DRAŽA PETROVIĆ - Otvoreno pismo Vladi Budali



Piše: Draža Petrović, kolumna za portal N1

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Otkad se Srbija uhvatila u koštac sa raznim budalama, vi mi ne izgledate baš kao tol’ka budala kakvom su vas predstavljali mediji svih ovih 18 godina otkad je neko negde otkrio da su vam kolege, poslovni partneri i prijatelji tepali Budala, navodno zato što ste jedini od Zemunskog klana išli na fakultet.

I valjda čitali Šilera u originalu.

Evo, recimo, top menadžment naše zemlje, predvođen Anom Brnabić, ne samo da je išao na fakultet, nego su diplomirali, masterirali, doktorirali, te su kao krunu svoje karijere doživeli okolnost da su postali deo Vlade Srbije, ali im niko nikada nije tepao Vlada Budala, nego to samo Vama govore. Što liči na nepravdu kakvu samo život može da smisli.

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Znam da se trenutno nalazite na jednom lepšem, na jednom boljem mestu, u španskom zatvoru, odakle verovatno ne možete da pratite dešavanja u našoj zemlji, pa ću vam ukratko prepričati šta se dešava ovde kod nas, gde smo svi na slobodi pa možemo da pratimo sve (u)živo, iako je, verujte, za nervni sistem bolje kad ne pratite ništa. Što je veoma teško, imajući u vidu da je naša Vlada svuda oko nas, među nama i u nama.

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

U Vaše vreme, sigurno se sećate, vanredne konferencije za štampu su bivale upriličene samo kada se desi neki baš značajan događaj.

Na primer, kada je uhapšen Zemunski klan, čiji ste vi delić bili, održana je vanredna konferencija za štampu zato što to jeste bio važan događaj da bi čekali redovnu konferenciju za štampu.

Vremena su se promenila, tako da je pre neki dan predsednica naše Vlade zakazala hitnu, samim tim vanrednu konferenciju za štampu da bi demantovala vest sa portala i televizije N1, po kojoj dvoje građana Srbije nisu mogli da se vakcinišu jerbo su vrata hale za vakcinaciju bila zaključana.

I građani, komada dva, su uporno tvrdili da su poziv dobili za taj dan, ali je onda premijerka otkrila informaciju od nacionalnog značaja – da ono dvoje građana ne umeju da čitaju pozive za vakcinaciju, jer im je bilo zakazno za sutra, a ne za danas.

Iako je Vlada tvrdila da u Srbiji možeš da se vakcinišeš maltene i na benzinskoj pumpi, u svako doba dana i noći, radnim danom, neradnim danom, u ponoć, na crveno slovo, na Svetog Prokopija, na Međunarodni dan zaštite leptira, bitno je samo da hoćeš da se vakcinišeš, ovo dvoje građana došlo je tamo baš na dan kad ne rade. Iako rade non-stop.

I tu se baš u to vreme zatekla reporterka N1, koja je prema rečima premijerke, propustila da obavi sve što se u takvim situacijama obavlja po Kodeksu novinara Srbije, Zakonu o službenoj upotrebi poziva za vakcinaciju, Zakonu o javnom informisanju, Dušanovom zakoniku i Miroslavljevom jevanđelju.

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Zaboravila je novinarka da od građana zatraži serološki test, PCR test, test inteligencije, da im uradi test opšte kulture, zatim da građane temeljno pretrese, da im pročita sve poruke iz mobilnih telefona, sve poruke sa Vibera, da prouči njihovu kompletnu medicinsku dokumentaciju od prvog razreda osnovne naovamo, te da ih priveže na poligraf i kao krunu tog komplikovanog procesa, da im na kraju uzme izjave. Kao što se radi svuda u civilizovanom svetu zvanom Srbija. I u civilizovanom svetu zvanom Pink & Informer & company.

A Marfijev zakon, najviši zakon Republike Srbije je jasan: ako dvoje građana promaše dan i dođu na vakcinaciju dan ranije, baš na tom mestu zateći će se reporterka N1, koja, bože me oprosti, namerno saleće građane koji ne razlikuju 16. februar u 10 sati, kad su došli, i 17. februar u 10 sati, kada je trebalo da dođu.

I onda to sve objavi u živom programu. Samo da bi maltretirala premijerku koja je morala na neradni dan da drži vanrednu konferenciju za štampu. Prosto da ne poveruje čovek šta se radi!

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Odmah da Vam otkrijem rasplet ove situacije – iako ste verovatno očekivali da će ta vanredna konferencija za štampu da se završi tako što je premijerka javno objavila fotografije ono dvoje građana anfas i iz profila, kao što su onomad na onoj vanrednoj konferenciji od pre 18 godina objavili Vašu, i raspisala međunarodnu poternicu za njima po osnovu kršenja Zakona o nepravilnom čitanju poziva za vakcinaciju, za šta je zaprećena kazna od nanogice do gledanja Ane Brnabić pola sata na televiziji, to se ipak nije desilo.

Pitate se, verovatno, a zašto nije?

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

To se nije desilo zato što je TV N1 odmah posle takozvanog savatavanja dvoje građana ispred zaključane hale, pitala Vladine službe – zašto je hala zaključana dok ispred nje drežde neki građani, pa makar i neki građani koji ne razlikuju 17. od 16. februara – ali im odande nisu odgovorili ništa. Čak je i premijerka priznala da im je ona zabranila da im odgovore, zato što je imala bolju ideju – da negde posle ručka održi vanrednu konferenciju za štampu gde će optužiti N1 za atentat na vakcinaciju.

A vakcinacija je jedini proces u našoj zemlji koji je bolje organizovan od bugarskog voza, najbolje organizovanog procesa u našoj zemlji, po kome smo prvi u Evropi. Bugarski voz na milion stanovnika kod nas je, nećete verovati, organizovan bolje nego u Bugarskoj.

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Da, dobro ste pročitali – premijerka je sama priznala da nije htela da dozvoli svojim činovnicima da odmah odgovore na pitanja N1 i da odmah demantuju ono što je demantovala šest sati kasnije. I to niko ne bi provalio da ona sama nije to provalila.

Uvaženi gospodine Budala, dragi Vlado,

Sigurno se na kraju pitate, a zašto baš Vama ovo pišem i kakve Vi veze imate s tim? Pa iskreno, nemate ama baš niakakve veze, ali tepaju Vam Vlada Budala, pa mi je zgodno za tekst. A i sve više verujem da na ovom svetu ima mnogo većih Vlada Budala od vas.

Srdačno, Dragoljub