Piše Dejan Žujović: Monkey Gone To HeavenPiše: Dejan Žujović, kolumna za portal Nova.rs

Kada su me pozvali sa NewsMaxAdria u nedelju popodne da prokomentarišem konkurs za lekare i medicinske sestre u Novom Sadu, nekako mi tokom pripreme Skypa ova pesma iskoči iz moždane tmine. Pixies, album Doolittle iz 1989.

Novinarka mi postavlja pitanje – ja ćutim. Godine školovanja i pravljenja jednog, nadam se solidnog lekara, mi prolaze pred očima. Zamišljam sada situaciju. Kako se diplome štancuju u Leposaviću brzinom svetlosti i kako dobijamo nove lekare po ubrzanom kursu. Kao što dobijamo markentiške stručnjake, organizacione, stručnjake za lokalnu samoupravu. Inženjere i pravnike. Retarde sa diplomama. Doktore nauka koji izgovaraju aerodrum, poput onog mog kraljevačkog mučenika. Za njih bi, stvarno, bilo najbolje da majmun završava u raju.

Ljubitelji fotokopir mašina i photoshopa otvaraju još jednu bolnicu-limenku. Ovoga puta u Novom Sadu. Najbolji pravnik svih vremena je izdao naredbu ministru. Ovaj, upravo izvučen iz anusa, nema snage da saopšti stručnjaku da to nije njegovo polje delovanja, niti ustavno, niti stručno, niti po zakonu. Limenka se diže. Zabrinuti za popunjenost njenog kapaciteta organizuju koncerte po trgovima širom zemlje. U Leskovcu Ceca, u Kragujevcu Dragana Mirković, u Kraljevu mučena vojska slavi neki svoj praznik. Narod, kome je asocijacija za odlazak u inostranstvo boravak u Paraliji, izlazi. Stiska se i gura. Da ugleda uspešnu ženu. Ideal lepote, uspeha i snalaženja u životu. Koga briga za brojke zaraženih. Ako puštaju – to znači da nema problema.

Da li čoveku, koji troši ovaj zagađeni i otrovni vazduh, potrebna zabrinuta faca Tiodorovića na ekranu televizora da bi shvatio da se zagovnava? Da nema potrebe da se stiska sa masom nepoznatih ljudi? Potreban mu je tim stručnjaka koji će nedelju dana da ga ubeđuju da malo povede računa? Da ne treba da bude opušten kao vesela družba iz sela Rosići pored Kosjerića? Svako je poveo svoju pratilju. Bogomoljka svog Mila, večitu prvu damu svih srpskih predsednika. Nasleđuju ga kao zastavu, lebac ti… Predsednica vlade je povela Ivicu. Ivica svoju večitu prvu pratilju, Antića. I tako redom… Iščupaše repu. Ako je ta repa primer narodu kako treba da se ponaša. Šta da sluša i šta da jede. Da nije poenta pomaziti narod po glavi i reći, baš je lepo što si glup, nego dati mu primer kako da bude bolji.

Krle krišom čita ove redove i cokće. Nema baš materijala za neki specijal na Pinku. Čime da se zalepi na par sati na čuvenu fotelju za analitičara. Pametan je on. Shvata da ove reči kada budu zrele za Pink, da je đavo već odneo šalu. Da će da bude kasno. Nisam spominjao njegov biznis. Debljinu asfalta naših novoizgrađenih autoputeva. Bezobrazno obraćanje Lanetovoj porodici. Otimanje zemlje kraj Morave u selima Obrva i Miločaj. Aerodrome koji služe za transport kokaina. Marihuanu koju uzgajaju vrli članovi photoshop stranke. Vrlog mladića u lošem društvu koji je uslikan u lošim delima. Proslavu prve milijarde u Beču. Sve to on dobro zna. Ali mu đavo ne da mira. Mamon je nekada najjači Bog. A onda dođe trenutak kada dozivaš jedinog ispravnog Boga, ali te on ne čuje.

Gluv je za tebe. Jer ti je sve dao. Ali ti nisi želeo da koristiš. Mozak na prvom mestu. Da poštuješ moralne kodekse od starine utvrđene. Jer je lepo danas kurva biti. Ne boli previše. Ali je kurva uvek kurva i ne ide u raj. Majmun ide. Jer mu Bog ne zamera. Nije mu previše ni dao. Vi što ovo čitate – dobro razmislite. Vredi li okretati glavu. I koji ste broj…
If man is 5, then the devil is 6, and if the devil is 6, then God is 7!