto , to je postalo pitanje opstanka i budućnosti.  I ako u nekom sledećem političkom turnusu još jednom pokažemo da nismo u stanju da upristojima i ozdravimo sopstvenu državu, onda je nismo ni zaslužili. Predajmo je, puna srca, Šešelju koji je takođe aktiviran ovih dana za špricanje otrova i ludila u javnosti –  on će još bolje i sistematičnije raditi ovo što radi Vučić. Ovaj je, ipak, samo njegov kalfa.