Ruski vajar da kaže ko nas pljačkaMilenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Taj Moskovljanin što nam je napravio onu grdosiju od Nemanje očigledno zna za srpsku izreku: „Ako smo braća, kese nam nisu sestre“. I on svoju kesu krije od srpske javnosti i kriće je, navodno, sve do 2023. godine.

Ruski vajar je, reklo bi se, nas zavoleo, ali neće da kaže koliko. I verovatno ne voli ceo srpski narod isto. Mora da nekoga voli malo više, na primer predsednika, pa zamenika gradonačelnika, možda i ambasadora. Ili voli samo članove vladajuće stranke. Njegovo je pravo, samo ne znamo da li nas voli devet miliona puta ili više. I sa kim tačno deli toliku ljubav. 

Drug Rus će, međutim, biti jedan od omraženijih likova za mnoge srpske građane. I neće mu zbog toga biti drago, nema tog umetnika koji priželjkuje da negde bude omražen, makar to bila i Srbija. Ne zbog izgleda i veličine spomenika već zato što srpska ološkratija od njega pravi paravan iza koga skriva bahaćenje ili, još gore, pljačku sopstvenog naroda.

U oprobanom je maniru srpskih „usrećitelja“ da uvek isture nekoga pred ojađeni narod zbog koga, tobož, ne mogu da objave ovaj ili onaj ugovor, da kažu šta koliko košta, kome smo i koliko novca dali. Zbog koga će nam novčanici biti tanji, nameti veći, a mnoga naselja pusta.

Od nas kriju sve. Samo u Srbiji može biti državna tajna cena jednog spomenika, ili cena palmi zasađenih na Kalemegdanu, ili ko je platio Andreju put u Moskvu, ili koliko košta novogodišnja jelka… Mi plaćamo i ćutimo. A da li bi iko od nas kupio cipele ako trgovac krije cenu. Ili da nam je saopšti kroz nekoliko godina. Nema razlike u cipelama i spomeniku, samo je spomenik mnogo skuplji i zbog njega ćemo svi malo biti „bosi“.

Srpski ološizam nam uvek potura priču o tobožnjim uslovima koje diktira strani partner. Te ne možemo da vidimo ugovor za Beograd na vodi – ne daju Arapi, te uslove za zakup aerodroma kriju Francuzi, te Fiat je pod tajnom zbog Italijana, Er Srbija je misterija zbog Etihada. Ili, Kinezi traže da iznos subvencije bude tajna. A ko brani da se objave ugovori EPS-a, Telekoma i Krušika sa domaćim folirantima?

Ni budale više ne veruju u takve izgovore, ali ih neke druge budale uporno serviraju i to „prolazi“. Kao što prolazi i matrica da nas svi mrze. Pa ako nas svi mrze da li je to do „svih“ ili će biti da je nešto i do nas.

Nema tih svetskih foliranata koji nisu profitirali na srpskoj sirotinji. I koji nisu imali pomagače i ortake u srpskim vlastima. Setite se prodaje NIS-a, gašenja srpskih banaka, uništavanja moćne farmaceutske industrije, ispumpavanja vode iz Kolubare, poklanjanja srpskih oranica. Ima li kraja?

Verujem da je vajar Aleksandar Rukavišnjikov moralan čovek i da nema šta da krije, ni koliko je spomenik koštao, ni koliko je zaradio. Uostalom, i što bi, valjda svaki rad treba da se plati. Od koga bi on skrivao te podatke, od žene, od Rusa? Šta briga Ruse koliko je odrapio braću Srbe. Znaju baćuške da Srbi za to i služe.

Ostali smo jedino mi. Šta je to što tovariš Rukavišnjikov ne sme da nam kaže sad, a reći će nam za dve godine. Da se i on ne sprema za izbore u Srbiji. Ili neće da nas razočara.

Kaži Rukavišnjikov ko se skriva iza tebe makar bio i neko nama „mnogo drag“.