Geox u Vranju zatvoren, 1.200 radnika na ulici jer je standard postao previsokPosle samo pet godina rada kompanija Geoks (Geox) zatvara fabriku obuće u Vranju, koju je otovrio predsednik Vučić, a bez posla ostaje 1.200 ljudi, potvrdili su za Danas doskorašnji radnici u ovoj italijanskoj firmi. Premijerka je bila u poseti Pčinjskom okrugu, pre samo tri dana, kada nam je objasnila da se fabrika Geox možda zatvara ali da je to zbog toga jer nama mnogo dobro ide, rastu nam prosečne plate i to investitor ne može da prati. Osim toga, najavila je da nas to očekuje i sa drugim stranim ulagačima jer nam mnogo dobro ide.

– Definitivno su nam danas poslodavci saopštili da se fabrika zatvara i da se mašine pakuju – kaže za Danas  jedan od radnika koji je pet godina proveo u Geoksu, navodeći da će „narednih dana biti više informacija“. On kaže da je odluku o definitivnom odlasku Italijana iz Vranja „znala i premijerka Brnabić, ali nije bila spremna da svoju posetu jugu Srbije obeleži tom katastrofalnom vešću“.

Oni su došli u Srbiju 2014. jer smo tada bili destinacija koja se promovisala kao zemlja jeftine radne snage i zato ćemo, kako budu rasle prosečne plate i minimalna zarada, imati problem jer će se radno intenzivne investicije seliti ka zemljama sa nižim platama i jeftinijom radnom snagom – rekla je premijerka  pre samo tri dana kada navodno još nije znala da Geox zatvara fabriku.

Imaćemo nove investitore i ti ljudi neće ostajati bez posla i imaće bolje plate. Ako se Geoks odluči da ode mi ćemo biti tu da se odmah to zameni novim investitorom. Već sad imamo najave proširenja trenutnih investicija, tako da će svi zaposleni možda biti zaposleni u nekim drugim kompanijama ali neće ostati bez posla – ispričala je premijerka prilikom posete i nagovestila da nas sličan scenario čeka sa još nekim investitorima.

I drugi radnici s kojima je Danas supio u kontakt, potvrdili su činjenicu da se fabrika definitivno zatvara. Isti izvori za naš list prenose i informacije iz krugova bliskih menadžmentu fabrike da Geoks neće mašinski park iz Vranja seliti u Albaniju, a moglo se čuti i to da turska kompanija Teklas koja posluje u Vladičinom Hanu „nije zainteresovana za preuzimanje fabričke hale u Industriskoj zoni Bunuševac koja će do daljnjeg ostati prazna jer je u vlasništvu Italijana.“

Na odlazak jedinog stranog investitora iz centralne opštine Pčinjskog okruga ukazalo je i to da je juče ujutru zatvorena i autlet prodavnica u centru Vranja, gde su prethodnih dana vladale velike gužve jer su po ceni od dve do pet hiljada dinara prodavani modeli muške i ženske obuće i patika koje inače u redovnoj prodaji koštaju od 80 do 120 evra.

Kompanija Geoks svoju fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Vlada Srbije je subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 evra po svakom radniku, a na zahtev Geoksa država je odobravala dodatna finansijska sredstva, pa gruba računica govori da je građane Srbije ovaj eksperiment koštao između 12 i 14 miliona evra.

Za to vreme radnici zapošljeni u ovoj fabrici, od kojih je većina sa ne malim iskustvom u radu u obućarskoj industriji, bili su izloženi nehumanim uslovima rada, neplaćanjem prekovremenog rada, kao i zaradama koje su bile između 35.000 i 40.000 dinara.

Izvor: Danas