Zna Vučić da mora da podmaže penzionere



Piše Ratko Femić, kolumna za portal Nova.rs

Kao i svaka mašina, i ona glasačka treba podmazivanja, a zna se kako se u Srbiji najbolje podmazuje. Još otkad su Feničani izmislili novac nije se pojavilo bolje sredstvo za podmazivanje. Znamo to svi, a naročito predsednik Srbije koji je najavio da će penzionerima u februaru isplatiti po 20.000 dinara. Pre toga će im podići penzije za pet odsto.

Čemu isplata pomoći baš pred izbore?

Jedan penzioner nedavno nam je pitanjem objasnio kako valjda razmišlja većina trećepozivaca: „Da ste vi u penziji, da li biste pre glasali za vlast koja vam daje penziju ili za nekog ko hoće da sruši vlast koja vam daje penziju“.

Na stranu što im niko ništa ne daje jer je to novac davno zarađen i jer je nekima od njih uzeto više nego što im se isplaćuje, ali ovo jeste realna slika situacije.

Armija od 1,7 miliona penzionera vredna je glasačka mašina koju predsednik ne želi da ima protiv sebe.

Ipak, ima i penzionera koji i te kako pamte četvorogodišnje umanjenje penzija i svesni su zašto im držAVa svako malo nešto uplaćuje i deli pomoć.

Tokom tog četvorogodišnjeg umanjenja nekim penzionerima je uzeto i po nekoliko hiljada evra i teško da su to nadoknadila kasnija povećanja.

U stvari, povećanja su bila manja od troškova života tako da su penzioneri za više novca mogli da kupe manje nego pre, jer je u istom periodu rast cena nadmašio rast njihovih primanja.

Pazite kako predsednik Aleksandar Vučić dobro vlada Superhik ekonomijom – krade od siromašnih da bi dao bogatima, odnosno sebi. Oteo im je deo penzija da bi im onda na kašičicu vraćao, i to uvek kad mu ova armija glasača najviše treba.

Čije pare predsednik deli? Čijim to parama finansira svoju predizbornu kampanju?

Toliko je pragmatičan da i svoju kampanju i kampanju svoje stranke plaća našim parama.

Baš ovo jadno podmićivanje najugroženijih ruši tezu predsednika Vučića o grandioznim uspesima i Srbiji kao lideru regiona.

Zašto bi se predsednik sekirao oko toga kad ta armija zuri u ekrane s kojih im on svako malo objašnjava ko voli njih i Srbiju.

No, ne treba potceniti penzionere. Ne mogu se baš svi kupiti.

Šampion u kupovini glasova bio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović pa je izgubio vlast u Crnoj Gori.

Nije da ljudi nisu uzeli mito, ali neki od njih ipak nisu zaokružili Đukanovićevu DPS na izborima.

Kasnije su se seljaci iz sela iznad Andrijevice javno hvalili kako su zajebali Mila – em mu uzeli pare, em glasali za njegove oponente.

Da parafraziramo onu biblijsku o hvatanju za mač – ko se prevarom služi od prevare će i stradati.

Zato, napred penzioneri.

Dolazi vreme kad ćete moći da uzvratite za sva poniženja kroz koja ste prošli, za otimanje penzija, za trgovinu vašim dostojanstvom, za potcenjivanje vašeg truda, inteligencije i časti. Vi ste se borili za ovu zemlju i vi ste je gradili.

Nećete valjda da dozvolite da vas neko kupi za 20.000 dinara i gomilu lažnih obećanja. Uzdamo se u vašu savest.