Hrvatski nedeljnik: Kako je Srbija postala talac paranoje svog predsednikaHrvatski nedeljnik Globus u tekstu pod naslovom "Dvorske intrige, spletke i teorije zavere: kako je Srbija postala talac paranoje svog predsednika" ocenjuje da je Aleksandar Vučić zauzima "najmanje pola svake informativne emisije na svim režimskim TV stanicama, koje prate svaki njegov korak", da daje višesatne intervjue koji liče na pridike i propovedi, "pune njegovog žrtvenog odricanja, nespavanja i stalnih pretnji njegovoj ličnosti", a da "Vučićeva Srbija funkcioniše kao kakva dobro uhodana sapunica".

„Je li Srbija postala talac kulta i paranoje Aleksandra Vučića? Njegova mučeništva, žrtve, patetike, dvorskih intriga, spletki, teorija zavere, unutarstranačkih obračuna, histerije, pretnji slabijima i pretenciozno dodvoravanja jačima, upletenosti u kriminal i njega i njegove porodice, te najbližih saradnika? A posledica svega toga je širenje straha, prijetnji i nestabilnosti koju produkuje prema većini susednih država i naroda politikom ‘srpskog sveta'“, navodi se u tekstu nedeljnika.

Globus primećuje da nijedan poslanik, ministar ili gradonačelnik ne može da održi „ni najbanalniji govor, a da ne spomene Vučićev krucijalni doprinos i zasluge, kao da Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala značajnijeg i zaslužnijeg vođu“.

„Bez Vučića se ništa ne može raditi, jer on sve o svemu zna i sve sređuje – od povećanja BDP i sustizanja Hrvatske (izabrao je baš zahtevnog konkurenta!), preko izbora patrijarha ili jačanja proizvodnje meda, sve do odluke o pivotu rukomentne reprezentacije gluvih“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, Vučić želi da pokaže kako je spreman da odbrusi svetskim moćnicima, a na sunarodnicima je samo da ga slušaju i sprovode njegove preporuke. „Njega prate, prisluškuju i stalno mu ubice vise za vratom. Vučić je postao Srbija, ali i mlinski kamen oko njenog vrata“, stoji u tekstu u kom se ocenjuje da Srbija danas više liči na izmišljenu, planinsku, folklornu istočnoevropsku državicu iz petparačkih ljubavnih ili hladnoratovskih rotoromana.

„Vučić zauzima najmanje pola svake informativne emisije na svim režimskim TV stanicama, koje prate svaki njegov korak, od otvaranja fabrike kakve nije do njega bilo pa do opširnog priloga o primanju u oproštajnu posetu ambasadora ostrva Nauru, koji je rekao da će učiniti sve da njegova zemlja odustane od priznanja Kosova. Gotovo svakodnevno daje višesatne intervjue koji liče na pridike i propovedi, pune njegovog žrtvenog odricanja, nespavanja i stalnih pretnji njegovoj ličnosti“, stoji u tekstu.

Nedeljnik podseća da je premijerka Ana Brnabić rekla kako je spreman atentat na Vučića na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, „iako nije iznela nijedan konkretan detalj – ko, zašto i kako“ i konstatuje da je „zanimljivo da ni tužilaštvo i policija nakon objave da je planirana likvidacija predsednika države, koliko je poznato – nisu pokrenuli nikakve istražne radnje“.

Vučić lično kontroliše veliku većinu srpskih medija, pogotovo tabloide s velikim tiražima, navodi se u tekstu u kom se dodaje da je glavni ton Vučićeve politike „ugroženost Srba i Srbije maltene egzistencijalnih, biblijskih razmera, kojoj se samo Vučić može suprotstaviti“.

