Piše Veselin Simonović: Vučić je sve nas pretvorio u Putinove taoce



Veselin Simonović, kolumna za portal Nova.rs

Kad god predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odmah pomislim da bi za moju decu bilo bolje da žive na nekoj normalnijoj i sigurnijoj destinaciji.

Lično ne bih ni svoje dvoje kučadi poverio na pričuvu ljudima zaduženim za bezbednost ove države. Razmislite o tome kakvu stručnost i obrazovanje za to – mislim na bezbednost građana, a ne kučića – imaju Nebojša Stefanović (završio telefonski fakultet u Centru Sava), Aleksandar Vulin (diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a da tamo nije ni kročio), Bratislav Gašić (proslavljeni keramičar)… Zebnju mi samo još više poveća i činjenica da pored predsednika sedi stručnjak kalibra Ane Brnabić.

Poslednji takav skup bio je pre neki dan, a povodom ukrajinsko-ruske krize, o čemu smo bili obavešteni preko instagram-naloga “budućnostsrbijeav”: Važni dogovori, piše predsednik, O očuvanju mira i stabilnosti; Poboljšanju i povećanju stepena bezbednosti za našu zemlju i građane; Analize i konkretne akcije u nabavci sirovina i važnih roba, koje bi, usled svetske krize, mogle postati deficitarne. Srbija je na sigurnom putu.

U međuvremenu je ruski predsednik aneksirao delove Ukrajine i jednog od njegovih balkanskih piona Aleksandra Vučića zasad izbacio sa utabanog puta, a bojazan je i da će Srbija sa njim završiti na stranputici. Za Vučića je ova kriza došla u najgore predizborno vreme, što se vidi i po prvom javljanju u kome je izbegao da jasno kaže da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, već je naglabao o „rušenju kompletne bezbednosne arhitekture sveta“, o tome da nam (ispravno je reći – njemu) „u političkom smislu neće biti jednostavno“...

Onda sledi mala žalopojka na medije koji su pod njegovom direktnom kontrolom: "Ne mogu da obmanjujem sebe, moram da govorim istinu. Kada pogledate naše naslove, vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su tih 80 odsto medija na ruskoj strani, a tih preostalih 20 su apriori protiv Rusa. Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina."

Bez ogrebotina u ovom slučaju neće proći ni najmoćnije zemlje Evrope, jer su energetski prilično zavisne od Rusije. Naš problem je što smo mi i energetski, bezbednosno i politički previše vezani za Putinovu Rusiju, a Evropska unija i SAD će nas terati da se izjasnimo i svrstamo. Posle ovog čina, sedenje na dve stolice više neće biti moguće.

Vučić je odlaskom Angele Merkel već izgubio jedan predizborni adut, a sad je sigurno na velikim mukama da li da u narednih 40 dana, koliko je ostalo do izbora, tradicionalno skokne do Putina i nabaci neki procenat glasova više. Učini li to, Srbiju će sigurno još više gurnuti na stranputicu.

Predložio sam i urednicima da sve najvažnije kandidate na svim izbornim nivoima pitaju da li podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, i to će biti jedan od ključnih stavova koji će me opredeliti za koga ću glasati.