Piše Zoran Radovanović: Pobeda nad koronom, treći putPiše: Zoran Radovanović, kolumna za portal Nova.rs

Odlučnost naših vlasti da do unapred fiksiranog roka proglase pobedu nad koronom upućuje na određene okolnosti koje treba imati u vidu.

1. Dva prethodna puta kada je to urađeno, virus je surovo demantovao „pobednike“.

2. Riskantno je neupitno predviđati budućnost na tako klizavom terenu kao što je tok epidemije. Prognoze su moguće, ali uz potrebnu dozu opreznosti.

3. U Srbiji se svakog dana otkriva po više stotina novozaraženih. Čak i ukoliko se učestalost obolevanja desetostruko smanji, problem je i dalje prisutan.

4. Od početka epidemije, umrlo je verovatno oko 25.000 ljudi više nego što se očekivalo. Taj višak smrtnosti nije razlog za Betovenovu „Odu radosti“, već pre za Mokranjčev „Rekvijem“.

5. Čak i ako uvažimo zvanične podatke, u Srbiji je smrtnost od kovida-19 bila oko 1000 na milion. Poređenja radi, stopa je 1000 puta manja u Tajlandu, Vijetnamu i na Tajvanu, a 350 puta manja u Kini, Singapuru, na Novom Zelandu itd. Te dramatične razlike nikako nisu povod za slavlje, već za postavljanje pitanja odgovornosti.

6. Pojava novog virusa korona je globalni fenomen (otuda reč pandemija) i teško može da bude pobeđen u Srbiji, ako hara u Bosni i Bugarskoj, odnosno Mađarskoj i Makedoniji.

7. Borba protiv prirodne pojave, kakva je kovid-19, liči na rvanje sa severcem ili košavom. Jesen i zima će se vraćati. Pametnim i marljivim radom – orezivanjem grana i podupiranjem mladica pritkom da ih vetar ne lomi (čitaj: vakcinacijom i drugim merama) – možemo da umanjimo štetu, ali problem ostaje. Kovid-19 biće naša sudbina, kao i grip.

8. Otužno je što protivepidemijsku akciju svetskih razmera shvatamo kao sportsko takmičenje, utoliko pre što se „na kvarno“, krivotvorenjem podataka guramo da poboljšamo plasman.

9. Hvalisanjem samo ogoljujemo, a ne uklanjamo svoj kompleks inferiornosti.

10. Krajnje je vreme da se, umesto populističkih mahinacija, okrenemo realnosti.