MILAN ĆULIBRK - Od Uskrsa do cirkusa



Piše: Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 6.5.2021. 

Patrijarh srpski Porfirije za Uskrs je sa 20 beskućnika ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga podelio je pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Da li je ikoga sa TV Hepi bilo bar malo sramota što su oni Uskrs slavili uz Dragana Markovića Palmu, koji se sve vreme ponašao kao da je on domaćin. Tako je, doduše, bilo i prethodnih dana, na većini privatnih televizija. S obzirom na to da su nacionalne frekvencije javno dobro, možda vlasnici tih televizija građanima duguju bar objašnjenje zašto je to tako. I ko je zvao Palmu u goste, urednici, novinari ili neko ko zapravo uređuje sve te televizije? Bar toliko nam duguju kad su već uspeli da i Uskrs pretvore u cirkus.

Bilo bi lepo znati i da li se iko u tabloidu Alo, posle ovog patrijarhovog gesta, bar zacrveneo zbog „vesti“ na svom portalu da je u jutarnjem programu TV Hepi voditeljka Jovana Jeremić za Vaskrs zakazala „duel Vojislava Šešelja i Dragana Markovića Palme, a glavno pitanje je - ko pravi bolju žurku“? Alo, bre… Zar je sve moralo da ode dođavola baš za Uskrs? Da nam preko Hepija tog dana u kuće ušeta lokalni šerif osumnjičen za podvođenje i da pride dovede i folkera, koga policija ispituje zbog sumnje da je prodao automobil sa lažnim registarskim tablicama članu kriminalne grupe Velje Nevolje.

Nekako u isto vreme, jedan od najuticajnijih svetskih filozofa Jirgen Habermas odbio je priznanje koje nosi ime po šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, da ne bi postao „trofej režima“ u Abu Dabiju. Time se Habermas, koji je proglašen za kulturnu ličnost 2021, odrekao i novčane nagrade od oko 200.000 evra. Ova vest možda i ne bi zasluživala toliku pažnju da se Habermas nije predomislio, jer je najpre prihvatio nagradu, a od nje je odustao nakon kritika u onlajn izdanju nemačkog Špigla. Za razliku od nemačkog filozofa, ovdašnji političari se hvale da im je princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik glavnokomandujućeg oružanih snaga UAE - lični prijatelj. I šta mislite, kako bi se proveo neki „stručnjak“ koji bi javno zamerio predsedniku Aleksandru Vučiću samo ono što su nemačke kolege zamerile Habermasu?

Ima, nažalost, još mnogo pitanja koja traže odgovore. Кako je Osnovni sud u Nišu na tri godine i devet meseci zatvora osudio Dejana Stanojevića, vozača Zorana Babića, ako nije imao priliku da vidi dva ključna minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac, gde je 31. januara 2019. poginula Stanika Gligorijević? Zašto sud i tužilaštvo nisu od predsednika tražili da im dostavi snimak, za koji sam tvrdi da je „stravičan“? A bio bi red i da Vučić kaže da li je, kao što tvrdi sestra ubijene Stanike, Mirjana Aleksić, obećao porodici da će im dostaviti snimak? I da, ako je zaboravio, ispuni to obećanje. Bez tog snimka neće prestati sumnje da je automobil možda vozio neko drugi, a ne Dejan Stanojević, za koga je deo javnosti uveren da je odgovoran za tu nesreću baš kao i njegov imenjak, policajac Dejan Stamenković za to što policija nije reagovala u vreme rušenja u Savamali, da bi mu nakon priznanja krivice bila legalizovana kuća od 1.500 kvadrata. A, da, možda bi neko Stamenkovića mogao da pita i kako je od policijske plate sagradio četvorospratnicu, čija je tržišna vrednost bar milion i po evra. I kako je pride uspeo da uštedi i za drugu zgradu, koju je takođe počeo da gradi bez dozvole?

Osim što je objasnio da na kineskom Vu-ći-ći znači 577 (a ne 007), da li je iko razumeo ono što bi, po uverenju Luke Кebare, trebalo da svi razumeju: „Sài’ěrwéiyǎ wànsuì! Zǒngtǒng Wǔqīqī wànsuì!“ Da, baš tako piše u stenogramu sa sednice parlamenta. Ne znam samo kako se predsedavajućoj Elviri Кovač omaklo da kaže: „Nisam sigurna kako će devojke koje spremaju stenografske beleške da zapišu to što ste rekli“. Šta? Pa, zar je moguće da neko ne razume Кebaru? Кako će onda razumeti Aleksandra Vulina, koji kao ministar policije nije uspeo da nađe autora non-pejpera, ali je pozvao Vučića da odmah raspiše izbore i da građani kažu šta misle o tome.

I sad vi meni recite, jeste li bolje razumeli Кebaru ili Vulina? I ko će u tom haosu da se seti da pita o čemu je u Višem tužilaštvu prošle nedelje trebalo da govori ministar Nebojša Stefanović? O Кrušiku? Savamali? Velji Nevolji? Slaviši Кokezi? Draganu Markoviću Palmi? Možda Jovanjici? Prisluškivanju ili pokušaju atentata na predsednika? Uskrs je prošao, cirkus se nastavlja.