Palma nastavlja da preti svedocima, država ćuti



Da žrtve i svedoci opravdano sumnjaju u nadležne institucije u slučaju Dragana Markovića Palme povodom optužbi da je podvodio žene i maloletnice, dokazao je sam Palma koji je otvoreno kazao da ukoliko se žrtve plaše, pa žele da svedoče preko Skajpa, to im ništa ne vredi jer će on svakako saznati ko su, ali i institucije koje takvo Palmino ponašanje posmatraju ćutke i skrštenih ruku, kao da direktan uticaj na svedoke nije razlog za određivanje pritvora.

„Ako se plaše, ponovo moram da kažem, više puta – ako se žrtve plaše od mene pa neće da idu u tužilaštvo i policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke, razumete. Sve je laž“, kazao je Marković u jednom od svojih mnogobrojnih gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Otkako su optužbe na Palmin račun obnarodovane na konferenciji za medije Marinike Tepić i emitovan video zapis svedoka koji je prisustvovao tim žurkama, Palma ne prestaje da šokira javnost svojim postupcima, a opštem stanju šoka doprinosi nezainteresovanog institucija da ga zaustave.

Odmah nakon te konferencije Palma se zauzeo da sazna ime svedoka čiji je lik bio sakriven i glas izmenjen na video snimku i već tada trebalo je svima da bude jasno da će Marković svoju odbranu pred javnosti, pored jeftinih političkih manira, zasnivati na unižavanju svedoka, otkrivanju njihovih indentiteta i pojedinosti iz njihovih života koje uopšte nisu relevantne za ovaj slučaj.

Koliko je Palmin uticaj na žrtve moćan i opasan najbolje oslikava primer biznismena i Palminog stranačkog kolege Miće Jovanovića, koji je u razgovoru za portal Nova.rs priznao veći deo sumnji koje su se tih dana iznosili u medijima, rekavši da je lično prisustvovao na spornim zabavama gde su devojke dodeljivane Markovićevim saradnicima i prijateljima.

„Da budem iskren i meni je jednu devojku rasporedio. Kad je on to učinio, kad je do mene sela devojčica od 18, 19 godina, ja sam ustao i rekao svom vozaču da spremi automobil i vratio se nazad za Beograd. Ovo je istinita priča i garantujem vam životom da se to zaista desilo“, ispričao je ranije osnivač i rektor Megatrenda.

Samo nekoliko dana kasnije, Jovanović je pojavljuje u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink gde potpuno menja svoj „iskaz“ dat ranije za Nova.rs, nudi Palmi izvinjenje i besramno odlazi korak dalje sa konstatacijom da će svedočiti na strani Markovića ukoliko za to bude postojala potreba, dok na stolici pokraj njega sedi Marković i čini se odmerava svaku njegovu reč.

Ako Palma sa takvom brzinom i snagom može da utiče na svog dugogodišnjeg saradnika Miću Jovanovića, nameće se pitanje šta onda mogu da očekuju žrtve i svedoci i njihove porodice koji, za razliku od Miće, nemaju drugi dom ili sigurno sklonište u, recimo, Švajcarskoj… I to nije jedino pitanje koje se nameće.

Ono što dobrom delu stučne javnosti danima unazad nije jasno jeste kako su i kada nadležne institucije zaboravile da je uticaj na svedoke valjan razlog zbog kog se ovakve osobe pritvaraju i zbog čega Palmi ostavljaju prostora da svedocima i žrtvama direktno preti sa malih ekrana gotovo svakog jutra.

Izvor: Nova.rs