DRAŽA PETROVIĆ - Akademija mladih luzera SNS



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Kada se Nevena Đurić rodila 1993. godine u Kruševcu, u Srbiji je nastala krilatica: „Dok je budala biće i radikala“.

Baš te godine radikalima je pristupio mladi Aleksandar Vučić, čvrsto verujući i u budale i u radikale.

Mnogo godina kasnije napustio je radikale, samim tim i prateće budale, ali je problem što svi oni nisu napustili njega, nego su ga pratili u stopu.

I tako je nastala Srpska napredna stranka, impresivan skup raznih bezveznjakovića, nastalih ukrštanjem radikala i svih ostalih “ala”, pa je sa SNS nastala i krilatica: „Dok je bezveznjaka biće i naprednjaka“.

Naprednjaci su naime osobe kod kojih se ceni sve suprotno od onoga što se ne ceni. Kad ispadneš budala, svi naprednjaci ti kažu da si genije. Kad ispadneš glup, svi naprednjaci ti kažu da si pametan. Kad ispadneš netalentovan, svi naprednjaci ti kažu da si talentovan.

Posebna čast je ako ti takvo priznanje oda lično predsednik Vučić, koji je i stvorio taj specifičan kontrasistem vrednosti.

Baš takvu počast je pre neki dan doživela mlada Nevena Đurić, znate ona što se rodila iste godine kada je predsednik postao radikal, i imala je sve predispozicije da ne postane ovo što je postala danas. A postala je najtalentovanije dete koje je predsednik Vučić video u poslednjih 15, 20 godina. Tako da joj spasa nema.

Dakle, najtalentovanije dete koje je predsednik Vučić video u poslednjih 15,20 godina – kako je ponosno izjavio pre neki dan – zove se Nevena Đurić, masterirala je matematiku i doktorirala na Akademiji mladih lidera SNS.

Njen nastup u emisiji „Reč na reč“ na RTS-u, ipak, ukazuje da je verovatno završila i ubrzani kurs za bombaše samoubice, koji je neophodan element da biste bili naprednjak spreman za TV debate sa opozicijom.

Ubrzani kurs za naprednjake-bombaše-samoubice i jeste ono što se u Srpskoj naprednoj stranci ceni više od masteriranja matematike, jer ako si u istoj prostoriji sa nekoliko tipičnih primeraka opozicije, pa to još snima kamera u direktnom prenosu, moraš svakog momenta izgledati kao da ćeš da se samodetoniraš i spaseš Srbiju & predsednika Vučića od svih zala ovog sveta koja nadiru sa svih strana.

Dok su je gledali na televiziji kako sve više tone  u legendu, svi su šokirano ponavljali: „Nevera!“, ne verujuću u tu bliskoistočnu pojavu koja upada u reč, urla, dere se, lupa, viče „AVahu ekber“, i matematički proračunato pokušava da vodi emsiju koja već ima voditelja.

Jedino su predsednik Vučić i naprednjaci bili ponosni što je dotična Nevera, u stvari njihova Nevena, najmlađa narodna poslanica SNS, master matematičarka čiji se mozak nije odlio u inostranstvo, gde se odlivaju svi srpski mozgovi, već se odlio u Srpsku naprednu stranku. Gde ti je, ruku na srce, najpametnije da se odliješ jer će tamo uočiti sve tvoje talente koje niko drugi nije primetio. Pošto to i nisu neki talenti u realnom svetu, više su antitalenti, ali je baš zato SNS lepak za bud… Pardon, lepak za buduće generacije.

Sledi kratak opis najatalentovanije mlade osobe Srbije:

„Pokazala je takvu energiju, srčanost koja me je negde podsetila na vreme kada sam ja bio mlad, negde pre jedno 25 godina, ali ona je pametnija i bolja od mene. Video sam nešto što dugo nisam video, to ne može da se nauči napamet, moraš da živiš 24 sata i da se onako boriš, da ne daš nijedan sekund, da se tučeš za svaki sekund, a da pritom ne budeš prost, vulgaran, da pokažeš energiju. Uveren sam da će, ukoliko bude marljivo radila, biti neko veoma važan u našoj zemlji u budućnosti“, rekao je predsednik Vučić opisujući kakve karakteristike mora imati najtalentovanije dete u Srbiji.

Dakle, ako želite biti najtalentovanije dete srpskog naroda koje će postati “neko veoma važan u našoj zemlji u budućnosti”, morate:

-ne dati opoziciji nijedan sekund.

-tući se s opozicijom za svaki sekund.

I naravno, morate pokazati energiju naprednjaka-samoubice koji prkosno juriša na svoje protivnike uz tradicionalni uzvik “AVahu ekber”, što u prevodu sa arapskog znači “AVah je veliki”, i uglavnom ga uzvikuju kolege bombaši-samoubice sa drugih destinacija.

Sve to se valjda i izučava na Akademiji mladih lidera SNS, koja će, kako iz godine u godinu otkrivamo sve te naprednjačke talente – od Luke Kebare pa do Nevene Nevere – morati da promeni ime u Akademija mladih ludara SNS.

Mada najviše liči na Akademiju mladih luzera SNS, jer nekako je postalo pravilo da nema tog luzera koji neće uspeti da postane neko i nešto kad završi tu obrazovnu instituciju, gde automatski postaneš talentovan ko predsednik Vučić pre 25 godina, u vreme kada se verovalo da dok je budala, biće i radikala…