Tramp, Merkel, Kurc, Babiš... Vučićevi prijatelji padaju K'O KRUŠKEPočelo je sa Donaldom Trampom, nastavilo se sa Angelom Merkel, a danas još dva međunarodna "prijatelja" Aleksandra Vučića napuštaju kormilo države - Sebastijan Kurc i Andrej Babiš. Ispostavlja se da koga god naprednjački lider proglasi svojim prijateljem uskoro mu sledi politički kraj. Kada se tome doda da je Redžep Tajip Erdogan izgubio Istanbul, a Milo Đukanović doživeo poraz na parlamentarnim izborima i u rodnom Nikšiću, jasno je kakav uticaj na prijatelje ima Vučić.

Javnost odlično pamti hvalospeve Vučića, koje je upućivao preko svojih tabloida na račun Donalda Trampa, 2016. godine: "Trampe, Srbine", "Tramp nam vraća Kosovo"... Međutim, Tramp ne samo da nam nije vratio Kosovo, nego je i potvrdio kosovsku nezavisnost, uz sve asistenciju Vučića, koji je pohrlio u Vašington, kako bi doprineo kampanji Trampa. Čak je i s ponosom pristao da se jezero Gazivode preimenuje u "Trampovo jezero".

U međuvremenu, naprednjački lider se hvalio kako ga Tramp izuzetno ceni, te da nikom nije ukazana takva čast kao njemu prilikom međusobnog susreta.

- Proveo sam više od 15 minuta sa Trampom u kabinetu, razgovarali smo o odnosima Srbije i Amerike, pozvao sam ga da dođe u Srbiju - rekao je ponosni Vučić, nakon potpisivanja Sporazuma iz Vašingtona, uz pohvalu da je dobio ključeve Bele kuće i penkalo.

Tačno dva meseca nakon Vučićevog poklonjenja u Vašingtonu i sedenja na hoklici pred svojim prijateljem, Tramp je izgubio trku za drugi mandat u Beloj kući. Vučić se, naravno, brzopotezno odrekao Trampa, rekavši kako je, suštinski, imao dva susreta od po minut sa njim, te da ima daleko bolje odnose sa Džoom Bajdenom.

Vučić svoju ljubav i simpatije prema odlazećoj nemačkoj kancelarki ne skriva od javnosti. Ona je njegov mentor, savetnik, idol, podrška... On je, prosto, opsednut Merkelovom, jer zna da mu je glavni oslonac u Evropi za politiku stabilokratije i stavljanja tačke na kosovsko pitanje. Sećamo se Vučićeve izjave da kad je god u problemu on pozove Merkelovu da je pita za savet. Hvalio se, takođe, kako mu je kancelarka rekla kako može da je pozove u bilo koje doba, a šniclu koju mu je ponudila na jednom od susreta je odbio kako bi imao više vremena da priča sa njom.

I uprkos tome što je Merkelova odavno najavila da se povlači sa mesta lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a samim tim i sa mesta kancelara, Vučić je ostao veran njenoj partiji. Vučić je računao da su u CDU ostali mnogi kadrovi Merkelove, poput Dejvida Mekalistera, koji je kao nekadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, posmatrao izbore 2016. godine i iz samog štaba SNS utvrdio da su protekli u demokratskoj atmosferi, uprkos brojnim grubim nepravilnostima.

Naravno, Vučić je opet promašio u proceni, jer je na nedavno održanim izborima pobedio SDP, Olafa Šolca, direktnog protivnika CDU Angele Merkel, odnosno, Armina Lašeta, njenog naslednika.

Naprednjački lider se posebno hvalio i prijateljstvom sa Sebastijanom Kurcom, austrijskim kancelarom, kojeg je nadevno odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana.

Vučić je poručio svom austrijskom prijatelju, koji priznaje nezavisnost Kosova, da se u našem gradu oseća kao kod svoje kuće.

- Dragom prijatelju, Sebastijanu Kurcu, pokazao sam ponos Beograda i poželeo mu da se u našem gradu oseća kao kod svoje kuće. Odnosi naše dve zemlje nikada nisu bili bolji, a velika zasluga za to pripada našem prijatelju Sebastianu - napisao je prvi naprednjak.

Kurc koji je izjavio da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati, dobio je orden od prijatelja mu Vučića, kojem su usta puna zaklinjanja u Kosovo.

-  Dragi prijatelju, danas imam izuzetnu čast i posebno zadovoljstvo da vam kao osvedočenom prijatelju uručim najveće državno odlikovanje, zbog učvršćivanja i razvijanja saradnje Srbije i Republike Austrije. Od danas je Srbija vaša druga kuća - rekao je Vučić.

Nije prošlo mnogo, a Kurc je podneo ostavku zbog sumnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Još jedan Vučićev prijatelj kome je poklonio 100.000 Fajzerovih vakcina, češki premijer Andrej Babiš, bio je predmet "Pandorinih papira". Babiš je, inače, milijarder koji je 2017. godine dospeo na mesto premijera, obećavajući biračima da će boriti protiv korupcije.

Novinarska istraga je zaključila da je Babiš 2009. godine ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana. 

Interersantno, iznenadni dolazak ministra spoljnih poslova Češke Tomaša Petričeka, krajem marta ove godine, samo dva dana posle smrti milijardera i vlasnika Telenora Petera Kelnera, ponovo je pokrenula priče o privatnim interesima evropskih zvaničnika u Srbiji. Nekoliko meseci pre Petričekove posete, Srbiju je, takođe iznenada, posetio i Andrej Babiš, kolega po milijardama pokojnog Kelnera. Njegov dolazak se poklopio sa odlukom o zajedničkom preotimanju tržišnog udela SBB-u od strane Telekoma i Telenora.

Konačno, danas je stigla vest da je Babiš priznao pobedu opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na parlamentarnim izborima u petak i danas i čestitao njenom lideru Petru Fijali. Ovim je Vučić izugubio još jednog prijatelja nba međunarodnoj sceni.

Udarce su doživeli Erdogan, koji je izgubio Istanbul, Milo Đukanović, koji je potopljen u Nikšiću, a izgubio je i parlamentarne izbore, Milorad Dodik, koji je šporažen u Banjaluci, pa neka se spremi Orban, jer svetom već kruži kletva "Dabogda te Vučić podržao i proglasio prijateljem".

Izvor: Direktno.rs