DRAŽA PETROVIĆ - Vučić, najrizičnije zanimanje



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Najrizičnije zanimanje na svetu je drvoseča. Odmah iza drvoseče je lovac na krabe. Treće po redu najrizičnije zanimanje na svetu je Vučić. Zato se tim zanimanjem retko ko i bavi na zemaljskoj kugli.

Kod drvoseča je jasna situacija – može jednog dana da vam se strovali drvo na glavu. Slično je i kod lova na krabe – može da vam se prevrne brodić u oluji…

Ali, kad si po zanimaju Vučić, rizici vrebaju iza svakog ćoška, iza svakog kontejnera, iz(a) svakog tabloida.

Drage drvoseče i lovci na krabe, nećete verovati, čoveka sa opisom radnog mesta poznatijem kao Vučić, do sada su hteli da pošalju u lokalitet večnih lovišta na 1.001 raznovrstan način: jednom je pokušao da ga likvidira novinar N1 unošenjem telefona u facu, pa je predsednik posle toga zavšio na VMA.

Konzilijum sastavljen od glavnih urednika srpskih tabloida tada je zaključio: “U pitanju je klasičan pokušaj ubistva mobilnim telefonom. Da su u vreme Kenedija imali mobilne i njega bi tako”.

U srpskim tabloidima, šarenoj antologiji 1.001 atentata na Vučića, pobrojana je još niz neverovatnih situacija: jednom su ga hteli zoljom u Jajincima. Zolja uhapšena, vlasnici zolje nestali u šumi.

Jednom su ga hteli snajperom na Savskom trgu, jednom su ga hteli naslovnom stranom NIN-a, jednom su ga hteli “bentlijem” na Topčiderskoj zvezdi, jednom su ga hteli Koraksovom karikaturom u Danasu, jednom kad je gostovao na RTS-u hteli da ga sačekaju kad je izlazio iz zgrade…

Biti Vučić je čak i rizičnije od drvoseče i lovca na krabe, jer tu ode glava za čas. Jedino što je dobro kod zanimanja Vučić jeste što na kraju uvek ostaneš živ, jači nego ikad, takoreći nepobediv.

Baš zato, izgleda, što su sve varijante & verzije državnog udara za skidanje najrizičnijeg zanimanja Vučića sa vlasti u režimskim tabloidima iscrpljene, neko se setio da je najbolja vrsta državnog udara takozvani srčani udar, čiji uzroci mogu biti, pušenje, gojaznost, urođene mane, a može se desiti i ako vam se pod kožu uvuče Sale Prangija.

-Sale Prangija!? To mora da je neki plaćeni ubica čim ima takav nadimak. Naše zanimanje jeste rizično, ali nas bar ne jure plaćene ubice. Može da ti padne drvo, da se prevrne brod, ali ovako nešto… – rekle su unisono drvoseče i lovci na krabe kada su čuli za najnoviji rizik koji vam se može desiti ako se bavite trećim po redu najrizičnijim zanimanjem na svetu, zanimanjem Vučić.

Dakle, Saša Janković, alijas Sale Prangija, kako su ga zvali tabloidi dok je bio predsednički kandidat protiv Vučića, izjavio je za podcast nova.rs, da su mu neki ambasadori kao recept za borbu protiv Vučića savetovali doslovno: “Podvuci mu se pod kožu, pa to sve super, pa u jednom momentu… ti to preokreneš. Ja kažem da to verovatno tako ide, samo ljudi ja da sedim s nekim i da razmišljam kako ću da postanem kalif umesto kalifa, to je ružno. Pa onda ‘Ok ako nećeš, s kim bi mogao da sarađuješ u SNS-u, znaš ako Vučiću slučajno otkaže srce, nešto mu nije OK srce’. Ja kažem – ajde da se pravimo da ovo nisam čuo“.

Prangijaška ekipa srpskih tabloida odmah je iz ovog izlaganja sklopila sledeći scenario – neki ambasador savetovao je Saši Jankoviću pre pet godina da se približi Vučiću, pa kad mu se približi, sipa mu nešto u piće, da onda on doživi srčani udar, takozvani infarkt miokarda. I da se preko srčanog udara obavi državni udar.

Onda je i nosilac najrizičnijeg zanimanja posle drvoseča i lovaca na krabe, Vučić, izjavio: “Znam ko je planirao moj infarkt. Neko im je dostavljao moj zdravstveni karton!”

Potom je neobjašnjiva pojava za tumačenje neobjašnjivih pojava, Dragan J. Vučićević, zahvalio Saši Jankoviću: “Hvala ti što si sad rekao, jer ovo što je sinoć Saša Janković rekao, je veoma značajno za razumevanje političkih prilika u Srbiji i svega ovoga što se dešava u Srbiji i oko Srbije”.

Biće da su vlasnici srpskih tabloida odavno dobili sličan zadatak od nekih stranih ambasadora.

Transkript tog razgovora koji se desio negde, nekada, prenosimo u celosti:

NEKI STRANI AMBASADOR: Gospodine Vučićeviću, podvucite mu se pod kožu!

NEKI DOMAĆI VUČIĆEVIĆ: Kome?

NEKI STRANI AMBASADOR: Pa Vučiću!

NEKI DOMAĆI VUČIĆEVIĆ: Ja sam spreman da mu se uvučem gde god hoćete, evo ako želite, ja ću mu se uvući najdublje što može ispod kože!

NEKI STRANI AMBASADOR: Ma ne morate baš tolko duboko, nama cilj nije da on dobije dijareju, bože me oprosti! Znači, nećemo da završi kod gastroenterologa, nego da završi kod kardiologa!

NEKI DOMAĆI VUČIĆEVIĆ: Pa dobro, ja mogu da mu osvojim srce i dušu, ako hoćete, ja sam ionako veliki zavodnik za naprednjake. Doduše na mene padaju samo naprednjaci…

NEKI STRANI AMBASADOR: Al’ gledajte da posle ne moramo da vas izvlačimo decenijama…

Kod najrizničnijeg zanimanja na svetu, dakle, daleko je veća opasnost od onih koji su mu se već uvukli, od onih kojima je samo savetovano da mu se uvuku.

Jerbo, kad vidite ko je sve uvučen, mnogo bolje shvatite, što bi rekla neobjašnjiva pojava za tumačenje neobjašnjivih pojava: zašto je profil uvučenih značajan za razumevanje političkih prilika u Srbiji i svega ovoga što se dešava u Srbiji i oko Srbije.