Piše Veselin Simonović: Zašto Srbija još dugo neće dobiti svog GolubovićaPiše Veselin Simonović, kolumna za portal Nova.rs

Kao što vam je već poznato – u Sloveniji je na nedeljnim izborima menadžer liberalno leve orijenatacije Robert Golob, koji je osnovao stranku Pokret Sloboda samo tri meseca uoči izbora, ubedljivo pobedio dosadašnjeg premijera Janeza Janšu i njegovu populističku stranku.

Odgovor na pitanje iz naslova bi najkraće mogao da glasi: zato što je biračima u Sloveniji bilo dosta Janeza Janše, a velikoj većini građana Srbije nije i još zadugo neće biti dosta Aleksandra Vučića.

I drugi veoma važan razlog je i to što ni Janša populističkom politikom, kontrolom većine medija i napadima na intelektualce nije uspeo da potpuno sroza nivo političke kulture, kao što je to uspeo njegov politički prijatelj iz Beograda.

Za one koji ne prate slovenačke političke prilike, samo ukratko da pojasnimo, Janšina stranka je osvojila nešto malo više glasova nego na prethodnim izborima, njegovo čvrsto biračko telo mu je ostalo verno, što je 23,53 odsto. Još jedno poređenje – i Milu Đukanoviću je u Crnoj Gori ostalo verno njegovo biračko telo ali ni on više neće moći sam da vlada.

Više za nas nego za Sloveniju je važna i činjenica da se odlazeći slovenački premijer bio smučio i evropskim zvaničnicima u Briselu, dok su našeg starog i novog predsednika neskriveno podržavali.

Račune za tu podršku mu već ispostavljaju visoki zvaničnici iz Vašingtona i Brisela, o čemu se podrobnije možemo informisati samo sa konferencija za štampu iz Prištine, ali ne iz izjava i saopštenja u Beogradu.

Da se još malo vratimo na poređenja sa Slovenijom. U toj državi već duže vreme nacionalizam nema značajniju ulogu u izbornim procesima, a postoji i veoma snažno glasačko telo levog centra.

Poučno je i da se podsetimo naših izbora – osim koalicije Moramo, koja se takođe okupila nekoliko meseci pred izbore, niko nije jasno osudio invaziju Rusije na Ukrajinu.

I koalacije i stranke koje tobože pretenduju da budu levo i na centru su koketirale sa nacionalizmom, po tom i po mnogim drugim pitanjima. Što bi Aca Informacija rekao – „gde ćeš lopatom na bager“.

Naravoučenije iz slovenačkih izbora bi, po mom skromnom sudu, moglo da bude sledeće, nemoguće je Vučića i njegove naprednjake spustiti na tridesetak procenata a ne nuditi biračima jasnu alternativu.

Zatim, nikad nije kasno da se pojave nove političke opcije ako su programski i kadrovski nove i nisu kompromitovane.

Zašto u Srbiji nemamo ni jednu stranku levog centra, a usudio bih se da kažem ni jasno profilisanu centrističku stranku?

Lično nemam drugi odgovor osim da lideri naših opozicionih stranaka računaju da koketiranjem sa nacionalizmom mogu da uzmu Vučiću neki deo birača.

Nikad nisu ni pokušali ništa drugo.

Zato sad svi pričaju o tobožnjem uspehu desnice (koja je jedva preskočila cenzus od tri odsto), Vučić da plaši Zapad i da im sebe predstavi kao sigurnu i stabilnu opciju, a demokratska opozicija da bi prikrila svoju slabost.