Od partijske vojske do državnih neprijatelja



Hapšenje grupe Veljka Belivuka

Od partijske vojske do državnih neprijatelja

Vlast bi trebalo da odgovori na pitanja o sopstvenoj odgovornosti što je jedna huliganska grupa, koja je bila uhapšena 2010. i čiji su pripadnici morali da budu u zatvoru, narasla do ozbiljne kriminalne organizacije

O hapšenju grupe Veljka Belivuka - Velje Nevolje govorkalo se nezvanično već mesecima, od kada je oktobra 2020. predsednik Aleksandar Vučić najavio još jedan rat mafiji.

Odgovor na to šta se desilo da se grupa Belivuka, o kojoj su godinama izveštavali profesionalni mediji, nađe sada na udaru države možda se krije u tome da su ucenjivali i pretili ljudima bliskim SNS-u. Na TV Pink su nedavno emitovani video i tonski dokazi protiv ove grupe. Tako i telefonski razgovor Belivuka, kako je rečeno, sa nekim iz uprave Partizana. Belivuk poručuje da će zato što mu se Ostoja Mijailović, direktor КК Partizan i član glavnog odbora SNS, ne javlja na pozive, doći do njegove firme Britiš motors i uzeti mu vozila.

Belivuk je delovao u Pančevu, gde je bio u rukovodstvu FК Dinamo, a nezvanično se čuje da se sukobio sa tamošnjim moćnim poverenikom SNS-a Brankom Malovićem.

Za Belivuka se čulo još 2007, kada je kao šef obezbeđenja splava Blejvoč napao dvojicu mladića. Tada je osuđen na pet meseci i 15 dana zatvora. Postaje poznat širim navijačkim krugovima kada je do kraja 2013. grupa Janičari koju je predvodio sada pokojni Aleksandar Stanković, koga su zvali Sale Mutavi, a čiji je Belivuk bio zamenik, preuzela navijanje na tribini. Stanković koji je ranije navijao za Zvezdu sa grupom Janičari, koju su činili navijači koji su bili prethodno u drugim klubovima, nasilnim metodama preuzima tribinu. Sa Stankovićem i Belivukom na tribinama do pre neku godinu navijanje je predvodio Nenad Vučković, koji sve vreme radi u Žandarmeriji. Na tribinama Partizana upražnjeno mesto je bilo od oktobra 2010, kada je pokrenuta istraga zbog ubistva Brisa Tatona protiv nekih od vođa Alkatraza. Stanković decembra 2013. demolira kafić Holivud na Кaraburmi, čiji je vlasnik Aleksandar Vavić, jedan od vođa Alkatraza. Policija je uhapsila počinioce, među njima i Belivuka, ali je krivičnu prijavu protiv njega tužilaštvo odbacilo jer je uplatio 100.000 dinara u humanitarne svrhe. Da bi zadržali preimućstvo, fizički su maltretirali konkurenciju, o čemu svedoče brojni video-snimci, koje su oni puštali preko društvenih mreža i na kojima se vidi i Belivuk. Zbog toga nije vođena istraga. Od 2013. ova grupa, koja je u međuvremenu pod vođstvom Belivuka promenila ime u Principi, svoju premoć na tribinama koristi i da fizički napadne sve koji su uzvikivali parole protiv Vučića i vlasti, o čemu svedoče brojni video-snimci sa utakmica.

Da ova grupa prerasta huliganske okvire potvrdio je 2015. snimak iz kluba Titl, na kome se vidi da Stanković sa saradnicima prebija Zorana Jakšića, označenog kao jednog od vođa klana Amerika, koji je kasnije osuđen u Peruu zbog šverca kokaina.

Stankovićeva grupa često je viđana sa rukovodstvom Partizana, a i kako utišava druge navijače kada su vikali „Uprava napolje“. Međutim, odnosi nisu bili uvek prijateljski. Aprila 2016. objavljen je snimak prebijanja saradnika direktora Partizana Miloša Vazure na parkingu ispred stadiona. Vidi se kako Belivuk oborenog čoveka šutira u glavu, ali je Vazura na suđenju svedočio da nije video ko ih napada. Belivuk je sklopio sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora. Stanković se takođe vidi na snimku, kao i da je svestan kamera od kojih se ne krije. Abolirao ga je pre okončanja istrage tada premijer Vučić rekavši: „Nikog nije dotakao.“

Marta 2010. Stanković je uhapšen i osumnjičen da je predvodio devetočlanu grupu koja je trgovala drogom. Pravosnažno je osuđen 2013. na pet godina i 10 meseci zatvora zbog droge i oružja. Međutim, kaznu su mu odlagali čak 12 puta – zbog navodnih zdravstvenih problema, a dobio je i posao kao trener u Partizanu. Nije otišao u zatvor. Ubijen je oktobra 2016. u vozilu ispred Centralnog zatvora u Beogradu. Sa njim je bio kao obezbeđenje zatvorski čuvar Milorad Đ., koji je ranjen. NIN je već ranije pisao da je dva telefona koja su bila kod ubijenog Stankovića, pre veštačenja preuzeo Nenad Vučković iz Žandarmerije, koga režimski mediji upadljivo izostavljaju od kada poslednjih meseci izveštavaju o Belivuku i Dijani Hrkalović.

Pre nego što je postao mandatar Vlade 2016, Vučić je na pitanje o borbi protiv huligana odgovorio: „Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to... pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari.“

Piše Vuk Z. Cvijić, Foto tanjug/Rade Prelić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 11.2.2021.