Piše Ranko Pivljanin: Dok Palma suši mesoPiše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Objektivno, ne zna se da li su političari (naši, ali i inače) odvratniji u svom originalnom izdanju dok govore fraze i gluposti, lažu, mažu i fantaziraju ili kad pokušavaju da pokažu kako su i oni obični ljudi, to jest kad se upuste u neke specifične, naoko neformalne, performanse za sopstvenu promociju. U suštini to cirkuzenje ih, najčešće, zaista i razotkrije u punom sjaju njihove bede i pokvarenosti i čovek bi se upitao zašto onda to rade. Zato što ta sorta odlično zna da ih većina ljudi percipira na prvu loptu i bez suštinskog udubljivanja u ono što vide i čuju (da ih ozbiljno analiziraju i donose sud o njima, većina njih ne bi doprla ni do skupštine stanara), tako da oni slobodno vašare okolo i pecaju glasače, uvlačeći im se pod kožu prerušeni u jednog od njih.

Ovih dana smo bili svedoci dva takva performansa: jedan je osmislio šampion samoljublja i samoreklamerstva u večitoj trci za promocijom, koji u slobodno vreme obnaša funkciju predsednika države; drugi je bio u izvedbi onog jagodinskog spahije, samoproglašene vedete narodnjačke iliti „gazdinske“ Srbije.

Aleksandar Vučić je okolo mahao indeksom Više trenerske škole, prvo se falio desetkama, ali je onda morao skrušeno da prizna kako je, eto, malo popustio u školi – vajkao se na devetku iz anatomije. (Ne stiže se po danu da bubači od silnih državničkih obaveza, a noći okraćale). Međutim, ne mora da brine, jer i bez te anatomije on svoje biračko telo poznaje u dušu i do poslednje koske, naročito one koju im, s vremena na vreme, onako znalački baci da se oko nje glođu.

Dragan Marković Palma, licencirani baštinik „raka-bidža“ politike je, pak, mahao suvim mesom, i to kako. Pored sebe na stolice je posadio: ambasadore, komada tri; folk pevače, komada dva; predsednika Skupštine Srbije, jedan je Ivica Dačić. A na astal ispred prućio je dve prodimljene svinjske krmenadle, tanjir pihtija i onda je konferencija za štampu na temu – kako sušim meso, mogla da počne. Sutradan je temu podrobno razrađivao u studiju jedne od televizija sa nacionalnom frekvencijom , istoj onoj gde je svojevremeno, u epizodi „šta sve mogu sa živim mesom“, po podu bacao sirotog voditelja. Falio se milionskim pregledima na Fejsbuku i kako je on najcitiraniji srpski političar posle najpoznatijeg brucoša Srbije kome je, zapravo, bio predigra za još jedno njegovo istorijsko gostovanje na toj televiziji.

Ali ako ste pomislili da su „sestra“ Ceca i „brat“ Đani, ekselencija Bocan- Harčenko and drug Ivica, plus dimljena vešalica okupljeni kao plod Palmine spontanosti i neposrednosti u velikoj ste zabludi. Ceo taj smešni cirkus je osmišljen od neke marketinške agencije ( pomenu je, neoprezno, Palma u televizijskom nastupu) i ima za cilj upravo lajkove i „citiranost“ a ne promociju srpskog domaćina kako to želi da predstavi jedinstveni lider Jedinstvene Srbije.

Kao što ni Vučićeva brucošijada pod stare dane u svojoj osnovi nema istinsku želju za stručnom nadogradnjom – da ima, radio bi to čovek u miru i neprimetno, a ne bi kao pubertetlija kačio po instagramu slike stranica indeksa sa ocenama.

I šta sad? Mi koji to gledamo sa strane ili se krstimo ili se čudimo, ili se divimo – ima tih, oni na te i računaju. Neki imaju i transfer blama – ipak je onaj „pušničar“ lider parlamentarne stranke i poslanik, onaj drugi je, sunce ti poljubim, predsednik države – a klovnove baš briga. Broje lajkove, mere citate i rejtinge i nema te skarednosti i bizarnosti na koju neće pristati samo ako procene da će im to na izborima doneti neki glas više. I ako treba sutra će Vučić, ovaj put kao somelije i enolog, objašnjavati koja vina idu uz Palmino dimljeno meso za koje ovaj tvrdi da ga je samo Ivica Dačić pojeo jedno 300 kilograma. Interesuje me jedino šta bi onoj trojici ambasadora – Rusije, Grčke i Kube, da statiraju u Palminoj šaradi i prave kvorum suvim rebrima i pihtijama. Ali ko zna, posle svega, možda se Palmi odazove i Bil Gejts kojeg je pozvao da mu dođe u posetu kako bi ga ubedio da odustane od ideje o prelasku na veštačko i sintetičko meso. Stvarno, sve je postalo pepeo i dim. Loži, Palma kad ti tako dobro ide!