Piše Milenko Vasović: Zašto je Despot uplakan?Piše: Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Da li vama despot Stefan Lazarević izgleda nekako tužan? Meni da, i neću se iznenaditi ako za koji mesec i proplače. Kažu da je čitavu noć molio gospodina Vesića da mu ne otkrivaju spomenik. Ili ako već mora, ako je tako odlučeno, da mu stave traku preko očiju, da ne gleda gde su ga namestili.

Muka mu je, veli, rugaju mu se propale fasade još iz njegovog doba, oseća krivicu što to nije okrečio za života. Smeta mu gradski prevoz, kaže ubi ga „šesnestica“, kad prođe – u glavi samo bubnji. Nije znao da je njegov bulevar tako propao, isprovaljivan asfalt, kosti su mu krckale „dok ga je transportovalo“.

E moj Despote, a kako je nama svaki dan, gde god pođeš zatvoreno i raskopano. Moj ti je savet da ćutiš i ne mrdaš, može i gore. Nemoj da pokušaš da dišeš, ili da slučajno kreneš u šetnju Skadarlijom, polomićeš noge. Nemoj da tražiš ni autobusku, ni železničku stanicu. Nema toga Despote, namerno, da takvi kao ti ne pobegnu.

Blizu ti je Zavod u Palmotićevoj, probaj da se prošvercuješ na terapiju za alkoholičare ili narkomane, ako misliš da na trenutak nađeš mir. Traži tablete za smirenje, izdrži dobri Despote. I čuvaj se, nemaš postament, navaliće kučići da ti kvase obuću. Nađi neku zaštitu, ima toga, uznapredovala je tehnologija. Ili da ti Vesić poturi žirku kao onom tvom imenjaku Nemanji.

Znam, srce ti se cepa što si sam. Što je jedan Ti ostao na Kalemegdanu, drugi u Istorijskom muzeju, a treći ovde na ovom skveriću. Ali moraš da razmeš, bilo bi mnogo da na jednom mestu imamo trojicu Tebe. Ako je i za Tebe mnogo je, mislio bi narod da smo ludi što te tripliramo. Ili da si sišao s uma, pa glumiš onog ministra što se umnožava deljenjem.

Budi zadovoljan Despote, mnogo toga što si započeo ovi danas nastavljaju. Resavska škola je uznapredovala, nema više prepisivanja, diplome se direktno kupuju kao ugalj za ogrev. Ti si prevodio grčke filozofe, ovi prevode žedne preko vode. Ti si kovao srebrnjake, ovi uzimaju, i na tebi će zaraditi, ne brini.

Nemoj Stefane da te čudi što ti je stavljen mač, to su novi trendovi. To što je Tebe Crkva proglasila za sveca nama mnogo ne znači. Video si Nemanju i njemu je uvaljeno sečivo, ne vole naša braća Arapi da se ističu krstovi po Beogradu. Nećemo da ih provociramo. Uostalom eno ga i Isus u Visokim Dečanima sa isukanim mačem. Pa, šta mu fali, jel se žalio – nije.

Mi ćemo sada da pravimo još po jedan spomenik Tesli i Vuku i Dositeju… i svima ćemo da stavimo po srpski mač. Neka imaju čime da se brane od izdajnika i stranih plaćenika. Ili ćemo na postojeće implementirati nova rešenja. Milošu ćemo dodati bukvar i litijum, spomenici su živa materija. Moraju da se menjaju prema vremenu i modi.

Kod Tebe Despote je ispoštovana procedura, prvo si dobio ulicu pa sad i spomenik. Valjda razumeš koga ćemo postaviti u Gospodara Vučića – u jednoj ruci špric u drugoj… u drugoj može šta god, šarena laža, visoki standard, rast BDP, a može i ništa. I ništa je simbol.