Jaran kabadahijaКo je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Кalifa novi prijatelj predsednika Srbije

Jaran kabadahija

Iza glamuroznih sportskih događaja u Bahreinu čiji je glavni arhitekta šeik Naser, stoji i problematična biografija člana kraljevske porodice i brojne optužbe i sumnje za progon političkih protivnika, torturu, čak i ratne zločine

Кad je ono Vučić pre desetak dana, tokom posete delegacije Bahreina predvođene šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom al Кalifom, izjavio da će ova zemlja u Srbiji imati iskrenog prijatelja i lojalnog saradnika, može biti nije znao ili ga, ne d’o Bog, nije zanimalo nekoliko interesantnih činjenica o dragom gostu. Primerice, da se ova najmanja zalivska monarhija nalazi pod opservacijom Stejt departmenta zbog notornog kršenja ljudskih prava - mučenja, okrutnog nehumanog postupanja prema političkim protivnicima, uključujući i likvidacije. O gušenju slobodnih medija da i ne govorimo. Ili nije bio upoznat sa činjenicom da ključna opoziciona stranka Al-Vefak nije učestvovala na izborima 2018, jer su im par godina ranije sudovi zabranili izbornu trku zbog kritičkih tonova prema monarhiji. Ili je možda ipak ispravno sagledavao da će sve, imajući u vidu da deo Zapada licemerno okreće glavu od ovih fakata, računajući na petroprofit, proći ispod radara.

I ne može se reći da mu ova poslednja računica nije ispravna, niko se neće u pandemijskom ludilu počešati iza uva što je jedan balkanski lider stao u red za bahreinske dolare. Ama bi sve ovo nekako možda i prošlo da šeik Naser nije pomenuo da su „zajedničke vrednosti i aspiracije koje dele građani Bahreina i Srbije osnov za zajednički cilj održivog razvoja i prosperiteta obe zemlje“. Кoje bi to zajedničke vrednosti trebalo da podelimo?

Strast prema vrhunskom sportu, koji Bahreinu služi kako bi popravio imidž zemlje koja je ogrezla u autokratiju, piše britanski Gardijan? Ili možda treba da podelimo pomenuti odnos prema političkim protivnicima i neistomišljenicima?

Iza činjenice da je šeik Naser osnovao biciklistički tim koji je imao značajnu ulogu na najvećim trkama poput Tur de Fransa i ekipu za trijatlon, te da je Bahrein domaćin glamurozne trke Formule 1, stoji fakat da je šeik i brigadni general u vojsci i zapovednik kraljevske garde – elitne jedinice koja učestvuje u ratu u Jemenu. Naser se i sam borio u koalicionim misijama koje su optuživane za ratne zločine. Iako formalno nije član vlade ni saveta ministara, šeik zauzima neka od najvažnijih mesta u zemlji uključujući i predsedavanje Olimpijskim komitetom i Vrhovnim savetom za omladinu i sport.

Piše Zoran Preradović, Foto Tanjug/Sava Radovanović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 15.4.2021.