SVETISLAV BASARA: Milorad nevolja - zašto je moje vakcinisanje prošlo nezapaženo u javnosti



Piše: Svetislav Basara

Da Velja Nevolja nije uapšen, pretpostavljam da bi on bio sledeći „patriotski intelektualac“ koji bi u Novostima objavio kontrakontraendorfinski tekst - samo je on i falio posle onakvih lumena (i Bokana i Šešelja na TV Hepi) - ali, jbg, Velja naprasno uapšen, pa je Vučela - ophrvan (donekle realnim) strahom da mu neko ne postavi neprijatno pitanje „Milorade Bekrijo, je li ti Velja plaćao kiriju za bunker na Partizanovom stadionu kojim suvereno gospodariš i da li je uplaćivao PDV za kokain“ - isturio Novosti na prvu liniju borbe protiv organizovanog kriminala. Gde im i jeste mesto. Ali s druge strane borbene linije, ako razumete šta hoću da kažem.

Nema mi, dakle, druge nego da posegnem za neknjiževnim temama i da postavim pitanje od 1.000.000 sendviča - zašto je moje vakcinisanje prošlo nezapaženo u javnosti.

Šprica se, recimo, neki dilber „iz vlasti“, sve novine i svi televizori to momentalno prenesu i u slici i u reči (bravo, majstore). Opoziciona špricanja, fakat, dobijaju manji publicitet, možda ne toliko zato što ih Vučić drži u medijskom mraku koliko 1. zbog principijelnog odbijanja da prime rusku ili kinesku vakcinu i 2. zbog bojazni (ne manje realne od Vučeline) da će biti optuženi za veleizdaju primanjem Vučićeve vakcine, kao što se to onomad dogodilo Zoranu Kesiću.

Evo, recimo, Jelena Milić nije dobila Ninovu nagradu, poslednjih godina čami u popriličnom medijskom mraku, ali je njeno špricanje odjeknulo, ako ne u regionu, kao u slučaju Rudan, a ono bar u Danasu, gde je uz sliku priložen i tekst gabarita cca 2.700 karaktera.

Nekoliko stranica dalje objavljen je i utuk novindžike N1 Jovane Štetin na juče pominjani tekst Tanje M. R. u kome Jovana kaže da je neprijatno pitanje „grize li vas savest“ sasvim u skladu s profesionalnim standardima. Moja pak neznatnost ne misli tako.

Jeste u skladu s novinarskim standardima - u stvari je novinarska obaveza - ispitati sve okolnosti pod kojima se strana državljanka V. R. preko reda domogla delića našeg „kolektivnog imuniteta“, pitati, međutim, vakcinisanu post festum da li je „grize savest“ poprilično je radikalski, tim pre što je u funkciji smehotresno-amaterske akcije „rušenja“ Aleksandra Vučića radikalskim tehnikama kojima je on napravio karijeru, kojima se uspentrao na vlast, na kojoj će - pored ovakve opozicije i ovajovog N1 - ostati sve dok se ne pojave srpski Krivokapić i Dritan.

Ja uopšte nisam fan gđe Rudan, daleko od toga, ta mi dama, štaviše, žestoko ide na qwrz, ali ako se već vakcinisala, makar i protivustavno, onda je tu stvar - ako se nema šta pametno reći i novinarski istražiti - najpametnije prećutati. Što bih - da sam bio u prilici - toplo preporučio i Vedrani Rudan, koju je želja da direktno prenese čitav svoj život uvalila u dvostruko sranje. Em je ovde izašla na zao glas, em je u Hrvatskoj čekaju optužbe za veleizdaju srpskom vakcinom.