DRAGAN VELIKIĆ - Smokvin list na PalmiPiše: Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Nema toliko lošeg naroda na kugli zemaljskoj koji je zaslužio takvu vlast kakva već devet godina hara Srbijom. To jeste udruženi zločinački poduhvat u cilju pljačkanja građana i uništavanja prirodnih resursa zemlje zbog ličnog bogaćenja. Ubrzanje kojim se Srbija kreće ivicom ambisa svakim danom je sve veće. Ne zavaravajmo se, pošast neće otići sama od sebe. Davno je prošao minut do dvanaest. U pitanju je goli opstanak. Više od tri decenije srpsko društvo je na pogrešnom putu, bez snage da izađe iz začaranog kruga obmana i laži, korupcije i kriminala, afera i naručenih ubistava. Stvarnost nije ono što se živi, već ono što proizvode državni mediji. Ništa nije onako kako se izdaje da jeste. Dezorijentisanost građana je potpuna. Ne samo da smo se pogubili, već smo se i prozlili. Sve manje je plemenitosti i empatije, razuma i poštenja. Stvorena je falsifikovana realnost, i jedino što naprednjački režim radi jeste održavanje tog privida. Vladavina najgorih ne bira sredstva da bi opstala na vlasti. Neprestano pokušavaju da ugase ili otežaju rad malobrojnih slobodnih medija, demonizuju opoziciju, prete hrabrim pojedincima koji uporno i kontinuirano razobličavaju laži režima. Nije potrebna velika pamet da se shvati zašto je njima bilo važno zarobiti institucije, dovesti na vodeće pozicije u državi one koji ni znanjem, ni moralom to ne zaslužuju. Međutim, samo takvi pojedinci, svesni vlastite nekompetentnosti i ništavnosti, lojalnošću nadoknađuju nedostatke.

Nema efikasnijeg načina ubijanja zdravog razuma nego pojavu zvanu vulin postaviti za prvog čoveka vojske, pa ga kasnije rotirati na mesto ministra policije. Tako se jednim udarcem ponize i neutrališu svi čestiti oficiri i policajci. U samom vrhu srpskih službi bezbednosti su legla likova koji bi trebalo da su predmet obrade i sankcionisanja tih istih službi. Pravosudni sistem je pod haubom vlasti, republički javni tužilac se samoukinuo, a sudnice su premeštene u redakcije tabloida. Narodna skupština je pretvorena u cirkus u kojem nišči duhom vređaju i prete svakome ko se usprotivi naprednjačkoj vlasti. Građani znaju da postojeća politika isključuje mogućnost poštenja, jer političari na vlasti misle samo o održanju sopstvenih pozicija. Ukoliko reaguju, čine to uglavnom zbog vlastite promocije, ili spasavanja posrnulog druga.

Ovih dana je to slučaj sa Draganom Markovićem, liderom stranke Jedinstvena Srbija, poznatijim kao Palma. Njega Marinika Tepić sumnjiči za podvođenje žena i maloletnica na bunga-bunga žurkama, priređivanim za odabrani krug zvanica nakon koncerata Cece, Lukasa ili Đanija. U svoju odbranu Palma poteže Đilasa kao zeca iz šešira. Optužuje ga da je tukao svoju prvu suprugu tvrdeći da o tome postoji službena beleška data policiji pre sedam godina. Argument dostojan Letećeg cirkusa Montija Pajtona! U jednoj TV emisiji Palma je izjavio kako svaka žena koja hoće da se zaposli u Jagodini da njemu broj telefona, odnosno on njoj da svoj broj da se javi na druženje. „Ako se dobro druži ja je zaposlim, ako se loše druži ja je ne zaposlim“, kaže Palma.

U maniru iskusnog šibicara, jagodinski paša je organizovao spontano podizanje 393 krivične prijave žena zaposlenih u javnom sektoru protiv Marinike Tepić zbog izazivanja „panike i nereda“. I on, kao i Jutka, vlasnik je ergele na koju uvek može da računa. Jadne su te žene, i ti muževi, očevi, braća. Možda u jagodinskom kraju, kao u vreme feudalizma, i dalje važi prvenstvo prve bračne noći?

Ovih dana na internetu kruži sledeći dijalog.

„Кo je pojeo poslednju kockicu čokolade?!“

„Hvala vam na tom pitanju, jer ono govori više o vama nego o meni. Vidite, takva pitanja meni ne predstavljaju nikakav problem, štaviše, pomažu mi da istaknem koliku štetu nam je nanela bivša vlast, a vi i dalje budite nepristojni“.

Već devet godina slušamo slične besmislice vladara Srbije. Šibicar bio i ostao. Кukavica bez harizme. Ona vašingtonska šamlica je njegova mera. Neverovatno odsustvo autoriteta za nekoga ko skoro čitavu deceniju zauzima najviše državne funkcije.

A kako će se završiti afera sa Palmom?

Žirafa će verovatno biti puštena niz vodu, a Кoferče će da preživi.

Je l` tako, Srđane?