Piše Ranko Pivljanin: Vučić vakcinisao ZaevaPiše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs, 15.2.2021. 

Zna li neko kako se zove predsednik Severne Makedonije? (Neeeemojte po Guglu, tako sam i ja saznao da čovek postoji i zove se Stevo Penderovski.) A gde je makedonski predsednik bio juče oko deset sati pre podne, taman na početku jednog od Pinkovih nacionalnih dnevnika? Ko zna, najverovatnije odmarao u toplini doma svoga - sveta nedelja je - umesto da primi kolegu po funkciji iz Srbije koji mu je hitao u pohode noseći poklon. Eeee, moj Stevo, nikad Aleksandra Makedonskog od tebe, nikad drugog i trećeg mandata, nikad ti nećeš u istoriju - tamo gde kroz smetove, izmičući silnim atentatima i karadušmanima, nezadrživo hita jedan čovek sa mačem Stefana Nemanje u jednoj, špricem u drugoj ruci i špicom „Hit tvita“ na reveru.

Naime, juče smo na graničnom prelazu Tabanovce, između Srbije i Severne Makedonije, prisustvovali propagandnom igrokazu, trenutno naše najveće glumačke zvezde, iz njegovog takozvanog zimskog opusa. Feketić, ali ovaj put malo južnije.

Uloge: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Zoran Zaev, premijer S. Makedonije, sneg, ljuti severac u kosi, kamere Pinka napunjenih baterija da slučajno ne zataje na hladnoći, jedn ambulantno vozilo i u njemu kutija Fajzerovih vakcina protiv kovida, komada 4.680 ( biće još jedan kontigent za još jedno slikanje).

I? Zar me nije sramota da se sprdam sa dobročinstvom našeg predsednika koji je rešio da učini susednoj bratskoj Makedoniji, demonstrirajući široko srpsko srce i koji je, između ostalog, upropastio sebi nedelju, po onakvom kijametu se uputio tamo samo da bi predao onaj paket i, maltene, se odmah okrenuo nazad? Da se, slučajno, ne zakasni u „Hit tvit“!

Nije, jer on juče nije toliko činio Makedoniji, koliko sebi i to u školskom primeru funkcionerske kampanje, bezočnom zloupotrebom svih državnih resursa koji su mu bili na raspolaganju, ali i muke našeg južnog suseda koji se još nije dokopao cepiva protiv korone.

Da se radilo isključivo o plemenitom gestu, a ne o proračunatom samoreklamerstvu, kutija sa vakcinama je mogla tamo i bez onolike pompe (izgledalo je kao da smo im poklonili – ne četiri hiljade , nego četiri miliona doza), eventualno je u pratnji mogao otići ministar zdravlja, bila bi objavljena vest i toliko. Osim toga, hrišćanska etika dobročinstva ne podrazumeva telalenje dobrog dela na sva zvona, već darivanje po principu da leva ruka ne vidi šta radi desna.

U krajnjem slučaju, ako je sve to trebalo i moralo dići na državni nivo, zar tamo – barem po protokolarnoj hijerhiji – nije onda trebalo da se uputi predsednica vlade i uruči poklon makedonskom kolegi. Običaj je, jel te, da predsednici država primaju predsednike, a premijeri sačekuju premijere. Međutim, ko ovde zna za veselog Stevu, dok za Zaeva znaju, manje više, svi. Nešto slično kao sa Vučićem i sa Anom, s tim što su u slučaju ovih naših poznatost, popularnost i uticaj obrnuto proporcinalni ingerencijama i ovlašćenjima.

Vučić je, dakle, svesno izabrao da izigrava kurira brze pošte i uputio se po mećavi na makedonsku granicu da još jednom poentira u očima svog glasačkog tela – em junak, em pregalac, em dobročinitelj, em regionalni lider, ljube ga bake i deke. Bio je to vešto osmišljen performans, atraktivna pokrivalica za njegova televizijska gostovanja, iskorišćena isto veče u famoznom „Hit tvitu“ gde je – po principu, usta moja hvalite me – nastupao. Pre toga, naravno, prepodnevni izlet do Makedonije je emitovan na svim mogućim televizijama, tako da je Glavni Glumac mogao biti potpuno zadovoljan učinkom. Zna dobro Vučić da bi propagandni efekat cele priče bio daleko manji da su u njoj statirali, primera radi, Lončar ili Brnabićka i da samo sa njim u glavnoj ulozi sve dobija na težini, ima produženo trajanje, a istovremeno ga učvršćuje kao pokretni bilbord Srpske napredne stranke. Uzgred šalje još jednu poruku: ja nabavljam vakcine, ja ću i da delim kad i kome hoću.

Tako je juče „vakcinisan“ Zoran Zaev, ali, prevashodno, u korist imunizacije Vučićevog izbornog krda u okviru nikad prekidane izborne kampanje ovog čoveka. A biće i revakcine, nju već može odneti i Ana.