Vulinove izjave su drsko izazivanje regiona i sveta



Najnoviji nastpi visokih funkcionera Srbije, posebno ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navadono željenog cilja - članstva u EU, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava.

U ovoj organizaciji smatraju da je obeležavanje 13. godišnjice osnivanja Pokreta socijalista „očigledno bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsedničke izbore naredne godine“.

„Ono što, međutim, brine, su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih“, navodi se u saopštenju.

Vulin je tom prilikom kazao da je „zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živeli”, što je teza koju „pominje kad god mu se ukaže prilika“, navode iz Helsinškog odbora.

„Poruka skupa je svakako ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića. Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje“, stoji u saopštenju.

Helsinški odbor navodi da „drsko izazivanje regiona i sveta veoma podseća na ponašanje Slobodana Miloševića, kome je godinama polazilo za rukom da svet stavi pred svršen čin na terenu“.

„Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je reč o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region“, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava.

Izvor: N1 Beograd