Piše Ranko Pivljanin: Zašto Vučiću ne valjaju ministri?Piše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

A šta ćemo ako Ani Brnabić valjaju? Valjda ih je ona birala, te dike i ponosi su, valjda, njen izbor? Beše li, valjda, ona predsednica vlade ili novine pogrešno pišu a elektronski mediji obmanjuju javnost, ili se ona samoobmanjuje? Hoće li Ana, kao onomad Vučić, lupiti šakom o sto i odbrusiti: „Ne dam Malog, ne dam Lončara, ne dam Tomu, ne dam Irenu, ne dam Nešu, ne dam Mariju, tek što ne dam Gocu.., al da ne bude sve po mom, evo dajem Zoranu.“

A šta to Vučić zamera ministrima? Između ostalog, da su neozbiljni i da ne umeju da potroše pare koje imaju na raspolaganju – ne znam, veli on, šta da radim sa ovolikim suficitom. Znam da se smejete i meni su suze išle. Da im je zamerio bilo šta drugo, ali da ti svati ne umeju da arče narodne pare, to je poslednje što je mogao da im prebaci. 

Naravno, predsednik je mislio na namensko trošenje novca, onako kako Bog, zakoni i državne potrebe, miluju i ištu. Misli brižni predsednik da trošimo „strateški infrastrukturno“ kako bi još brže napredovali, pa da Englezi, Francuzi, Švajcarci i ostala boranija moraju kupovati dvoglede da im, odmičući u tom napretku, ne izmaknemo iz vida dok nam ljubomorno gledaju u leđa.

On koji se okolo kao pijani spahija razbacuje tim istim parama u samo jednom jednitom cilju – kupovine ljudskih duša i sigurnih glasova njihovim sopstvenim novcem – prebacuje nekome kako ne ume da troši!

Kako ne umete, slepci, evo vidite mene: prošle godine podelih svima po sto evra, sad nameravam da „izhelikopterišem“ dva puta po trideset evra (jbg, narode moj, malo vam je pala cena a i rešio sam i ja da štedim); penzionerima ću na tih šezdeset velikodušno dodati još pedeset (bake i deke su uvek na ceni a naročito poskupljaju pred izbore); je l vidite kako se namenski troše narodne pare? Posle im, naravno, digneš račune za struju da oni to lepo vrate nazad u budžet koji je, kao što znate, za mene svetinja, pa ćemo ooopet da im delimo kad budem pravio izbore 2024, ili kad mi već padne na pamet.

Mali, Ana, hvatate li beleške ili da vas šaljem kod Mila Đukanovića na doškolovavanje, on je ovaj biznis plan doveo do perfekcije, nije mi jasno kako do sad nije dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije? Verovatno je to rezervisano za mene, osim ako ovi iz Nobelovog komiteta ne preduhitre sa onom za mir, ali ne fali ni obe da dobijem…Objektivno, nije lako ni utvrditi da li sam bolji i značajniji kao mirotvorac ili kao finasijski stručnjak.

Ma, ne. Vučić se na ministre ostrvio iz straha, jer se u četvrtak sprema da Vladi podnese izveštaj pa mu je frka kako će tamo proći i hoće li biti nezgodnih pitanja i rešetanja. A o čemu će to Vučić da polaže račune ovim nesposobnim ministrima koji ni da troše ne umeju, sram da ih bude? Pa o razgovorima koje je ovih dana vodio u Parizu o Kosovu i Metohiji, gde će usput da ošacuje i vagone za metro, a ako mu se neka serija baš dopadne, napuniće ih vakcinama (da ne ide prazan) i lično će da ih doveze u Srbiju.

Dakle, vuna kićo, ume onaj Toma Mona da postavi nezgodno pitanje, frka je i od Maje Gojković, Vulina da ne pominjemo, a tek što Darija zna da bude nezgodna i nepredvidiva! Na kraju, živ nije šta li će Ana da kaže? Šta ako pitaju ko je mene ovlastio da u njihovo ime pregovaram o Kosovu i Metohiji i da pokažem odluku Vlade koja mi je to omogućila? Šta ako budu tražili pregovaračku platformu za pregovore o statusu Kosova i Metohije usvojenu od strane Narodne skupštine? Hoću li posle morati da idem i polažem račune i Lavu Pajkiću, Luki Kebari, Marku Atlagiću, Aleksandru Martinoviću… da i njima objašnjavam što sam i njih zaobišao?

Šta ako zapitaju koja su mi ustavna ovlašćenja dopustila i omogućila da rešavam Kosovo i biram boju metro vagona? Šta ako me budu pitali da im pokažem onaj moj čuveni plan za rešenje statusa Kosova? Ima toliko pitanja koja bi u četvrtak premijerka i ministri mogli da postavi predsedniku, ali neće. Ima pitanja ali nema vlade.

Zato se Vučić samo šali, tačnije sprda sa svima njima i treba da se sprda – takvi kakvi su bolje i ne zaslužuju, ali nemoj da se sprdaš sa nama ostalima. Maaaalčice si preterao.