Piše Milenko Vasović: Iza svih afera stoji jedan potpisPiše: Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Predsednik je u pravu, slučaj Jovanjice je rešen. Marihuane ne manjka na ulicama širom Srbije. Jedino ne znamo da li je proizvodnja na najvećoj evropskoj plantaži obnovljena, pa da se Vulin i Babić ponovo slikaju, ili su pronađeni novi dobavljači.

Još nije sve uigrano, slaba je koordinacija. Eto na kraju prošlog decembra policija u Vranju je zaplenila 330 kilograma i uhapsila osmoricu krijumčara. Među njima i jednog policajca i jednog pripadnika vojske.

Tu su službe zatajile.U dobro organizovanoj liniji snabdevanja ovakvi nesporazumi ne bi smeli da se dešavaju. Dobra i odgovorna vlast mora kontrolisati distribuciju opijata, mora voditi računa i o pravima dilera, ali i zavisnika. Taj sklad ne treba prepuštati slučaju i mehanizmima tržišta. 

Ako se predsednik ruga novinarima i evropskom parlamentarcu Bilčiku koji traži da Srbija rešava velike kriminalne i korupcionaške afere, da ih ne prepušta zaboravu, onda se svako može narugati Vučićevoj izjavi da je Jovanjica rešena.

Afera Jovanjica će biti rešena kada organizatori uzgoja marihuane budu kažnjeni. Kada javnost sazna po čijem nalogu su policajci, pripadnici BIA i Vojske Srbije obezbeđivali vlasnika Jovanjice. I kada njihovi šefovi iz BIA, policije i vojske budu smenjeni.

Slučaj će biti doveden do kraja kada objave ko je pomogao pripadniku vojne bezbednosne službe da pobegne iz zemlje, ko je dao povlašćeni kredit čoveku iz Koluvijine grupe. I koji su političari stajali iza ove kriminalne grupe.

Možda sve ovo predsednik već zna i za njega je slučaj Jovanjica rešen, ali red bi bio da i građane upozna sa tim. U suprotnom, i dalje će pojedini pripadnici vojske i policije pratiti kamione sa drogom. A vlast će se praviti naivna.

Inače, po istom sistemu po kom je „rešena“ Jovanjica može se reći da je rešen i Krušik. Onaj što je otkrio kriminal izbačen je iz preduzeća, tužilaštvo je otvorilo istragu, i to je to.

Izgleda da je i pljački Telekoma kraj. Kaže predsednik neće „Telekom biti više vreća za udaranje“. Valjda misli da niko više neće izvlačiti novac iz ove državne kompanije da bi kupovao tabloide i privatne televizije. To je u redu, ali ko će odgovarati za učinjenu štetu? Zar neće biti kažnjavanja krivaca i oduzimanja imovine? Nećemo valjda onoga ko je pojedincima poklonio stotine miliona evra ostaviti da mirno čeka penziju.

Ko bi stisnuo petlju da ukrade i jedan dinar na spomeniku Stefanu Nemanji da su kažnjeni lopovi iz Krušika i Telekoma, ko bi se usudio da iz beogradske kase baci milione evra na iznajmljivanje kombija. Ovako…

Kada bi se u Srbiji primenjivao zakon o seči prstiju lopovima – koliko bi ministara, državnih funkcionera, lokalnih šefova i direktora imali obe šake. Koliko? Invalida bi bilo više nego vakcinisanih i revakcinisanih zajedno. I tačno bi se znalo, ovi sa zaraslim ranama su iz bivše vlasti, a ovi što još nose zavoje to su sadašnji.

Nemam konkretne dokaze, ali po rukopisu bih rekao da iza svih ovih afera čije razrešenje traži Evropska unija stoji isti čovek. Policija bi mogla da uradi fotorobota i da raspiše poternicu. Da mu se na vreme onemogući bekstvo.