Piše Dejan Žujović: Mysterious SongPiše: Dejan Žujović, kolumna za portal Nova.rs

Da se malo bavimo i pikanterijama. Ovde se ne radi o kvalitetu pesme, već o priči oko nje. Za nju važi da je najmisterioznija pesma na internetu. Pretpostavlja se da je snimljena između 1982. i 1984. u nemačkoj radiostanici koja se zvala NDR. Od tada niko na svetu ne zna kada je tačno snimljena, koje je ime grupe i iz koje zemlje potiče. Postoji brdo teorija, ali ne i rešenje zagonetke. U međuvremenu je izašlo dosta njenih covera, i što je najbolje, pesmica uopšte nije loša. Pravi duh osamdesetih.

Zašto sam rešio da se bavim teorijama zavere u ovoj kolumni? Možda zato što smo kao društvo vrlo prijemčivi za njih. Setite se silnih poruka preko socijalnih mreža i aplikacija za razmenu poruka tokom aktuelne epidemije. Onih beskrajnih poruka koje je poslala medicinska sestra iz Italije ili Nemačke, sa najsuludijim mogućim teorijama o koroni. Takvih poruka sam primio bezbroj. U jednom trenutku sam seo i počeo da razmišljam ko je izvor tih gluposti. Nekako su sve imale sličnu notu, blago nepismen stil. Evidentno da ih niko iz zdravstvene struke nije sastavljao. Onda, u jednom trenutku sam pomislio da su momci sa brda autori. Nekako mi je baš mirisalo na to. Zašto bi to radili?

Setite se se gomile suludih odluka vlasti u to vreme. Sve lakše prolazi u segmentiranm društvu, lakše se njime manipuliše. Nisam mogao da zamislim da moja lokalna prodavačica sedi i smišlja poruku od hiljadu karaktera. Ali Službu jesam. Neko će reći da oni nemaju ništa od toga. Pa nisu imali ni kod onog pomračenja sunca, pa im je socijalni eksperiment uspeo u potpunosti. Srbi su dočekali pomračenje zatvoreni u svoje stanove, spuštenih roletni i brdom obezbeđene hrane i vode za smak sveta. Ideš ulicom i nisi moga da vidiš živog čoveka. Knez prazan. Par Roma prodaje cvikere napravljene od rentgenskih filmova. Prijatelj i ja idemo na Kalemegdan i umiremo od smeha. Ali jeza mi je podilazila kožu dok sam razmišljao o moći propagande i medija. Na Kalamegdanu smo sreli tridesetak ljudi koji su kao i mi želeli da uživaju u jedinstvenom događaju. Eto, koliko je bilo mislećih u tada milionskom gradu.

Prva sledeća teorija zavere je da se ovo najvećem srpskom domaćinu ne dešava slučajno. Prema nekim teoretičarima cela ova afera će rezultirati čistijim vazduhom tokom zimskog perioda. Potencijalni podvodač je slučajno i glavni diler lignita vrlo lošeg kvaliteta, odgovornog za zagađenje vazduha u tom periodu. Nakon ove pokazne vežbe, prema tim izvorima, malo će da spusti loptu. Zanimljiva teorija, videćemo za par meseci da li pije vodu.

Šta mislite, koje su šanse da naša opozicija izađe na izbore u Beogradu u jednoj koloni? A tek u Srbiji? Imate li osećaj da ona prosto ne želi da dobije izbore? Prema nekim teoretičarima zavera naša opozicija čeka da onaj kome ni ime ne spominjem završi priču sa Kosovom. Neki kažu da on jedini i ima potencijal za to. Stvarno, mislite li da se izbori dobijaju pričom o Palmi ili izbornim uslovima? To jesu civilizacijske tekovine za koje treba da se bori svaki član našega društva, ali u predizbornoj godini nisu teme. Pretiti bojkotom? Pa, vi drugari, bojkotujete Skupštinu godinama. Čemu služe prazne poslaničke klupe? Ima da se borite svim sredstvima, a ne da glumite uvređene snaše. Pobijte se ako treba. Zato i treba da vam se uvede radna obaveza. Čovek koga predstavljate ne može da ne dođe na svoj posao jer ga kolega nervira ili vređa. Ne može bez doznake i smanjene plate. A vi, gospodo?

Tvorac ovoga političkog maga današnjice, uvezeni stručnjak pravnih nauka sa druge strane Drine, disident koji je uvek bio uz vlast, na dela svog političkog deteta uglavnom ćuti. Poznavaoci stanja u ovom rezervatu navode mesečnu apanažu od osamdeset hiljada evra za ćutanje. Cifra je pristojna i korektna, zar ne? Samo ne znam iz kojih se fondova isplaćuje? Da li je u pitanju helicopter many ili neki drugi legitimni izvor?

Kao što reče Julius Caesar, 75 godina pre Hrista, najveći neprijatelj će da se sakrije na poslednjem mestu na kome ga tražite. Naš najveći neprijatelj je laž. Pogrešna informacija. Propaganda. A nalazi se na nacionalnim frekvencijama. Dok ručate sa svojom porodicom i ide ton sa televizora iz dnevne sobe, vi ste u programu obrade. Vašim mislima se manipuliše. Kako se lečiti? Humorom i izvrgavanjem ruglu svake gluposti. Dajte prilog tome i u komentarima teoretišite zaverama. Dajte humora, ako Boga znate. Tiltujte momke sa brda.