DRAŽA PETROVIĆ - Vu(čić)jaklijaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Kada su ono predstavnici Narodne stranke upali kod predsednika na Andrićev venac da ga linčuju, i to na njegov ljubazan poziv da dođu da ga linčuju, predsednik je sam, goloruk, izašao pred njih najmanje četvoricu, mada ih je bilo bar 4.000, da pokuša da on linčuje njih.

Linč se linčom izbija, što kaže srpski narod, pa je predsednik rešio da linčom sebe odbrani od nadolazećeg linča.

I naravno da je uspeo, ali potpuno gandijevski, koristeći samo moć pažljivo biranih reči. Reči je birao iz džepnog priručnika „Najlepše metafore Zemunskog klana“, „Radikalski leksikon stranih reči i domaćih uvreda“, kao i „Džiberski pravopis Zadruge“.

Kako se videlo na tajnom snimku, predsednik je izrekao bujicu izraza koji su rasterali čelnike Narodne stranke, jer, kaže poslovica: „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“, a „Ružna reč otvara gvozdena vrata Predsedništva i izbacuje opoziciju napolje“.

Tako je jedan pokušaj linča, zapravo, zaslužan za novu naučnu granu, takozvanu lin(č)gvistiku, koja se od originalne lingvistike razlikuje jerbo proučava reči uz pomoć kojih se možete odbraniti od linča, a isto tako na pasja kola izvređati neprijateljsku živu silu u vidu opozicije.

Rečnik predsednikovih reči i izraza, takozvana Vu(čić)jaklija, nastao je predanim radom sakupljača Vučićevih termina kojim je počastio uljeze, a sve to treba da zahvalimo lin(č)gvistima, ljudima koji tumače predsednikove reči kada se on sam, goloruk, brani od linča.

Evo šta znače neki od tih čarobnih magijskih reči i izraza iz Malog Vučićevog rečnika:

SECIKESA – (nije turcizam, nije germanizam, više je vučićizam) u pitanju je čovek koji seče kese. Na primer, izađete iz prodavnice, kad tamo Miki Aleksić iz Trstenika, najpoznatiji domaći secikesa, iseče vam kesu, pa vam sve ispadne iz kese, te se morate vratiti u radnju da kupite novu kesu. Onda vam on opet kad izađete iz radnje iseče kesu, pa vi ponovo u radnju po novu kesu, te se sumnja da je u pitanju koruptivna sprega između Mikija Aleksića iz Trstenika i proizvođača kesa. Što on više kesa iseče, to će proizvođači kesa više da prodaju kesa. Ne može čovek da poveruje čime se sve služe te secikese iz opozicije. U zemljama razvijene demokratije, secikesa uglavnom znači – onaj koji reciklira plastiku – ali u Srbiji to znači – onaj koji sačekuje ljude ispred supermarketa i seče kese, za šta dobija procenat od fabrike kesa.

Zato ako na ulazu u supermarket piše: „Secikesa ante portas“, znači da je secikesa pred vratima. Jedina gora osoba od secikese je seciKesić, to je onaj što seče predsednikove mudre izjave po televizijama, pa ih onda analizira subotom uveče na TV Nova S, tako da predsednik uvek ispadne glup. Iako je predsednik standardno pametan.

LOPUŽA – Lopuža je stari antički izraz za Đilasa, a ako on nije prisutan, može se koristiti kao stari antički izraz za Vuka Jeremića. Po želji, možete ga zalepiti kome god vam volja. Ne trebaju vam ni lepkovi, lepi se sam, na pljuvačku, iz prve.

DEVOJČICA – Izraz koji se koristi da bi nekoj osobi ukazao da je devojčica, a biti devojčica je, prema predsedniku, jedna od najvećih pošasti savremenog čovečanstva. Nema ništa gore na svetu nego biti devojčica, zato što to podrazumeva da se igraš sa lutkama, da igraš lastiš, da nosiš suknju, nosiš kikice i oblačiš se u roze. A roze je, prema predsednikovom stamenom mišljenju, lepo samo kad je Pink.

Zamislite samo Vuka Jeremića kako se igra sa lutkama, igra lastiš, nosi suknju, nosi kikice i oblači se u roza, pa će vam biti jasan taj efektni lin(č)gvistički termin za vređenje neprijatelja. Sem predsednika često ga koriste članovi rahmetli Zemunskog, rahmetli Surčinskog, nerahmetli Kavačkog i nerahmetli Škaljarskog klana, kako bi označili svakog neprijatelja koji u slobodno vreme igra lastiš. Devojčice u nešto starijem uzrastu znaju da učine i neku herojsku stvar, na primer da osvoje zlato u košarci, ali kad se kaže devojčica, misli se na one devojčice koje liče na Vuka Jeremića. Koji je u stvari dečko. I koji nikada neće osvojiti Evropsko prvenstvo u košarci za žene, zato što je muško, pritom i devojčica. Kapirate!?

Predsednik, inače, voli da glumi Brusa Vilisa iz svih delova „Umri muški“, a opozicija je odavno u filmu „Umri ženski“, prvi deo. Tako da lin(č)gvisti iz Predsedništva spremaju nove termine kada predsednik želi da se obrati opoziciji: ženturačo, devojko, ženo, ženetino i babo. Zavisno od uzrasta prvobitnih devojčica. Mada je ipak najefektnije nekome reći da je devojčica, sem naravno devojčicama, zato što devojčice ne shvataju zašto je loše biti devojčica. A ne shvataju ni svi ostali, sem predsednika, i 700.000 članova Srpske napredne stranke. Koji shvataju čak i ono što niko ne shvata.