Kad ne nosi kimono, oblači uniformu Vojske Srbije: Ko je Jovana Preković, olimpijska šampionka u karateu?Srpska karatistkinja Jovana Preković ostvarila je sjajan uspeh na Olimpijskim igrama, pošto je uspela da osvoji zlatnu medalju u Tokiju u dramatičnom finalu protiv Kineskinje Ksiaojin Jin.

Jovana Preković je aktuelna šampionka sveta u karateu, jer je pre tri godine u Madridu takođe savladala Kineskinju Jin, a za sve njene rezultate najzaslužnija je Roksanda Atanasov, nekada Lazarević, koja je i sama beležila sjajne rezultate tokom karijere devedesetih godina.

Velika podrška joj je i dečko, koji je takođe karatista, Aleksandar Šestakov, koji je i sam donosio bitne medalje za Srbiju na najvećim takmičenjima.

Agencija AP je pre početka Olimpijskih igara prognozirala zlato našoj devojci i ispostavilo se da su pogodili.

Javnosti u Srbiji ime Jovane Preković verovatno pre početka Olimpijskih igara nije značilo mnogo, iako je u pitanju veliki patriota na više polja. Naime, Jovana je pitomac Vojne akademije Srbije, ali je i pripadnica Sportske jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pa uporedo uz školovanje za odbranu svoje zemlje, pronosi slavu Srbije i na sportskom polju.

Medalja u Tokiju je kruna njene karijere, koja traje već 20 godina, jer je karateom počela da se bavi još 2001. godine, kada je imala pet godina u Karate klubu “Knjaz” iz rodnog Aranđelovca.

Već u prvim godinama svoje karijere počela je da pokazuje pun potencijal osvajanjem mnogih domaćih i međunarodnih karate turnira, bila je i državni prvak u svim uzrasnim kategorijama, a dočekala je da u zenitu svoje karijere, u momentu kada je prvak sveta, karate dobije status olimpijskog sporta.

Iza Jovane je težak period, jer je pretrpela povredu pred Evropsko prvenstvo u Beogradu, koje je organizovano u našoj zemlji posle 20 godina. Međutim, zbog povrede koju je zadobila neposredno pred takmičenje, nije bila u mogućnosti da nastupi, pa su i ona i njen trener bukvalno u suzama pratili takmičenje kao gledaoci.

Jovana je i sama pričala da je prošla mentalno kroz težak period nakon što je postala prvakinja sveta sa 22 godine.

– Sve to što stoji iza mene, sav rad dao mi je dodatno samopouzdanje. Nakon što sam postala svetska prvakinja, bila sam nesrećna. Nisam shvatala šta sam uradila i nisam mogla da se nosim sa tim, otkud ja na Svetskom prvenstvu i to šampionka. Plus Olimpijske igre, ma kakve crne Olimpijske igre, nisam znala da nosim to breme, a onda sam shvatila koliko to želim, kađe Jovana, pa dodaje:

– Izgubiš se malo, ne znam kako sam sve to dobila, otkud baš ja? Sa 22 godine svetski prvak, pa ja ne znam da se nosim sa tim, istinski sam to želela, ali nisam znala šta me je snašlo – ispričala je nedavno Jovana.

Sve to kroz šta je prošla osnažilo je na mentalnom planu i je jasno da joj je to pomoglo da dodatno očvrsne i dođe do najvećeg dometa i olimpijskog zlata!

Izvor: serbiantimes.info