ANTE TOMIĆ - Samo je jedan jedini glupi razlog radi kojeg bogataši to čine... Takvu nepravdu ljudski rod ne pamti valjda od starog Egipta



Piše: Ante Tomić, kolumna za ''Slobodnu Dalmaciju''

Dražba je u subotu završena za samo sedam minuta. Netko je anonimno platio čak dvadeset osam milijuna dolara da ode u svemir zajedno s Jeffom Bezosom i njegovim bratom. Kakva ludost! Ako i zarađujete mnogo više nego što vam treba, a gorite od pustolovne želje odletjeti u modrinu svemira, više od stotinu kilometara iznad površine Zemlje, to jedinstveno iskustvo željeli biste podijeliti s nekim tko vam je blizak, smijati se s nekim dragim licem, a Jeff Bezos to drago lice definitivno nije. Nikome živom. Vlasnika Amazona vjerojatno i njegovo četvero djece češće zove govnar nego što će ga nazvati tatom.

On je zaista rijetko odvratno biće. Jedan od dvojice, trojice najbogatijih na svijetu nekoliko godina zaredom, otkrilo se nedavno, nije platio porez. Financijskim se trikovima izvukao od obaveza, upravo kao i Elon Musk, Michael Bloomberg, Donald Trump ili George Soros. Čudnovat je to fenomen među milijarderima, što više imaju, veće su tvrdice, teže im je odreći se čak i najmanjeg dijela svoga preobilnog bogatstva. Dok u zalogajnici pažljivo broje novčiće od četvrt dolara za napojnicu konobarici, osjećaju kao da im se živo meso kida.

BIJEDNE NADNICE

Jeff Bezos i među takvim gadovima ima specijalno mjesto zbog divljačkog izrabljivanja zaposlenika. Čitali ste zacijelo o tome. Pisalo se mnogo puta u knjigama i novinama o nesretnicima koji u Amazonu za bijednu nadnicu padaju s nogu od posla, koji mokre u boce da bi stigli ispuniti normu. Godinama se zna za to, ali se nitko ne usudi suprotstaviti. U ime pravde i dostojanstva, zakona i ljudskih i božjih, zaustaviti tu sramotu. Europski parlament nedavno je prozvao Amazon zbog kršenja radničkih prava, ali znate što se na koncu dogodilo? Iz kompanije se nisu ni potrudili doći i odgovoriti na optužbe.

U "Zemlji nomada", dijelom igranom, a dijelom dokumentarnom filmu koji je ove godine osvojio sve najvažnije Oscare, možemo lijepo vidjeti otkud dolazi moć i bogatstvo Amazona. Početkom prosinca, kad je višestruko veći promet zbog božićnih i novogodišnjih blagdana, kompanija zapošljava dodatnu radnu snagu. Sa svih strana tada se sjate neki koji su prvo ostali bez posla, a onda i bez kuće, neki ljudi iz gradića koji su opustjeli kad se zatvorila lokalna željezara ili rudnik. Američka sirotinja koja spava u kombijima i kućicama za kampiranje dolazi još prije zore, po mraku i studeni u dugačka, blistavo osvijetljena skladišta pakirati Lego kocke, PlayStatione, Barbie lutke i pulovere od kašmira koje djedovi i bake iz Kalifornije šalju unucima u Kentucky.

Od jada tih beskućnika vampirski se hrani Jeff Bezos. Što je siromaštvo gore, ova je krvopija sve krupnija. Čak ni korona ga nije zaustavila. Dapače, četvrtu je godinu zaredom najbogatiji u svijetu. Forbes je u travnju objavio da vrijedi sto sedamdeset sedam milijardi dolara, šezdeset četiri milijarde više nego prošle godine. I ništa od toga, nijedan jedini prebijeni cent, govnar, naravno, neće podijeliti s radnicima koji spavaju na parkiralištu i pišaju u boce.

LET U TROPOSFERU

Umjesto toga Jeff Bezos i njegov brat će odletjeti u troposferu i sa sobom povesti nepoznatu budalu koja je za to u subotu platila dvadeset osam milijuna. Njih će trojica otići na jedno putovanje koje nema nikakvu znanstveno-istraživačku funkciju, koje nije nikakva vrijednost za čovječanstvo, kao što vlasnik Amazona ni inače nikad ništa za čovječanstvo nije učinio. Otići će u svemir zbog jednog jedinog glupog razloga – zato što to može.

Nekakva užasna količina raketnog goriva izgorjet će negdje u pustinji nizašta, besmisleno, tek da se ispune djetinjasti hirovi nekih moralnih čudovišta. Nešto tako nepravedno ljudski rod ne pamti valjda od starog Egipta, kad su hiljade robova skapavale od gladi, žege i iscrpljenosti, vukući goleme kamene blokove za faraonske grobnice. Kad to vidite, pomislite kako bi u Amazonovoj letjelici vrijedilo biti samo da možete nekako izbaciti Jeffa Bezosa u svemir i kroz okruglo okno ga gledati kako se vani grči. Ali, ni to vas vjerojatno ne bi ispunilo zadovoljstvom jer se u svemiru ne čuje kad netko vrišti.