Umesto „zelenog pojasa“, 30.000 kvadrata za Teniski centar NovakUmesto izgradnje "zelenog pojasa" u Beogradu, gradske vlasti su dopustile izgradnju novih 30.000 kvadratnih metara na parceli na kojoj se nalazi Teniski centar Novak, koja je proširena sa 1,4 na 3,4 hektara, piše BIRN.

Grad Beograd dozvolio je da firma Family sport u vlasništvu Srđana Đokovića, oca tenisera Novaka Đokovića, poslednjih osam godina koristi gradske teniske terene u nastavku Sportskog centra Milan Gale Muškatirović na Donjem Dorćolu bez naknade, uz prećutnu saglasnost, pokazuje dokumentacija do koje je došao BIRN tokom istraživanja koje je trajalo proteklih šest meseci.

Family sport zakupac je gradskih teniskih terena od 2009. godine, ali od 2013. godine, odnosno od kada su izgubili licencu za organizovanje ATP turnira Serbia Open, nemaju potpisan ugovor i ne plaćaju zakup, piše BIRN i navodi da je firma nelegalno proširila Teniski centar Novak – nadogradila pojedine objekte i izgradila nove terene, navodi se u tekstu.

Kako se navodi, Grad Beograd je prošle godine prihvatio inicijativu Teniskog centra Novak da se u nastavku Sportskog centra Milan Gale Muškatirović izgradi sportski kompleks sa teniskim stadionom, hotelom i prodavnicama.

Tako je omogućena izgradnja novih objekata na jednoj od najekskluzivnijih lokacija u gradu, pokazuje Plan detaljne regulacije za “linijski park” koji je usvojen krajem septembra 2021. godine, a javnosti predstavljen kao “beogradski zeleni pojas” na mestu starih železničkih šina od Pančevačkog do Brankovog mosta.

Teniski centar Novak je početkom septembra 2021. godine formalno promenio vlasnika – umesto firme Family sport, u vlasništvu Srđana Đokovića, centar sada vodi firma Tara 2016 S čiji su krajnji vlasnici Novak i njegova supruga Jelena Đoković, piše BIRN.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ocenio je da predloženo rešenje predviđa prekomernu gradnju u području Kalemegdanske tvrđave, što je neprihvatljivo zbog mogućeg narušavanja kulturnog nasleđa, ali ovo mišljenje nije prihvatila Komisija za planove grada Beograda.

O proširenju Teniskog centra bez odobrenja za izgradnju i o tome kako je nastao dug grada prema firmi Family sport odbili su da govore vlasnik firme Srđan Đoković, kao i gradski menadžer Goran Vesić koji je vodio pregovore o vansudskom poravnanju ispred grada Beograda.

Advokat Goran Draganić, koji zastupa Novaka Đokovića, u pisanom odgovoru za BIRN navodi da će biti poštovani svi zakoni i propisi ako dođe do izgradnje sportskog kompleksa na Donjem Dorćolu.

Izvor: BIRN, N1 Beograd