MILAN ĆULIBRK - Specijalni rat AV1 i AV2Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Srbiju je zapljusnula serija anonimnih dojava o podmetnutim bombama u školama, studentskim domovima, šoping centrima, na mostovima, čak i u Zoološkom vrtu… Formacijski prvi se oglasio ministar policije. Mada, bolje da nije. Jer, umesto da otkrije krivce i umiri javnost, mnogima je posle obraćanja Aleksandra Vulina (AV2) bilo potrebno pravo sredstvo za smirenje. Кoje, za razliku od njega, smiruje, a ne uznemiruje. „Saznali“ smo, doduše, da je u toku „specijalni rat“ sa ciljem da Srbija „prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu“. Da bi to tvrdio, bilo bi logično da Vulin zna ko to radi, a policija je „otkrila“ samo da poruke stižu „sa različitih adresa iz više evropskih država“, ali i da se „oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden“. On, dakle, ne zna odakle nas napadaju, ali zna da se oprema uništava. Кakav genije. I kako onda da se ne osećate sigurno?

Opet, nama niko sa strane nije ni potreban da bi nam zagorčao živote. Jesu li nam do izbora obećavali: Mir. Stabilnost. Vučić. A šta smo dobili? Samo Aleksandra Vučića (AV1), koji iz dana u dan širi - nemir i nestabilnost. Sad tvrdi da nas čeka najgora zima u poslednjih 70 godina, što me je podsetilo na stari vic o indijanskom vraču koji je na tranzistoru čuo vremensku prognozu da će sledeća zima biti najhladnija u istoriji. To je, naravno, prećutao i dramatično članovima plemena saopštio da mu se „javlja“ da će zima biti strašna i da odmah počnu da skupljaju drva. Dva meseca kasnije svi Amerikanci počeli su da se spremaju za zimu, jer – Indijanci već osam nedelja spremaju drva, mora da će biti hladna zima! Кo je našem „vraču“ dojavio da nas čeka najgora zima od 1952? I da li i ta prognoza deluje taman pouzdano kao i prognoza starog indijanskog vrača?

Кao da ni to nije bilo dovoljno, predsedniku se „javio“ i mogući nuklearni rat. Ako je AV1 do tog zaključka došao na osnovu procene AV2, mogao bi bar to da nam kaže, lakše bismo sve podneli. A, opet, ako se predsednik već plaši atomskog rata, zašto insistira da su za srpsku energetsku budućnost jedino rešenje – modularne nuklearne elektrane. Pa, ko bi njima upravljao? Neki njegov novi Mića koji ne ume da odvoji ni blato od uglja? Na stranu što u svetu postoji samo jedna takva elektrana. I gle čuda, baš u Rusiji, kojoj Srbija jedina u Evropi još nije uvela sankcije, zbog čega i sam Vučić i svi oko njega tvrde da je izložen neviđenim pritiscima sa Zapada.

I taman kad smo nekako „progutali“ i smrzavanje i atomski rat, u grlu nam je zastao strah od – gladi. Čim je Vučić to izgovorio, znate ko je prvi u regionu skočio da mu protivreči? A ko drugi nego predsednik Hrvatske Zoran Milanović. „Nećemo mi biti gladni, a Srbi tek... Srbi nikada nisu bili gladni“, rekao je, samo da bi rekao nešto protiv Vučića. A nama sad ostaje da se nadamo da se naš predsednik neće toliko inatiti da bi za godinu dana mogao da kaže Milanoviću da, eto, nije bio u pravu. Кao što se ovih dana javno ljuti na ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je rekao da hrane ima i za izvoz, dok on nastoji svim silama da nam utera strah od gladi.

Ako već zna imena svih zaselaka, Vučić sigurno zna i da u proseku proizvedemo bar dva miliona tona pšenice i još najmanje toliko kukuruza više nego što je potrebno da se nahrane građani i stoka u Srbiji. Zna verovatno i da godišnje trošimo oko 90.000 tona ulja, a proizvedemo bar duplo više, s tim što je, zbog rata u Ukrajini, suncokretom ove godine zasejano više njiva nego ranije… Nema, dakle, nijednog razloga za paniku od mogućih nestašica hrane. Biće da se, ipak, radi o nečemu drugom. Hleb je poskupeo za tri dinara, dok su cene brašna, ulja, mleka i svinjskog buta, odlukom Vlade, još zamrznute na nivou iz novembra 2021. Da nisu, te namirnice bi do sada poskupele bar za 20 odsto, jer su u celom svetu u poslednjih 12 meseci povećane za više od 30 procenata. Svesna da će kad-tad morati da odustane od kontrole cena i da će sve značajno poskupeti, vlast širi glasine o nestašicama, u nadi da će građani biti srećni što hrane uopšte ima i da niko zapravo neće smeti ni da pita koliko košta. Hm, izgleda da je AV2, ipak, u pravu kad kaže da se protiv Srbije i njenih građana vodi specijalni rat. Samo što se meni čini da „hakeri“ ne sede pored kompjutera u inostranstvu, već u Nemanjinoj 11 i na Andrićevom vencu. I hakuju li, hakuju, ne sa nepoznatih adresa, već preko nacionalnih frekvencija.