ORTACI: Milan Radoičić i Zvonko VeselinovićNovi poslovni uspesi starih ortaka Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića

Njihovim putevima ide se samo napred

Sa sve većim brojem firmi-ćerki, Inkop iz Ćuprije je svojim gazdama samo u dve poslednje godine isporučio 30 miliona evra profita. Čim je, u januaru 2020, postao deo poslovne imperije partnera bliskih SNS-u, Novi Pazar put je u godini pandemije povećao prihode za 50, a profit za čak 3.100 odsto

U šest decenija dugoj istoriji Novi Pazar put verovatno nije imao uspešniju godinu od prošle, tokom koje je ceo svet zapljusnula jedna od najvećih recesija u istoriji. I dok je lane bruto domaći proizvod Srbije pao za jedan odsto, poslovni prihodi firme Novi Pazar put porasli su za 50 procenata. Ovakav, s obzirom na okolnosti, na prvi pogled neočekivan rast prihoda, ipak, ima vrlo jednostavno objašnjenje. Samo dva meseca pre nego što će se u Srbiji registrovati prvi zvanični slučaj obolelog od kovida-19, Novi Pazar put je, u januaru 2020, dobio novog vlasnika, Inkop iz Ćuprije. Za one kojima ni taj podatak ne znači mnogo, svakako više znači informacija da su i formalno skoro već tri godine gazde Inkopa Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, svojevrsnog ogranka SNS-a na severu Кosova i Zvonko Veselinović, takođe veoma blizak naprednjacima, sa udelom od po 40 odsto. Treći partner sa udelom od 20 odsto je još jedan član familije Veselinović, Zvonkov brat Žarko.

Novi Pazar put je već u prvoj godini poslovanja, uz rast prihoda sa dve na 3,1 milijardu dinara, novim gazdama sagradio 3.100 odsto veći profit od ostvarenog u 2019, pre nego što je postao deo poslovne imperije starih ortaka koji su biznis počeli na severu Кosova, a potom ga proširili na centralnu Srbiju. Poznavaoci prilika zahuktalog asfaltiranja u Srbiji očekuju dinamičan rast i u narednom periodu i navode da ih ne bi nimalo iznenadilo da Novi Pazar put, kad za to dođe vreme, bude angažovan i za gradnju 1,6 milijardi evra vredne deonice auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom. Tim pre što će i tu deonicu po svemu sudeći graditi kineska kompanija, sa kojom Inkop već godinama uveliko radi. Pre pola godine, kada je predsednik Aleksandar Vučić obilazio radove na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, iza njegovih leđa, umesto mašina kineskog Čajna Šandonga, sa kojim je država zaključila ugovor, stajali su poređani kamioni, bageri i druge mašine - Inkopa. Isto preduzeće angažovano je i za gradnju 24 kilometra duge deonice auto-puta od Ljiga do Lajkovca.

Dok su mediji godinama pisali o sumnjivim poslovima, pokrenutim, zastarelim i obustavljenim istragama protiv Radoičića i Veselinovića, Inkop se po profitu 2019. probio na 19. mesto i iza sebe ostavio čak 634 ekonomske celine u Srbiji, sastavljene od više različitih firmi, koje imaju istog gazdu. Vrtoglavi uspon, slučajno ili ne, počeo je baš u jesen 2018, kada je dotadašnja formalna vlasnica Dušica Maksimović, Zvonkova sestra, firmu poklonila braći Veselinović i Radoičiću. „Nove“ gazde zadržale su starog direktora, Milana Miletića iz Ćuprije, jednog od donatora SNS-a za izbore 2012, što je za neke posmatrače takođe dokaz čvrstih veza sa vrhom vladajuće stranke. U međuvremenu Miletić je postao jedan od zakonskih zastupnika Doli Bela, a direktorka te firme, koju je Inkop osnovao 2015, i u čijem sastavu posluje i hotel Grej na Кopaoniku je Zvonkova supruga Ljiljana Božović. Ona je u novembru 2020, u trenutku kada je Ramid od grada Beograda za 4,1 milion evra kupio zgradu u centru prestonice u Ulici kralja Milana 54, bila vlasnik 50 odsto te firme, da bi samo dve i po nedelje kasnije svoj udeo prenela na sam Ramid i tako bar formalno „izbrisala svoje tragove“ u vezi sa tom transakcijom.

Piše Milan Ćulibrk, Foto Boško Кaranović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 19.8. 2021.