Ovacije za Konstraktu u Zagrebu: Pazite večeras, imamo manje prava nego prePevačica Ana Đurić Konstrakta i bend Zemlja Gruva nastupili su premijerno u zagrebačkoj Tvornici kulture. Oni su oduševili publiku dvosatnim nastupom, piše portal Ravno do dna.

„Pazite šta radite večeras, danas imamo manje prava nego pre“, izjavila je Konstrakta već na samom početku koncerta prilikom izvedbe druge po redu pesme „Plodni dani“ referirajući se tako na odluku Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj.

Trenutno najpopularnija pop pevačica u regiji time je već u startu dobila ovacije zagrebačke publike, piše Ravno do dna.

„No još važnije bilo je što je već s prvim stihovima pjesme „Nobl“ kojom je otvoren koncert, bilo jasno da Konstrakta nije proizvod ili poza, već pjevačica koja svojom prirodnošću nekako nevjerojatnom lakoćom nosi posljedice turbulencije slave koja joj se dogodila doslovce preko noći. Ima nešto balaševićevsko u njoj, u stavu neusiljene normalnosti zbog čega nekako strši spram mnoštva drugih kojima pozornica ubija spontanost. Glas je razuma i digniteta, i gledajući njenu brzorastuću karizmu bude nekako toplo oko srca jer tu karizmu nosi prava osoba. Gotovo se čini da je to nužnost i olakšanje u ovom trenutku i prostoru gdje smo svi nekako debelo umorni od ispraznih likova, kojekakvih birtijaških bukača i bezličnih poltrona kojima ni svakodnevni trud medijskog aparata ne može priskrbiti ni trunku karizme iz nekih pravih pobuda u kojima se slavi talent, poštenje, ljudskost ili ljubav. Umorni smo od polusvijeta spram kojeg je jedna pjevačica neprikosnoveni nobl, ali ne nobl u malograđanskom smislu, već najprije kao uzvišenost duha koji je topao, prijateljski, empatičan, pristojan, duhovit i koji se ne guši u umišljenosti u vlastitu veličinu, što bi sama Konstrakta rekla: „Konstrakta nosi šiške i inače je normalna žena“, navodi portal.

Konstrakta i Zemlja Gruva su na koncertu izvodili i muziku Dina Dvornika. I to na neobično kvalitetan način, i pred mahom mladom publiku koja Dina možda nikad nije ni videla uživo na pozornici. „Mi smo imali fazu kad smo svirali obrade Dina Dvornika“, rekla je Konstrakta bez okolišanja pre nego li je najavila „Afriku“.

Dinova „Afrika“ u izvedbi Konstrakte i Zemlje Gruva bila je protkana zaraznim afrobeatom da bi se na medleyu pretvorila u „Le Freak“ grupe Chic s malom razlikom što je iskorištena i igra reči u kojoj je Konstrakta umesto „Freak out“ pevala „Aaaa-frika“, a skupa s njom i cela dvorana pre nego li je opet u finalu postala Dinova „Afrika“. Pred kraj je sličnu preobrazbu dobila i „Zašto praviš slona od mene“ u „Safe From Harm“ Massive Attacka (što ne samo da se glazbeno aranžmanski izvrsno nadopunjuje, već i kroz teme tekstova).

Njene pjesme poput „Žvake“, „Neam šamana“, „Mekano“ i spomenutih „Nobl“ i „Plodni dani“ publika je pevala naizust, a prilikom izvedbi „In Corpore Sano“ Konstakta jedva da se čula. Prvi put u službenom završetku koncerta, a potom kad je na bisu izveden celi „Triptih“.

Suludo zabavnih momenata bilo je na pretek. Konstrakta je tako uvela novi običaj da prima darove na pozornici pred kraj koncerta uz podlogu evrovizijske muzike kad joj je dvoje iz publike uručilo bukete i ukrasne papirnate vreće pune nekog sadržaja, dobivši zauzvrat Konstraktin zagrljaj. Žene su konstantno bacale grudnjake na pozornicu kao da se kojim slučajem pred njima šepuri Mick Jagger, a ne „Konstrakta sa šiškama, koja je inače normalna žena“.

„Moraću da organizujem novu fioku za bruseve“, rekla je dok je uredno skupljala grudnjake po pozornici i kačila ih na stalak mikrofona, te dodala: „Za dane kad me uhvati depresija, da samo otvorim, pogledam unutra i nakon toga zatvorim. Da se prisetim ovog trenutka“. No letele su i muške košulje i novčanice i to prva od 100 kuna, pristizale boce pića… Kad se to pretvorilo u pomamu, Konstrakta je rekla publici da ne moraju bacati novce jer joj je karijera u posljednje vreme dobro krenula.

Najoriginalniji dar iz publike ipak je bila kartica hrvatskog zdravstvenog osiguranja na njeno ime. Konstrakta je pak publici delila peškire nakon izvedbe „In Corpore Sano“.

Nizao se tako red ozbiljno dobre i u najvećoj meri plesne glazbe, pa red neviđene zezancije i to u obostranoj razmeni izuzetno pozitivne energije, tako da su dva sata doslovce proletela.

„Iako se ovaj portal ne bavi praćenjem koncerata u obliku društvene kronike pa da uglavnom broji poznata lica, ipak je bilo posebno lepo videti i jednu Josipu Lisac, a potom i Darka Rundeka u redovima publike. To uistinu nije mala stvar“, navodi na kraju Ravno do dna.

Izvor: N1 Beograd