Georgiev: Moguće da Željko Mitrović uskoro počne da piše otvorena pisma protiv Putina



Slobodan Georgiev, direktor programa Njuzmaks Adria, ističe za Danas da najnoviji izveštaj Stejt departmenta ne donosi ništa dramatično novo što se nije znalo i ranije, “a sad je jedino pitanje da li taj izveštaj može da utiče na dalje formiranje američke politike prema Srbiji”.

– Ograničene medijske slobode, ograničen pristup opozicije medijima… to smo sve i ranije imali u izveštajima Stejt departmenta – ukazuje Georgiev.

Podsetimo, Stejt department je u izveštaju o globalnom stanju ljudskih prava za 2021. godinu u delu o Srbiji, pomenuo „ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje i bezrazložna hapšenja i krivično gonjenje novinara, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi“.

Georgiev dodaje da je potrebno imati u vidu da ovaj izveštaj nije obuhvatio nedavno održane izbore u Srbiji.

– U rangu ljudskih prava, ne može se reći da smo ocenjeni kao zemlja koja ima velike propuste. Kao i ranije pominje se slučaj ubistva braće Bitići, koji je odavno opšte mesto američke politike, jer ko god iz SAD dođe u Srbiju upita vlast zašto se taj slučaj ne rešava – navodi Georgiev.

Naš sagovornik ističe da bi jedino što bi moglo da zabrine zvaničan Beograd je to što je u izveštaju naglašeno da postoji korupcija u vlasti.

– Ne mislim da će Vučića neko dodatno pritiskati, pred njim su jasne stvari – čeka se da Srbija na jasniji način kaže da stoji uz EU i SAD kada je reč o napadu ruskih snaga na Ukrajinu. Siguran sam da Vučić nema nikakvu dilemu u vezi toga, ali njegov problem je to što je 10 godina jačao anti-zapadni sentiment, na kojem je dobijao izbore i jačao rejting. On sada ima problem kako da preko noći ljudima objasni da je Putin zao kada je za ruskog predsednika ovde organizovao najveći događaj posle 5. oktobra – navodi Georgiev.

Na pitanje kako je onda preko noći Dragan Đilas od “tajkuna” postao “gospodin” u prorežimskim tabloidima, Georgiev ukazuje da Đilas nema veliku političku snagu.

– Vučić nije svoju snagu bazirao na tome što je govorio da je Đilas lopov, već na tome što je objašnjavao ljudima Srbija ima pijatelje u celom svetu, a da su nam najveći Kina i Rusija, a sada mora da ljudima kaže da je Zapad naš najveći prijatelj. Mislim da javnost za to još nije spremna što se i vidi po provladinim medijima koji i dalje guraju priču o Putinu – ističe Georgiev.

Kako ukazuje, jedan od znakova jeste poromena kursa prema Đilasu, a druga će biti kada u Novostima, Hepiju, Pinku, RTS… vidimo da se jasno osuđuje delovanje ruske vojske u Ukrajini, koji sada već ima elemente ratnih zločina.

– Ipak, moguće je da za 10 dana vidimo Željka Mitrovića kako piše otvorena pisma protiv Putina – smatra Georgiev.

Izvor: Danas