DRAŽA PETROVIĆ - Kad se pomire izdajnik iz Srbije i Srbin iz NorveškeDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Jednoga dana, pre neku nedelju, na imejlu redakcije Danasa pojavilo se pismo čoveka koji pomenuo sve mame zaposlenih u Danasu, a sem mama naročito je apostrofirao takozvane majke Danasa, stub našeg pravoslavnog & demokratskog društva.

Evo tog mejla: „Ne zaboravite da ćemo vam je…. majku kad-tad. Svi vaši bolesni naslovi se postavljaju i komentarišu na VK, tzv. ruskom Fejsbuku. Da li ste vi srpski ili deep state plaćenici? Više ni Vučića ne pljujete. Svaki vaš naslov se kopira i šalje tamo gde treba. Ovo je bolesno, nadmašili ste svinjformer, bljuc i ostalu radioaktivnu bolesnu srpsku plaćeničku štampu.“

A sve je počelo tako što je dan ranije neki anonimni ali osvedočeni moron iz podvrste degenerik, jelte, izvukao iz konteksta jedan nadnaslov sa portala Danasa i stavio ga u kontekst drugog naslova, pa onda oba skrinšotovao jedan pored drugog i okačio na društvene mreže. Te je ispalo da mi, logično, kao osvedočeni izdajnici sa tradicijom izdavanja svega i svačega dugom 25 godina (mada smo za to vreme izdavali jedino novine), podržavamo bombardovanje Srbije, a napad Rusije na Ukrajinu, za razliku, smatramo brutalnim.

U prvom nadnaslovu je pisalo: „Mesec dana od brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, okupator trpi sramne poraze“ – a u drugom je bio naslov „Danas se obeležavaju 23 godine od početka intervencije na SR Jugoslaviju“. Jedini problem je što je anonimni „M“ iz podvrste „D“ falsifikovao onaj prvi nadnaslov, gde je posle rečenice „Mesec dana od brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, okupator trpi sramne poraze“ – dakle posle zareza pisalo – „ukazuje Olga Lautman“. Elem, to ne tvrdi redakcija Danasa, to kaže gospođa Lautman. Mi inače, kao redakcija, smatramo da su i vojna intervencija (ili napad) NATO na SRJ i vojna intervencija (ili napad) Rusije na Ukrajinu – agresija.

I onda je taj falsifikat bila idealna prilika da se ceo korpus srpskih patriota i njihovih pomagača izređa na redakciji Danasa po srBskom Tviteru, još SrBskijem Instagramu & pansrBskom Fejsbuku, a garantovano i svesrBskom TikToku, mada su samo retki pisali direktno na srBski imejl redakcije Danasa, kao onaj već pomenuti čovek koji je pismo počeo poetično: „Ne zaboravite da ćemo vam je…. majku kad-tad.“

Bila je subota, lep dan za nenerviranje, ali ne budem lenj pa odgovorim čoveku koji se uredno potpisao imenom i prezimenom, jer ko će dočekati ono „kad-tad“. Presavijem tabak, tačnije – presavijem mejl i napišem:

„Kad već nekom pretite, ne bi bilo loše da pročitate šta tačno piše u tom nadnaslovu. Sigurno ste primetili da na kraju rečenice postoji zarez. Dakle, posle zareza piše da to kaže Olga Lautman. Ne mi. U pitanju je citat. Naučite prvo da čitate novine. A pretnje ćemo svakako prijaviti nadležnim organima.“

Nedugo, evo i njegovog odgovora: „Evo zuji mi k… ko dalekovod. Za vaše laži treba da robijate svi u kompletu sa vašim nalogodavcima. Slobodno, jedva čekam. Vraćam se iz Norveške za 25 dana!“

Prepiska je posle tog zanimljivog podatka išla ovako:

JA: Iz Norveške! Svaka čast na patriotizmu!

ON: Za tvoj info, dip. inž. mašinstva sam. Radim za firmu iz Srbije. Pošto si moje godište, jesi li učestvovao u ratovima 90-ih? Za tvoj info, ja sam odlikovan borac… Borim se 10 g. protiv SNS-a i čitao sam Danas. Ali, razočarao sam se koliko nemate muda da pišete istinu. P. S. Počeo si ko Vučić, prete mi, atentati i ostalo.

JA: Ratovao za Miloševića, Vučića i Šešelja!? Da l’ si lud? I da su me zvali, odbio bi ih, jer je to uradio svaki pametan čovek. Žao mi je što si ti morao da ratuješ za takve. I žao mi je što si u Norveškoj sa takvom diplomom. Samo ne preti našim novinarima i ne psuj naše novinare i želim ti da se zauvek vratiš odande.

ON: Dražo, sad si me nasmejao. Borio sam se za R. Srpsku a ne za idiota Miloševića. Odlikovan sam jer sam spasio 33 čoveka iz okruženja. Bio sam na Sky newsu ali to je moja hrabrost i zasluga. A ove političare da se ja pitam, sve u aps u samicu jednog po jednog 0,5×0,5 površine. Razočarao sam se u list Danas jer sam bio redovan kupac. A što se tiče pretnji, ja znam šta sam napisao. Psovke da, izrevoltiran sam, a i tužbe se ne bojim. Novinare ne volim jer su svi notorni lažovi. Ne volim lopuže i lopove. Od Srbije nisam ukrao niti sam dobio ni 10 dinara, a i ne treba mi. Bar ću časno dušu ispustiti kad mi otkuca biološki sat.

Za Srbiju ću se uvek boriti, ali ne i za Vučića. Hvala na razmenjenim porukama.

JA: Onda nemamo više razloga da se svađamo. Svrati kad se vratiš odande i budeš u Beogradu da popijemo piće. Pozdravljam te.

ON: Hoću, Dražo. Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio. Revolt, jbg. Javim se! Lep pozdrav!

I na kraju mi pošalje svoju fotku: „Pozdrav sa Svinesund bridge. Levo Švedska desno Norveška.“ Eto, možda ima neke nade za nas.