TEOFIL PANČIĆ: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita MladićaNovinski pisac Teofil Pančić izjavio je da svi oni koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine o tome treba da pitaju ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je još 1992. godine govorio o tome.

Pančić je podsetio na Mladićeve reči, koji je na sednici samoproglašene Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine 1992. upozorio političko rukovodstvo da to što izgovaraju i planiraju da urade – predstavlja genocid.

„Zbog toga svi oni koji danas negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, neka pitaju samog Mladića da li jeste ili nije“, rekao je Pančić na seminaru za mlade novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, Srebrenica je bila završni čin jedne ratne politike etničkog čišćenja, a ocena rata u Bosni i Hercegovini bila bi ista i da nije organizovan genocid u Srebrenici.

„Uprkos zvaničnoj politici da nije strana učesnica u ratovima, Srbija je od prvog do poslednjeg dana bila involvirana u ratove. Da nije tako, ne bi Milošević bio pregovarač u Dejtonu. Jer, znate, ne ugovara mir onaj ko nije učestvovao u ratu, već onaj koji je učestvovao“, kazao je Pančić.

Prema njegovim rečima, svako ko je hteo da se informiše o genocidu u Srebrenici još 1995. godine, imao je načina i utoliko je veća odgovornost onih koji kažu da nisu znali.

Dodao je da, međutim, treba razlikovati pojmove krivice i odgovornosti.

„Srpsko društvo jeste odgovorno za činjenicu da je u kontinuitetu glasalo za one koji će dovesti do ratova i stradanja i čak nastavili da glasaju. Ali, to nije isto što i krivična odgovornost. Krivica i odgovornost nisu isti pojmovi“, kazao je Pančić.

Seminar je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Forumom ZFD iz Beograda, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Prethodno je na seminaru predavanje održala urednica BBC-a na srpskom jeziku i nekadašnja ratna reporterka Aleksandra Nikšić.

Izvor: Autonomija.info