Piše Ranko Pivljanin: Opet su hteli da ga ubijuPiše: Ranko Pivljanin, kolumne za portal Nova.rs

Koliko sam shvatio, džaba je Draža Petrović spremao zasedu u nameri da likvidira predsednika Srbije uz pomoć tvita Zorana Čička i Koraksovih karikatura sa stranica "Danasa“, a Ana Brnabić trošila vreme da locira atentatore iz ulice Alekse Nenadovića dok je u Ankari nestrpljivo čekao Erdogan da se slikaju. Čovek se, po sopstvenom priznanju, sam "detonirao“ u Briselu i to pred Aljbinom Kurtijem koji je, za divno čudo, preživeo bez većih posledica, ali Vučić se vratio u fronclama i tek se "sastavio“ uz pomoć još jednog obraćanja naciji.

Bilo je dovoljno da za sebe kaže „kako je najbolji pregovarač na svetu“ i kako je Kurtiju odbrusio „da nikad neće priznati Kosovo“ i kako smo „treći u Evropi po ekonomskom rastu“ – dišemo za vrat Estoniji i Luksemburgu, dok je iza nas sva ostala evropska boranija – pa da ponovo bude u komadu i spreman za nove atentate.

A istorija ovog najnovijeg ide otprilike ovako: „Danas“ je objavio da je na onim izborima po mesnim zajednicama u Novom Sadu bio i Andrej Vučić u funkciji da „disiplinuje i opominje“ a da se sumnja kako je za kupovinu glasova i pritisak na birače, između ostalih, bilo zaduženo izvesno lice sa nadimkom Snajper. Nakon toga je Zoran Čičak u tvitu napisao „da svaka mesna zajednica zaduži jedan snajper…da bi utakmica bila fer“ i onda je Ana Brnabić, u najboljem maniru Neše Stefanovića kada je sličnim povodom „povezivao neke stvari sa nekim predelima a predele sa nekim licima“ i u skladu sa svojim sintetičkim umom povezala neke tekstove sa jednim tvitom i zaključila da je „Danas“ inspirisao potencijalne atentatore da likvidiraju Aleksandra i Andreja Vučića. I prvi je iz Tvitera „opalio“ bivši Vulinov kolega po JUL-u i odmah završio u policiji na informativnom razgovoru.

Da li je premijerka ovo mislila ozbiljno ili je još jednom iskoristila sopstvenu limitiranost da razlikuje metaforu od ozbiljne pretnje i da što pre i što više uzme u zaštitu braću Vučić zna samo ona, ali njene somnabulne konstrukcije, u kojima jedne novine targetira kao podstrekača i inspiratora na ubistvo predsednika države, nisu samo smešne i stupidne već podmukle i opasne. Ako se tome doda i predsednikova opaska da ovaj list širi „najcrnju fašističku propagandu“ onda se događa upravo ono za šta oni optužuju novine: poziv na linč i to od strane najviših državnih funkcionera.

Na kraju krajeva, ovo „atentatorstvo“ su patentirali upravo tabloidi i televizije bliski vlastima na čijim naslovnim stranama i ekranima je Vučić do sada „ubijen“ bar desetak puta, da ne ulazimo u detalje tih monstruoznih spinova i patologije.

Međutim, jedna druga stvar je ovde mnogo suštinskija i problematičnija i nju bi, da smo normalno i zrelo društvo, trebali da imaju na umu i ovi koji se igraju metaforama i vlasti koje, što indirektno što direktno, prete novinarima. Naime, u ovoj zemlji je istinski streljan jedan premijer – Zoran Đinđić i jedan vlasnik novina – Slavko Ćuruvija ( a od 1991. naovamo ubijeno i nestalo 39 novinara i nijedan od tih zločina nije rešen) tako da je nesuvislo, opasno i deprimirajuće pominjanje snajpera, vešala, atentata kao i pretnje novinarima koje ne prestaju i samo se pojačavaju kako ova vlast tone u mrak sopstvene paranoje.

Niti je za šalu, niti je za propagandu, niti je za poltronisanje šefu što je bio jedan od osnovnih Brnabićkinih motiva kad je pred kamerama, kao drveni advokat braće Vučić, mahala „Danasom“ kao da u ruci drži predmet izvršenja teškog krivičnog dela. A tumačeći šta to zapravo njihovi politički protivnici hoće, ona, premisu po premisu, dolazi do zaključka kako sve vodi ubistvu braće Vučića: „Aleksandar Vučić ne može da se bavi politikom i ne može da se bavi izborima. Sada smo otišli i korak dalje, sada ni Andrej Vučić ne može da se bavi politikom i ne može da se bavi izborima. E sad njih treba i fizički likvidirati i onda će izbori da budu fer“. Alal vera na misaonom toku. Aleksandar Vučić se ničim u životu nije ni bavio osim politikom i izborima što radi i dan danas, tako da je prva premisa gospođe Brnabić netačna a, kao što logika uči, ona vodi i pogrešnom zaključku.

Pričajte šta god hoćete, lupetajte, blamirajte se, poltronišite, petljajte, šminkajte, spinujte, podvaljujte, samo se ostavite priča o snajperima i likvidacijama. Ne da nije primereno, nego je odvratno i gnusno, sa koje god strane dolazilo.