Piše Dejan Žujović: Nema finoće s bagrom, šaka u glavuDejan Žujović, kolumna za portal Nova.rs

''Razočaran sam njegovim primitivizmom. Šta mu je to trebalo? Precrtan je na mom spisku. Uličarsko ponašanje. Neprimeren…'' Dovršite spisak komentara sa društvenih mreža nakon tvrđeg nastupa nekoga iz opozicije. Vi nastavite da ratujete dugmićima tastatura, gospodo. Ovo je borba tvrđa od ukrajinskog fronta.

Šta mislite, kakav je osećaj kada sedite u studiju i trpite pokvarene napade i voditelja i ostalih gostiju? Pitajte Bobana Stojanovića. Pitajte Tadića. Pitajte Ponoša. Pa, na kraju krajeva, pitajte i mene. Kada se u tebi javi otpor. Bes zbog manipulacija koje ti pakuju na živo. Kada ti pred očima prolaze slike realnosti, a neko ti podmeće šarenu slikovnicu i tera te da klimneš glavom. Još bolje, da je pogneš.

Ovo je početak kraja postojećeg carstva kriminala, nasilja, obmane i laži. Taj proces ne možeš da poguraš metafizičkom pričom o limesu koji teži beskonačnosti. Taj proces zahteva prosvećeni brutalizam. Ovaj politički pristup je matrica delovanja Pokreta Za sve moje ljude. Šaka u glavu. Istina, istina i samo istina. Ma koliko brutalna bila. Ili bolela. Nas ili njih.

Kad Boris Tadić pravi aviončić u studiju Pinka, on nije primitivan. On način komunikacije prilagođava svojim sagovornicima. Zato ih to i boli. Jer razumeju. Kada kažeš mrš i pljuneš, ti nisi primitivan ako je to odgovor na negiranje stradanja tvojih kolega. Kako biste reagovali da je noćni čuvar iz Savamale bio vaš otac? Kako biste reagovali da je vaš brat bio u helikopteru? Dete na pešačkom prelazu? Sestra u autu na naplatnoj rampi? Slika sestrića u rukama opsenara na nacionalnoj televiziji?

Dosta je. Nema finoće s bagrom. Šaka u glavu. Jako ili nikako. Do sada ste morali da shvatite da možete da mašete papirima o bilo kojoj aferi danima. Rezultat? Teleći pogled i muk. Veliko ništa! Malo činjenica i prosvećenog brutalizma čine čuda. Upeglana Joksimovićka odmah pokazuje mračnu stranu karaktera. Šta je u toj emisiji pričao Čanak? Seća li se ko?

Nadam se da će kandidati opozicije da izvuku neke zaključke za ovaj i sledeći izborni krug. Ovo nije predlog za primitivizam u javnom nastupu. Samo za čvrst, muški, mangupski stav sa činjenicama i moralnim stavom. Popu reći da je pop, a bobu bob. Ne dati na sebe. Ne biti dosadan i zaludno komplikovan. Ne biti samo protiv, već čvrst u stavu za “za”. Lucidan. Lepršav. Dominantan. Jači od bilo koje stranačke akademije za opismenjavanje. Biti kao da nema sutra. Jer ga neće ni biti u slučaju neuspeha. Boli me uvo za svoje političko sutra. Pričam o sutra za svoje mladunce.

Prosvećeni brutalizam. Način da punk zasija na nacionalnim frekencama. Forma od dva i po minuta. Čvrsta. Tvrda. Ali tako lako pokreće nogice da hvataju ritam…