ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Doktora nikad dosta



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Rešio je nama Bajat malo da se ponovi. Ne, ne, nije još jedna funkcija, deveta bi bila stvarno previše i za njega. Rešio je, naime, Dušan Bajatović da doktorira!

Pomislio je Bajatović u jednom trenutku „čekaj, bre, pa kakvi sve imaju doktorate i, još važnije, kakvi su se sve izvukli sa tim, pa jesam li ja najgori?!“ I nije Bajatović najgori, naprotiv. Rešio je i on da zagreje stolicu i da svom multitasking životnom stilu doda i tu toliko željenu akademsku notu, koja mu sve vreme nekako fali. Super je karijera, super su stranka i drugari iz stranke, super su i funkcije, ali nekako fali uz to poznato ime jedno upečatljivo „dr“, pa da ga onda oslovljavaju makar sa dr direktor Dušan Bajatović.

Bajatović će doktorirati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Tamo studenti kažu, doduše, da Bajatovića nisu često viđali, tačnije nikad, ali dragi studenti, pa naravno da ga niste viđali jer čovek vredno i marljivo sedi i uči, ne hvata zjale po hodnicima kao neki... student. Кako bi drugačije položio sve predmete sa doktorskih studija sa prosekom 10,00?

Doktorska disertacija mu je gotova i ima čak 329 strana, a Bajatović je uz to objavio i tri naučna rada visoke kategorije za svega godinu dana. Vajkaju se razni doktorandi i profesori kako oni takve radove nemaju ili, ako imaju, bile su im potrebne bar dve godine za pisanje samo jednog, a Bajatović je, što bi rekao Velja Ilić, sadžgao tri rada za godinu, bajo moj!

Svi ti ljudi su samo ljubomorni na ono što Bajatović može, a oni ne. A činjenica je da on više uči možda čak i od samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dobro, jeste da to zvuči malo nemoguće, ali da li ste se zapitali zašto se ovih dana ponovo ljulja vladajuća koalicija, a socijalisti malo-malo pa dobijaju neke packe? Nije to sigurno zbog političkih ideja i ideoloških nesuglasica, već zato što je Bajatović svojim trudom i zalaganjem ugrozio do sada neprikosnovenu akademsku, a i svaku drugu marljivost Aleksandra Vučića. A Vučić znate kakav je… Ne voli kad je neko bolji u nečemu od njega i ‘oće malo i da zameri.

A kako stvari stoje, Bajatović ne samo da uči više od Vučića, nego ima i jednu obrazovnu instituciju više u CV-ju. Predsednik, znamo, ima samo jedan državni fakultetčić i jednu višu školicu, koju je tek započeo. Pitanje je da li će i da je završi. A Bajatović? Eeeee, pa Bajatović je završio Ekonomski fakultet u Subotici - iako oni tvrde da nije - zatim Višu elektrotehničku školu u Novom Sadu i Megatrendov Fakultet za menadžment u Zaječaru koji, zanimljivo, Bajatović ne pominje često u javnosti, kao da ne želi da se za to zna, iako bi trebalo da se zna.

A možemo možda donekle i da ga razumemo. Prvo, bolje da Vučić ipak ne sazna da ovaj ima tri komada, a drugo, pa ko se još hvali da je završio Megatrend? Trebalo bi Bajatović i oko doktorata malo da se primiri. To ne samo da nervira Vučića, nego može da iznervira i tu intelektualnu elitu, pa da uzmu da trkeljišu, proveravaju - te jeste plagijat, te nije plagijat... A šta će mu to u životu? On samo želi jedan mali, skromni doktoratčić, jedno malo „dr“ pored imena. Nije to osam doktorata, već samo jedan! Pa zar mnogo traži taj skromni čovek?