Nedeljnik ocenjuje da je ponekad bizarno i tragikomično kad Vučić unedogled nabraja uvrede sam sebi, „kad govori da ga zovu pi*kousti, peder ili majmun, pa čak i neke uvrede koje nisu izgovorene ni u najopskurnijim anonimnim komentarima ili kad tera režimsku novinarku da glasno kaže kakvim su ga uvredama častili navijači, a ona se izvinjava što će to izgovoriti“.

Globus navodi da Vučić Srbiju drži u stalnoj „napetosti, nelagodi i širenju mržnje prema svima u okruženju i unutar Srbije kao opravdanje za vlastitu ugroženost“. Nedeljnik kaže da je iz toga isključen samo Viktor Orban „iako u svom kabinetu u Budimpešti ima kartu Mađarske po kojoj prisvaja Vojvodinu“.

Globus piše da idejom „srpskog sveta“ Vučić želi „sve Srbe u regionu da podredi sebi kao voždu svih Srba, čime želi da ih ponovo, poput Miloševića, instrumentalizuje za svoje ciljeve. Konačno, ipak je izašao iz Miloševićevog šinjela“.

Vučićeva Srbija funkcioniše kao kakva dobro uhodana sapunica, navodi list. Ocenjuje da je Vučić devastirao srpsko društvo nekada vrsnih intelektualaca, od Koče Popovića, Danila Kiša itd, a da danas Srbijom vladaju neki drugi ljudi.

Svi Vučićevi problemi

Nedeljnik konstatuje da se Vučić sauočava i sa mnogim problemima, da ima velike nevolje u stranci zbog kriminalnog klana Veljka Belivuka, da nema odgovor na nezavisnost Kosova, da ga pritiskaju zbog Milorada Dodika i Republike Srpske, da je „u svađi oko Crne Gore“, a da je njegov, kako kaže „strateški cilj“ – EU, u potpunom zastoju, jer dve godine nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje.

Nedeljnik tvrdi da mu Rusi ne daju cenu gasa koju (Vučić) želi, i da su spremni nešto da spuste, ali ne toliko, a da je od Kineza uzeo nepovoljne kredite s većom kamatom nego od EU. Prenoseći pisanje nemačkih medija, navodi da je spoljni dug Srbije prema Kini oko 1,1 milijardu evra, što je, kako se dodaje u tekstu, 2,31 posto srpskog BDP-a.

Trenutno ga, piše Globus, muče i afere sa kojima se u javnosti povezuje njegov brat Andrej. List podseća i na aferu Jovanjica.

Navodi da je „sada ceo režim, sa svim svojim medijskim i političkim kapacitetima, angažovan da to zataška i spasi Vučića i porodicu“.

U testu se spominje i hapšenje bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, ali i to da provučićevski mediji terete ministra Nebojšu Stefanovića da je prisluškivao Vučića. Konstatuje se da se Stefanović „još drži iz banalnog razloga – Vučić ne zna koliko on zna i s koliko kompromitujućih podataka raspolaže.

Globus podseća i na dve poslednje krizne situacije na Kosovu. Piše da Vučić zna da američki predsednik traži da se „kosovski čvor“ preseče međusobnim priznanjem i da se on (Vučić) oslanja na Ruse, da u igru vraća pitanje ZSO i da nastoji da „otegne dijalog što dalje, kako bi našao nekakav izlaz“ iz te situacije i rešenje koje ga neće ugroziti.

Što se tiče BiH, Globus piše da je Vučiću jasno stavljeno na znanje da ne može da manipuliše Republikom Srpskom kao delom „srpskog sveta“, podsećajući da se po pitanju BiH „napokon angažovala i Bela kuća“, a da u Beograd šalju ambasadora Kristofera Hila, koji je radio na sporazumu u Dejtonu. „Teška srca je Vučić morao reći Miloradu Dodiku da nema podršku za plan stvaranja vojske RS, a ni za eskapade o secesiji i razbijanju BiH, kao i sprečavanje evroantlanstkih perspektiva“, navodi se u tekstu nedeljnika.

Izvor: Jutarnji.hr, N1 Beograd