Piše Milenko Vasović: Sezona odricanja od prijateljaPiše: Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Ko li je sve od naprednjaka obrisao broj Slaviše Kokeze, koliko li je njih uništilo fotografije sa Dijanom Hrkalović? Ko od SNSovaca sme da popije kafu sa Nebojšom Stefanovićem? 

Likovi poput aktuelnog predsednika Fudbalskog saveza Srbije su pogubni za fudbal, za sport i za društvo u celini, ali nešto osećam da se Kokeza neće naći ni na jednoj optužnici.

Ne verujem ni da se ovaj Vučićev prijatelj bavio organizovanjem atentata na predsednika Srbije. Što bi to radio čovek koji je to što jeste isključivo zahvaljujući Vučiću. On je simbol Vučićeve vladavine.

Manje je Kokezi trebalo da se obogati nego što srpskom seljaku treba da napravi domaću kobasicu. Nisu njegove firme dobijale višemilionske državne poslove zato što je on stručnjak za informacione tehnologije, već zato što je neko dao znak. E sad što prvi čovek FSS misli da je to sve njegovo, nije on kriv, takav mu je mentalni sklop.

Dok mu tabloidi „guraju snajper u ruke“ korisnije bi za državnu kasu bilo da poreznici propitaju Kokezu odakle mu milioni. Čitavo ovo dobošarenje o atentatu, stranom faktoru i jeste nametnuto da se narod ne zapita gde su naše pare. Novac je po pravilu u pozadini svake afere.

I državna sekretarka Hrkalović će biti slobodna “ka tica“. Uostalom, ona se sa kriminalcima viđala zbog zajedničke ljubavi prema Partizanu i povremeno u vreme glasanja. Nju čuva i za nove zadatke (diplomatiju, na primer) sprema ista služba koja ju je i dovela u MUP.

Situacija sa ministrom Stefanovićem je malo složenija. Najhrabriji naprednjak nema petlju da smeni sadašnjeg ministra vojske, a bivšeg ministra policije. Smenjeni Stefanović je neugodan svedok, stavljen pod istragu – još je opasniji. Od njegovog koferčeta sa dokumentacijom mnogi strahuju. On zna sve o Krušiku (porodična priča), o Jovanjici, narkoticima, Telekomu i Savamali. Možda zna nešto i o kupovini glasova. I o bankovnim računima.

Njemu je trenutno kum namenio ulogu reumatičara u kakvoj boljoj banji. „Terapeuti“ ga mažu blatom, a ostali paze da se ne ukaljaju o njega. Obzirom na veličinu bola odabrana je i količina maziva. Za tako ulepljenog pacijenta važno je da se ne kupa, da blato ne bi spalo. I poželjno je duže mirovanje, uključujući i ćutanje.

„Smešten u banju“ Nebojša iz Beograda ne predstavlja nikakvu opasnost. Još ispada da i sami vrh ima razumevanja za njega i njegovu „bolest“. Ako bude trebalo neposredno pred izbore, lako će mu dodeliti novu ulogu – srpskog Sanadera.

Da predupredim manipulacije, nije ovo nikakva odbrana zaverenika, kriminalaca iz Belivukove grupe, niti onih koji su „spremali atentat“. Hapsite sve koji u tome učestvuju, samo nemojte to da radite preko medija. Nemojte sekirati svaku „tetku“ kojoj zvrnda upaljen tv.

Nije ni odbrana ministra. Da je bilo morala, Stefanović sa diplomom sumnjivijom od Tomine ne bi ni mogao dobiti državne funkcije. No, kad ga je zapalo morao je biti smenjen nakon svega što smo saznali o aferi Krušik. I nakon njegovih nabavki za policiju. I nakon prisluškivanja, ako ga je bilo… Nikako nagrađen važnim mestom ministra vojnog.

Igranka je tek počela.