Piše Milenko Vasović: Hleb i so za MarinikuPiše: Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Da je šmeker, gazda od Jagodine bi našao dva momčića, obukao ih u narodnu nošnju, spremio pogaču i malo soli i, po starom srpskom običaju, lično dočekao gošću. Još bi kao pravi domaćin pozvao Mariniku Tepić u svoj kabinet, da vidi što se zaputila iz Beograda baš u njegov grad.

Da je šmeker, zahvalio bi se na iskazanoj brizi za ljude u Jagodini i poklonio joj kakvu sitnicu. Ne „dve hiljade za gospođu“, to je uvredljivo, već neki suvenir, notes, neku maramu… da se seća. Nije morao da joj priredi to što priređuje Dačiću, drugačija su njena interesovanja.

Da je šmeker, lično bi joj garantovao bezbednost, učinio bi sve da se ta žena prijatno oseća u njegovom gradu. I pozvao bi je da opet dođe, makar se ni u čemu sa njom ne slagao. Kakav bi car bio da je gošći ponudio TV duel. Zašto da ne razmene argumente na TV Palma, a ona nek bira vreme i teme. 

Preovladao je drugi pristup, onaj koji podseća na stare udbaške metode. Samo su kožne mantile zamenile obrijane glave i urlikanje. Po sistemu, ko ne misli kao mi, taj je neprijatelj, a s neprijateljem, jel….

Jesu li gazda od Jagodine i Marinika neprijatelji? Nisu, i ne mogu biti. Sem u bolesnim glavama. Problem, međutim, nastaje ako rezon bolesnih glava postane obrazac za ponašanje većine.

Verbalni linč gospođe Tepić i njenih istomišljenica na stotinak metara od policijske stanice nezainteresovano je posmatrala grupa u plavom. Niko od njih nije ni pokušao da zaštiti napadnute žene. Glumili su miševe u uniformi, valjda zato što su prepoznali opozicionarku. A takve nije poželjno štititi, znaju oni šta vlast ima u glavi.

Drugačije bi se ponašali da policija ima svog direktora, da direktor ima autoritet, pa skrene pažnju, naredi ako treba: „dolazi vam ta i ta, povećajte budnost, moguće su tenzije, sprečite svaki incident“. Ne, sve je obrnuto, vlastima su potrebni incedenti, da se raja drži u neznanju, a opozicija u strahu.

Ko je gledao današnje (sreda ) snimke iz Jagodine, mogao je sam da zaključi zašto je i posle dve decenije nerazrešeno ubistvo novinara Milana Pantića. Zato što je ista matrica i dalje važeća i zato što interesi čuvaju ubice.

No, što je Marinika nepoželjna za gazdu od Jagodine? Iz istog razloga zbog koga ni gazda od Srbije ne može da je smisli. Zato što čini najveći mogući greh – pita gde su naše pare. Nju ne interesuje da li se neko vakcinisao ili ko je gej, ona pita gde je lova. I pokazuje tragove, a što je najgore, neki su počeli da je slede. Evo ove dve Jagodinke – Jelena Kostić i Katarina Jovanović. I one se osokolile pa isto pitaju i još traže da sednice SO budu javne.

Zato je Marinika nepoželjna, zato je treba progoniti. Zato huškaju „rodoljube“ na nju, i sumnjive likove. Ali sve je više onih koji vide da ova Pančevka radi pravu stvar i da svakim svojim pitanjem raspamećuje partiju i bratiju. I mogu da je progone i da joj prete, ona je već postala simbol otpora.

To i vlast zna. Zato joj i pravi „vruće“ dočeke i stvara atmosferu u kojoj je dozvoljen lov na Mariniku. Ako joj se bilo šta desi, krivci su na jednoj adresi.