DRAŽA PETROVIĆ - Ono kad te vozi predsednik



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Istorija je zabeležila da je Josip Broz Tito, doživotni predsednik Jugoslavije, voleo da vozi, a mogao je i da bira šta će da vozi: rols-rojs, neki od 11 mercedesa ili 12 kadilaka, džipove, elektromobile, ali i neku od domaćih „zastava“.

Istorija će tek zabeležeti da je Aleksandar Vučić, doživotni, pardon, životni predsednik Srbije, takođe voleo da vozi, a mogao je da bira šta će da vozi: Zorana Drobnjaka, Sinišu Malog ili Tomislava Momirovića, mogao je da vozi faktički koga god hoće, jer su svi voleli da ih vozi. Sem onih koji nisu voleli da ih vozi.

Međutim, u vreme druga Tita nije postojao Instagram, pa nijedan kadilak, nijedan rols rojs nikada nije snimio klip pod naslovom “Ono kad te vozi predsednik”, tako da nema mnogo video dokumenata o vožnjama druga Tita.

Srećom, u vreme predsednika Vučića, isključivo njegovom zaslugom, svi Srbi su imali potpuno besplatnu aplikaciju Instagram, pa su mogli svima da razglase da ih predsednik vozi.

– Evo nas u dobroj atmosferi, na putu za Šabac, selo Dobrić, Toma Momirović, ministar, iza mene je Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije. Imamo i jednog dobrog, ozbiljnog, ali nekvalifikovanog vozača, našeg predsednika – kaže na početku snimka „Ono kad te vozi predsednik” voženo lice Siniša Mali.

– Samo se ti zezaj – promrmlja onda predsednik dok vozi, zagledan u daljinu kao i svaki ozbiljni, ali nekvalifikovani vizionar.

– Najteže je, inače, Zoranu Drobnjaku pošto odgovara za svaku rupu na ovom putu, a ja moram da se pravim da ponekad i ne čujem kada je potreban novac za izgradnju novih puteva i rekonstrukciju postojećih. Ali, idemo u dobroj atmosferi, slušamo radio Karolinu, malo pevušimo i čekamo sledeću naplatnu rampu. Idemo, živela Srbija, zaključio je na kraju tog snimka Siniša Mali, zamena za kadilak, dok su iza njega sedeli Tomislav Momirović, zamena za rols-rojs, te Zoran Drobnjak, zamena za mercedes.

Šta je bilo posle? Ništa naročito, nastavili su da slušaju Karolinu, pevuše, dok je Siniša Mali, koga je predsednik, za razliku od Drobnjaka i Momirovića, više puta vozio, jerbo je Mali omiljeno predsednikovo prevozno sredstvo, pričao anegdote iz bogate istorije prevoženja sa predsednikom.

Mali: Pre dve godine vozio je predsednik za opkladu dva kilometra vezanih očiju i nigde nije ogrebao auto.

Drobnjak: Jeste vozio, da ne kažem šta… Ma, hajte molim vas.

Momirović: Nemoj! Reci da mu veruješ!

Drobnjak: Ne volim kad ljudi lažu! Ali, znate li vi koliko je dva kilometra!

Mali: (besan, uzima povez za oči, i okreće se prema Drobnjaku) Ti ćeš mene i moga predsednika da nazivaš lažovom pred ovolikim svetom!

Onda je Mali stavio povez predsedniku peko očiju, pa su sledeća dva kilometra, na putu za Šabac, selo Dobrić, išli malo putem, malo više okolnim njivama, a Drobnjaku je bilo najteže, jer je predsednik, sa povezom preko očiju, stalno kritikovao rupe po okolnim njivama, ubeđen da vozi po putu, iako ga je Drobnjak ubeđivao da je on direktor Puteva Srbije, a ne direktor Njiva Srbije.

Mali: A vozio je on, isto za opkladu, i pola kilometra u rikverc!

Drobnjak: U rikverc!? Ma hajte molim vas!

Momirović: (desnom rukom zapuši usta Drobnjaku, a onda panično kaže Malom) Svi ti verujemo!

Mali: (besan, skida predsedniku povez sa očiju, okreće se prema Drobnjaku) Ti ćeš mene i moga predsednika da nazivaš lažovima pred ovolikim svetom. Predsedniče, ajde sad da im pokažemo kako vozite pola kilometra u rikverc!

Predsednik je onda počeo da vozi u rikverc.

I pokazalo se da u rikverc vozi odlično, mnogo bolje nego dva kilometra vezanih očiju, pa su jednoglasno odlučili da sve do sela Dobrić idu u rikverc, jer je prava uživancija voziti se s predsednikom u rikverc. Nema boljeg vozača u rikverc od predsednika, shvatio je čak i vazda sumnjičavi Drobnjak, a Momirović je, pošto su naopačke stigli u selo Dobrić, okupljenom svetu održao prigodan govor.

Momirović: Dragi građani, upravo smo stigli u vaše lepo selo Dobrić, sa predsednikom naše Napredne stranke koji je vozio u rikverc!

Okupljeni građani: Živeo rikverc u koji nas vodi naš predsednik i naša Napredna stranka!

Momirović: Bila je dobra atmosfera, slušali smo Radio Karolinu…

Okupljeni: Živela Karolina! Živela dobra atmosfera u našoj zemlji!

Momirović: Predsednik je vozio i dva kilometra vezanih očiju i nigde nije ogrebao auto!

Okupljeni građani: Živeo predsednik koji nas vozi dva kilometra vezanih očiju!

Posle su se srećno i zadovoljno vratili iz sela Dobrić kućama, isto je vozio predsednik, samo je Momirović za svaki slučaj vezao Drobnjaka i strpao ga u gepek, kako mu ne bi padalo na pamet da opet posumnja u predsednikove vozačke sposobnosti.

Tako da predsednik sem što zna da vozi dva kilometra vezanih očiju, zna da vozi i 90 kilometara sa vezanim Drobnjakom.

Genije za vožnju.