ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Vučić i grčići



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Ta nedelja je trebalo da bude jedna sasvim obična nedelja, pogotovo za građanina Milorada Grčića. Ali bila je sve, samo ne obična. Najteži i najmokriji sneg u novijoj istoriji survao se podmuklo na Srbiju i zatrpao i građane i Srbiju i EPS i građanina Grčića, za koga se uobičajeno misli da je v. d. Elektroprivrede Srbije.

Prvi put u novijoj istoriji sneg je izgleda pao i direktno na ugalj, ovlaživši ga za vjek i vjekova. I ne samo to. Pretvorio ga je u blato! Do sada smo viđali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve što dodirne pretvori u politički marketing, ali ovakvu alhemiju nikada ranije nismo videli. Ne baš kvalitetan i vredan ugalj, u dodiru sa snegom pretvorio se u vrlo kvalitetno i takođe bezvredno blato.

Šta se dalje dešavalo? Nekako je to blato završilo u blokovima Termoelektrane Nikola Tesla, blokiralo ih i tako je solidan deo Srbije ostao bez struje, a ceo Obrenovac i bez grejanja. Ako pitate svakog razumnog čoveka u ovoj zemlji, reći će vam da drugačije nije ni moglo da se završi kad na čelo EPS-a staviš građanina Grčića, koji izgleda formalno uopšte nije ni bio na čelu ove kompanije, ali je, eto, svakodnevno dolazio na posao i izdavao neka naređenja drugima, osim baš dana kada nas je podmuklo iznenadio sneg, tad je baš imao neka neodložna posla oko šurenja prasića.

Ako pitate premijerku Anu Brnabić, ona ne veruje u teorije zavere, što inače za sebe kaže svaki teoretičar zavera na ovoj planeti, ali sumnjivo joj je tu nešto, ne bi ona isključila mogućnost ni da je izvršena diverzija na energetski sistem Republike Srbije i tu možda premijerka i ne greši, moguće je da je izvršena diverzija na energetski sistem ove zemlje, ali onog momenta kada su na njegovo čelo postavljeni Milorad i ostali grčići, s tim što verovatno premijerka nije mislila baš na to, pre će biti da su u njenoj verziji diverzanti glavom i bradom Dragan Đilas i Dragan Šolak, samo maskirani u Prleta i Tihog.

Ako, pak, pitate ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina šta se tu zaista desilo, on će vam uzvratiti kontrapitanjem „A ko je mleo blato u EPS-u da bi sabotirao Vučića?!“, kao da blato uopšte mora da se melje, jedino ako baš ne volite da ‘rska i da ima gromuljica, ali to je već stvar ukusa, nećemo da sudimo. U svakom slučaju, nemojte se mnogo iznenaditi ako ministar Vulin uskoro saopšti da je u okolini Obrenovca uhapšen džinovski blender u kojem su nađeni tragovi blata i koji se pred inspektorima brani ćutanjem. Setimo se da je Vulinu prošla priča o višestrukim odlascima u Кanadu kod ženine tetke po novac za stan, pa zašto ne bi i ovo?

A šta kaže onaj protiv kojeg je sve ovo, na kraju krajeva, i usmereno? Pa, on je posetio rudare, ali u Кostolcu. Odneo im je kolače, rekao da bi i on mogao da kopa ugalj ako treba, ali bi, eto, neki odmah rekli da je to marketing i poručio da će da radi i dan i noć, da neće imati ni slave ni praznike da bi narod Srbije uživao u toplim domovima i imao struju. A da je samo onomad zaposlio manje grčića, ne bi danas uopšte morao da kopa ugalj i obilazi kopove i pogone tokom praznika. Sistem bi prosto sam radio svoje, ali kome to treba?