Ceca Bojković, Seka Sablić, Gagi Jovanović: Velikani srpskog glumišta u borbi za reke i vazduhVeliki broj umetnika poput glumaca, pisaca i likovnih umetnika najavilo je dolazak na ekološki protest “Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta” zakazan za subotu 11. septembar u Pionirskom parku.

Velikani domaćeg glumišta kao što su Seka Sablić, Svetlana Ceca Bojković, Dragan Gagi Jovanović, Anita Mančić i Ljubomir Bandović putem kratkih video snimaka već najavili dolazak na protest.

Glumice Ceca Bojković i Anita Mančić, ali i njhov kolega Ljubomir Bandović biće i među govornicima.

„Ja molim, pozivam, da sam moćna, ja bih naredila da svi dođemo na protest, i da nastavimo proteste sve dok se ne zaustavi ovo bezumlje, ova alava otimačina i pljačka, koja se događa pred našim očima, pored našeg još uvek zdravog razuma“, kaže Seka Sablić.

„Ko će odlučivati o sudbini naše zemlje, našeg naroda, naše prirode, našeg života? Da li će to biti strani investitori koji će seći naše šume, sputavati naše reke i trpati ih u cevi, bušiti našu zemlju, i istisnuti život iz nje, a ostaviti iza sebe otrov? Da li će to biti Rio Tinto, koji će nam određivati dnevnu dozu vazduha? Ko će odlučivati o budućnosti naše zemlje, da li mi koji je štitimo ili oni koji je uništavaju?“, poručuje Anita Mančić.

Dragan Gagi Jovanović i Ljuba Bandović pozvali su kroz pesmu građane na „Ekološki ustanak“.

Naime, Gagi Jovanović je preradio folk pesmu „Krčma u planini“ i podario joj novi tekst:

„Ima mnogo smeća po planini, vidi se to ruglo svud po okolini. Ko to baca smeće, dok po šumi kreće, ko je zagađuje, sreće imat neće“.

Među prvim govornicima trebalo bi da budu i arhitekta Dragoljub Bakić, akademik Nenad Kostić, Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, prorektor Beogradskog univerziteta, Dragan Đorđević, kao i naučnici sa Hemijskog Instituta.

Osim govornika, Svetlane Bojković, Anite Mančić i Ljubomira Bandovića, veliki broj umetnika, poput likovnog umetnika Dejana Atanackovića, muzičara Zorana Kostića Caneta i Darka Rundeka najavilo je svoj dolazak.

Podsetimo, prvi „Ekološki ustanak“ održan je 10. aprila u Beogradu i tada je u odbranu vode, vazduha i zemlje stalo više od 10.000 građana i aktivista iz svih krajeva Srbije.

Izvor: Nova.rs