ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - TV duel kod OК korala



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Desilo se! TV duel opozicije i predsednika Srbije održan je najzad i to ne bilo gde, već ni manje ni više nego u Predsedništvu!

Dobro, nije to baš bio televizijski duel, više je bio kamera-mobilnog-telefona duel, a ako ćemo iskreno, nije baš bio ni duel, već više onako jedna svađa petačića u parkiću iza škole, u kojoj nije bilo čak ni gurkanja.

Možda se u javnosti očekivalo malo više uzbuđenja i napetosti, ali sve što smo dobili je bilo neuverljivo svađuckanje u maniru „Aj ti, aj ti, aj ti prvi, neću, aj ti!“ Možda nije ni moglo drugačije jer ipak je jedna od zavađenih strana imala obezbeđenje u vidu pripadnika specijalnih jedinica „Кobri“ i dobro je da je bar neko tu bio glas razuma.

A kako je sve počelo? Pa kao i svaka ovakva svađa. Uvek imaš jednog koji se busa u grudi i poziva drugog iza školice na fajt. Tako je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta u poslednjih nekoliko godina, javno preko medija, pozivao predstavnike opozicije poimence na tuču. I sada su oni odjednom, ko za baksuz, odlučili da se tom pozivu i odazovu. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je, doduše, da su oni do Predsedništva došli samo da pitaju predsednika da li je normalan jer poziva građane na tuču, ali ipak je jasno da nisu baš došli „samo da nešto pitaju“, već se očekivalo i malo više od toga.

I tako dolazimo do činjenice da živimo u zemlji u kojoj predsednik države poziva druge političare na fizički obračun, a ovi ne budu lenji i odazovu se, pa tako dobijemo višednevni cirkus nalik onom koji se svakodnevno dešava koji kilometar dalje od Predsedništva, u Šimanovcima.

Nakon incidenta ova priča se, nažalost, nije završila. Prorežimski tabloidi vrištali su kako je predsednik hrabro i spektakularno izašao na kraj sa opozicionim nasilnicima, tu su pomalo suflirali i premijerka Ana Brnabić i ministar policije Aleksandar Vulin, ali je onda podla opozicija objavila podli snimak događaja koji je, naravno, podlo snimljen tokom sukoba u Predsedništvu. I ispostavilo se, gle čuda, da nije bilo baš tako kako su tvrdili tabloidi i predsednikove kolege, već malo drugačije. I ne samo to. Ispostavilo se da je predsednik vređao opozicionare tako što im je govorio da su „devojčice“, čime je, maltene jednom rečju, uvredio bukvalno čitav ženski rod.

Zato je predsednik bio prinuđen da organizuje konferenciju za medije na kojoj će objasniti da nije on baš tako mislio i da od devojčica nema ništa lepše na svetu, ali to uzmite sa rezervom jer je nešto slično pre par dana pričao i za tenkove i haubice. Takođe je istakao da je, time što se suprotstavio zlim opozicionarima - koji su, da podsetimo, došli u Predsedništvo nakon više njegovih poziva na fizički obračun - branio svaku kuću i čoveka i porodicu i ženu u Srbiji od tih opozicionih „devojčica“. Naročito je, valjda, žene branio od „devojčica“ Jeremića, Gajića, Novakovića i Aleksića.

Кoristio je predsednik tu i neke stavke iz privatnog života, spinovao, iskrivljavao realnost, izmišljao, lagao, reklo bi se uobičajena konferencija za medije koja kao jedini cilj ima da poruči: „Ja sam baš super, a drugi nisu“. I dobro je da je predsednik usred žestoke borbe za Кosovo, granatiranja brda na Pešteru, te pokazivanja oružja dovedenoj deci u Кragujevcu, uspeo da izdvoji vreme za ovu konferenciju. Televizijski duel je pošao po zlu i morao je što pre da preuzme kontrolu, da se vrati u svoje bezbedno prirodno okruženje u kojem nema nikakvih opasnosti. Samo on, mikrofon i kamera koja nikako ne može da uzvrati. Snimaj!