Piše Ranko Pivljanin: Srećni mladoženjaPiše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Da je kojim slučajem znao kako je na svadbi prošao Aleksandar Jovičić, uhapšeni predsednik opštine Palilule, izvesni Zlatko V. iz Gruže bi dva puta razmislio pre nego što je prošle subote utekao sa sopstvenog svadbenog veselja u Gruži.

Jovičić nije napravio istu grešku, nego se lepo oženio, a na svadbu je, izgleda, zvao samo goste dubokog džepa pa je u kovertama „palo“ nekoliko stotina hiljada evra. Onda su došla deca, pa je pljuštalo po kolevkama, a za njima, normalno i krštenja i rođendani – ni tu se nije štedelo i skupi se 350.000 evra. Tako je Aleksandar Jovičić u Tužilaštvu objašnjavao poreklo tolike količine novca koji je nađen u njegovom stanu, nakon što je osumnjičen da je sa mesta prvog čoveka ove beogradske opštine omogućavao nelegalnu gradnju investitorima, što je, priznaćete, ipak unosniji posao od ženidbe.

Komedijant slučaj je namestio da ga hapsi čuveni boraz za pravdu Aleksandar Vulin kojem je, takođe, svadba bila isplatljiva, doduše posredno. Nije sve leglo u kešu, nego je uz ženu dobio njenu bogatu tetku iz Kanade koja je odrešila kesu i sa 207.000 evra pomogla im da kupe stan od stotinak i kusur kvadrata na Vračaru.

Ne znam kako je u drugim strankama, ali čudo jedno kako kod ovih naprednjaka klizanje po ludom kamenu zna da bude isplatljivo. Sve dok ne padnu, ali i to je relativno jer kao što vidimo jedan od najgrešnijih, Nebojša Stefanović, pada uz pomoć padobrana, pretpostavljam onog zlatnog koji garantuje opstanak na vlasti ali podrazumeva ostanak love, što je i najbitnije. Vlast se zbog para i osvaja, ona je privremena, važno je da ostanu pare pod jastukom.

Originalni način odbrane Jovičića i objašnjenje porekla više od trećine miliona evra u slamarici, osim što će ući u anale smehotresnih „vađevina“ jeste samo primer više na koji najnovija garnitura pljačkaša na vlasti potcenjuje inteligenciju ovog naroda, smeje mu se u lice i sa, oproštenjem, zaj…va ga za sve pare. I to njegove, to jest naše. Ništa manje nije bilo smešnije i imbecilnije objašnjenje nastanka čuvene firme „Asomakum“ koja je, ako se još ko seća, nastala tako što je brat predsednika Vučića negde izgubio ličnu kartu a onda je „nepošteni nalazač“ na njegovo ime otvorio firmu. I tako redom.

Bog sami zna, samo Zagorka Dolovac koja u tajnosti obavlja inauguraciju novog mandata državne tužiteljke pojma nema, koliko se sličnih „svadbenih veselja“, porodičnih dobročinstava, trenutaka nepažnje odigralo za ovih nepunih deceniju vlasti kaste koja je okupirala državni budžet i unosne poslove i glođe ga kao gladan pas kosku, bez namere da je skoro ispusti, pre nego što je ne skrcka do kraja.

Prema proverenoj priči, jedan naprednjaka je svom demokratskom prethodniku rekao: „To što ste vi krali, to je ništa. Kad mi dođemo na vlast, videćete kako se krade!“ I to je jedno od retkih obećanja koje je do kraja ispunjeno i ništa ne sluti da će tome skoro doći kraj, iako je predsednik SNS-a najavio nova hapšenje „državnih lopova“ sa porukom da se hapse svi koji kažu da kradu pare za stranku. A šta ćemo sa ovima koji ne kažu?

Prepuna je Srbija „investitora“ i „biznismena“ koji dolaze niotkud, samo se, ako se baš začeprka po njihovim kombinacijama i preduzetništvima, stidljivo saopšti da je u pitanju nečiji kum, brat, dalji ili bliži rođak, ćerka ili sin u kojima je sa punoletstvom sazreo i preduzetnički duh, mama, tata, pas i kravata…Mislim da se još nije do kraja otkrilo a niti će, mada tu i tamo prominu neka besmislena imena, ko je onomad načakario onaj kafanski objekat na pančićevom vrhu za koji je Nebojša Stefanović kao ministar policije obećavao da od njega neće ostati ni kamen na kamenu, ali je brzo na to zaboravio, jer je posle morao da bavi kamenčićima u sopstvenoj cipeli. Da ne pominjemo krupnije poslove i zahvate, koji u nebo dižu građevinsku industriju a tamo će, po svoj prilici, poslati i državu Srbiju kad jednog dana stigne račun ove burazersko-kumovske ekonomije.

Ovom zemljom haraju „milenijumski timovi“, „ultra kopovi“, „galensi“, Rodojičići, Veselinovići, Koluvije i sve je to napredovalo i procvetalo na sličan način kao što objašnjava veseli Jovićić – svadbom na kojoj su se, u pravom trenutku,venčali sa vladajućom strankom. Dovoljno je bilo na tom mestu reći da i za njih više nije postojalo ne.

Zato predlažem da se Jovičićeva odbrana u vezi keša koji mu se zatekao na gajbi malo uvaži: čovek je, bar, mora mu se priznati, bio origanalan u objašnjenju. Šta da vam kažem, ženite se ljudi, možda se i vama posreći – samo vidite da li „mlada“ može sve da vas uzme.